İşgalci Çin, Doğu Türkistan’ın müdafii Prof. Karluk’un 90 yaşındaki annesini katletti İşgalci Çin, Doğu Türkistan’ın müdafii Prof. Karluk’un 90 yaşındaki annesini katletti
Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Rusya ile imzalanan 10 yıllık doğalgaz anlaşmasının ülkeyi öldürdüğünü, her yıl ek 6 milyar dolar ödeme yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Halen hapishanede tutulan eski Başbakan Yulia Timoşenko ile 2009’da böyle bir anlaşmanın nasıl imzalandığını anlayamadıklarını ifade eden Yanukoviç, “Kaybettiğimiz her rakam Ukrayna vatandaşlarına sıkıntı olarak dönüyor. Bu anlaşma bizi öldürüyor. Ukrayna bin metreküp için 510-515 dolar ödeme yapıyor. Bu piyasa fiyatları değil.” eleştirisi getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşme öncesi açıklamalarda bulunan Yanukoviç, “Timoşenko’yu ikna etmek için Rusya’nın nasıl bir yöntem kullandığı ile ilgili ipuçlarını bulamadık.” dedi.

Anlaşma ile ilgili Rusya tarafını suçlamadıklarını belirten Yanukoviç, “Rusya’yı bu konuda suçlamak zor. Onlar kendi milli çıkarlarını koruyor. Şimdi anlaşmayı değiştirmek ya da değiştirmemek onların hakkı. Bu nedenle biz çözüm yollarını bulmaya çalışıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz ihracatının yüzde 70’i halen Ukrayna üzerinden gerçekleşiyor. Ukrayna’yı adil olmayan fiyat baskısından kurtarmanın tek çaresi olduğuna değinen Yanukoviç, “Doğalgaz alımını azaltıyoruz. Tüketimi kısıyoruz.” dedi. Ukrayna’nın doğalgaz tüketimi 2010’dan bu güne 42 milyar metreküpten 34 milyar metreküpe geriledi.

Rusya ile doğalgaz anlaşmasına paralel olarak ülkenin egemenliğini ticaret aracı yapmalarının imkansız olduğuna değinen Yanukoviç, 2012’de almadıkları gazın bedeli olarak talep edilen 7 milyar doları de ödemeyeceklerini vurguladı.

Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev ise Kiev’in “al ya da öde” prensibi çerçevesinde ortaya çıkan maliyeti karşılamamasını hayal bile edemediğini söyledi.

Editör: TE Bilisim