Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 2015’de ülkede yabancı askerlerin ortak askeri tatbikatlara katılabilmesi için parlamentodan izin istedi. Ukrayna’da yapılacak onlarca tatbikata binlerce yabancı asker ve savaş gemilerinin katılması planlanıyor.

Poroşenko, Yüksek Rada’dan çoklu askeri tatbikatlarda yabancı askerlerin Ukrayna topraklarını kullanabilmesi için talebini 6 Mart’ta iletti. Parlamentonun ABD ve NATO askerleri ile ortak tatbikatlara yeşil ışık yakması bekleniyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Vladislav Selezniov, ülke içinde ve dışında 11 adet uluslar arası tatbikat planladıklarını açıkladı.

Ukrayna ve ABD’nin katılımı ile Karadeniz’de 25 günlük askeri tatbikat gerçekleştirilecek. Odesa, Herson ve Mikolaiv bölgelerinde yapılacak tatbikata ABD bin kadar asker gönderecek. NATO ülkeleri ve Barış Ortaklığı programı çerçevesinde 500 askerin katılması planlanıyor. Ukrayna’dan ise 2500 asker katılacak. ABD 5 gemi, 2 denizaltı, NATO da 6 gemi, 3 denizaltı ve 6 savaş uçağı ile tatbikata destek verecek.

Ukrayna’nın Lviv bölgesinde 25 gün sürecek “Hızlı Zıpkın” tatbikatı planlanıyor. Barış Ortaklığı kapsamında yapılacak tatbikata ABD’den 500, NATO’dan 600 asker katılacak.

Ukrayna ve Polonya “Güvenli Gökyüzü 2015” ortak tatbikatı yapılacak. 14 gün sürecek tatbikata 250 Ukrayna askeri ve 100 Polonya askeri katılacak. Ukrayna’dan 10 uçak, bir helikopter, Polonya’dan da 8 helikopterin tatbikata katılması bekleniyor.

Ukrayna ve Polonya 7 günlük “Kanun ve Düzen 2015” adlı bir tatbikat daha yapacak. Lviv bölgesinde çok sayıda askerin katılımı ile ortak tatbikat yapılması öngörülüyor.

Poroşenko, 2015’de askeri harcamaların 4 kat artarak 3,8 milyar dolara ulaşacağını söyledi. Ukrayna 2014’de gayri safi milli hasılanın yüzde 1,25’ini savunmaya ayırırken, bu yıl oran yüzde 5,2’ye çıkıyor.

Ukrayna’da yapılacak çok sayıda askeri tatbikat için gelecek yabancı askerlere Yüksek Rada’nın izni şart.

Editör: TE Bilisim