TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme; TÜRK Dünyası Noterler Birliği’nin kurulmasıyla ilgili bilgilendirme;
Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye'deki barış sürecini çok önemli gördüğünü söyledi. Yakış, "Terör sorununu Başbakan Recep Tayyip Erdoğanîn çözeceği söyleniyor. Ben buna çok inanıyorum. Sayın Başbakan da kendisini bu konuya çok iyi odakladı. O da bence olursa şimdi olacak. Olmazsa da hiç olmayacak. Şu anda yolun çok başındayız. Bizim yol haritasında hiç beklenmeyen engeller çıktı. Ama doğru yoldayız." dedi.

Turkish Review dergisinin düzenlediği Ortadoğu'da Mavi Barış başlıklı konferansa katılan Yaşar Yakış, hükümet ile İmralı arasındaki görüşmelere Cihan Haber Ajansı'na değerlendirdi. Şu anda tüm fırsatların mevcut olduğuna vurgu yapan Yakış, AK Parti'nin ve Erdoğan'ın terör sorununu çözeceğine ilişkin söylemleri onayladığını belirtti. Erdoğan'ın kendisini barışa odakladığını kaydeden Yaşar Yakış, "Barış olursa şimdi olacak." diye devam etti. Çözümün şu anda gerçekleşmemesi durumunda bundan sonraki süreçte bir daha gerçekleşeceğine inanmadığını dile getiren Yakış, " Bizim yol haritasında hiç beklenmeyen engeller çıktı. Ama doğru yoldayız. "diye konuştu.

Konferansla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Yakış, toplantıya Ortadoğu'daki medya temsilcilerinin davet edilmesinin önemine işaret etti. Yakış şunları söyledi: "Yıllarca uluslararası alanda Türkiye'nin; Suriye ve Irak'ın sularını kestiği yolunda bir hava yaratmışlar. Bunu düzeltmemiz lazım. Bunu düzeltirken de bu çeşit forumlara güçlü delegasyonlarla katılıp burada şimdiye kadar yaratılan o havanın yanlış olduğunu izah etmemiz lazım. Bu taktiği böyle bir vesile için inşallah kullanabiliriz."

TURAN: MUHALEFET BARIŞ SÜRECİNİN DIŞINDA YER ALIYOR

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi İlter Turan ise terör sorununun çözüm sürecinde muhalefetin dışarıda konumlandığına dikkat çekti. Siyasi alana bakıldığında bazı aktörlerin rızası ve katılımının gerçekleşmediğini ifade eden Turan, bunun bir eksiklik olduğunu kaydetti. "Bunda kimse daha az ve ya daha fazla kusurludur demek doğru olmaz." diyen Turan, "Neticede işleri yapan hükümet olduğu için hükümetin muhalefetin desteiğini sağlamak için biraz daha cesaretlendirmesi onun için de belki zaman zaman da kullanılan üslubu yeniden gözden geçirmesinde fayda olabilir." şeklinde konuştu. Turan, "Aslında böyle önemli bir sorunun çözümünde varılan sonuçların kalıcı olması için herkesin bu sürece katılması ve bir şekilde tatmin olması lazım." diye ekledi.

Son günlerde birkaç olayın aynı zamanda cereyan ettiğini anlatan İlter Turan, şunları söyledi: "Bunlardan bir tanesi şu anda ortam oluşturma... Yani şu anda somut olarak her konu üzerinde görüşmeler belki yapılmıyor ama işlerin görüşülerek halledilmesi ve bu ortamda karşılaşılacak zorlukların heyecana kapılmadan aşılması için bir çaba gösteriliyor. Belki işin memnuniyet verici yanı kamuoyunda yaygın bir destek olduğu izlenimi var."

Türkiye'deki vatandaşların karşı karşıya bulunulan sorunların güç kullanmadan çözülebileceğinin farkına vardıklarını bildiren Turan, geçmişte yaşanılanlardan ötürü daha ihtiyatlı hareket edildiğini dile getirdi.

Editör: TE Bilisim