TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
Uluslararası Af Örgütü Avrupa ülkelerini Mısır'daki insan hakları ihlallerini teşvik etmekle suçladı. Örgüt, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yarısının Mısır yönetimine askeri techizat sağlayarak, ülkedeki cinayet, işkence ve baskıyı teşvik ettiğini duyurdu.

Uluslararası Af Örgütü yayınladığı raporda, Avrupa ülkelerinin yarısının Mısır'a hafif silah, mühimmat, zırhlı araç, helikopter, ağır silahlar ve takip sistemleri olmak olmak üzere çok sayıda silahların verildiği belirtildi. Örgüt, söz konusu silahların Mısır'da halka ve muhaliflere karşı, keyfi tutuklama, işkence ve ortadan kaldırma uygulamalarında kullanıldığını bildirdi.

Yapılan açıklamada Mısır Cumhurbaşkanı Abudulfettah El Sisi'nin, 2013 yılında Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesinden bu yana insan hakları ihlalleri yaptığına da dikkat çekildi.

Londra Merkezli Örgüt, raporunda AB ülkelerine sert eleştirilerde bulunarak AB üyesi 28 ülkeden 12'sini Mısır'ın silah konusundaki ana tedarikçiler olduğunu aktardı. Açıklamada İngiltere, Almanya, İtalya, Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Macaristan, Polonya, Romanya, Slovakya ve İspanya gibi ülkelerin Mısır'a silah sattığı kaydedildi.

Ülkede yüzlerce insanın öldürülmesinden sonra Mısır'a silah verilmesinin AB kararlarını açık ihlali olduğu belirtildi. Raporda ayrıca, AB üyesi devletlerin Mısır'a askeri malzeme satışı için sadece 2014 yılında 6,77 milyar doları aşan 290 anlaşmaya onay verdiği aktarıldı.

Uluslararası Af Örgütü Silahlar Denetlensin Kampanyası ve İnsan Hakları Direktörü Brian Wood, AB'nin Mısır'da insan hakları ihlallerinde kullanılan tüm askeri techizatın satışının durdurulmasını çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Başkan Yardımcısı Magdalena Magrabi, keyfi tutuklama, işkence ve aşırı güç kullanımı Mısır güvenlik güçlerinin uygulamalarının bir parçası haline geldiğini söyledi.Cihan

Editör: TE Bilisim