KKTC'de yayımlanan Volkan Gazetesi, ASAM TÜRK DEGS Başkanı Doç. Dr. Cihat Yaycı'nın "Sismik Araştırma ve Sondaj Gemilerimiz KKTC'ye Kiralanabilir ve Kıbrıs Adası Etrafında KKTC Adına KKTC Bayrağı ile Çalışabilirler" önerisini tam sayfa manşetine taşıdı.

VOLKAN GAZETESİ: YAYCI 3 SOMUT ÖNERİ PAYLAŞTI

Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, GKRY'nin KATAR OİL ve EXXON MOBİL ile yapacağı sözde 5 numaralı parselinde sondaja ve diğer parsellerde yapacağı sismik ve sondaj faaliyetlerine karşın yapılabilecekler konusunda, bugüne kadar ısrarla vurguladığı münhasır ekonomik bölge ilanına ilave olarak, 3 somut öneriyi gazetemiz Volkan aracılığı ile paylaştı...

Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi

Amiral Yaycı açıklamasında önerilerinin çok önemli ve çok boyutlu diplomatik ve hukuki stratejik hamle olacağına inandığını belirterek, yürürlüğe konması halinde önerilerinin önünde hiçbir makul engel olmadığına da vurgu yaptı.

Yaycı, "Sismik ve sondaj gemilerine Doğu Akdeniz'de ve özellikle Kıbrıs Adası çevresinde GKRY'nin sözde parsellerinde KKTC Bayrağı asılmalıdır!"

VOLKAN GAZETESİ: AMİRAL YAYCI'NIN ÖNERİLERİ MUHAKKAK DİKKATE ALINMALIDIR

ÖNERİ 1) TC-KKTC DENİZ YETKİ ALANLARI ORTAK KULLANIM ANLAŞMASI TC VE KKTC DENİZ YETKİ ALANLARINI KAPSAYACAK ŞEKİLDE DERHAL İMZALANMALIDIR

Kısaca izah edilecek olursa; Türkiye KKTC ile bir "deniz yetki alanı ortak kullanım anlaşması" imzalayarak kendi deniz alanlarının KKTC ile ortak kullanımda olduğunu ifade etmeli. Böylece Türkiye'nin kazancı KKTC nin kazancı olacaktır. Aynı zamanda bugüne kadar sürekli söylediğimiz üzere KKTC'nin Kıbrıs adasının etrafındaki tüm deniz yetki alanlarında hakkı vardır söylemi doğrultusunda Türkiye'nin bu ortak kullanım anlaşmasına istinaden GKRY'nin sözde parselleri üzerindeki faaliyetleri uluslararası hukuk bağlamında meşruiyet kazanacaktır.

Bu durumda özetle üç sonuç ortaya çıkacaktır;

a. Türkiye kazanınca KKTC de kazanır.

b. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki Mavi Vatan'ı Kuzey Kıbrıs'ın da Mavi Vatan'ı olur. Böylece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs adasının güneyindeki ve batısındaki deniz alanlarına da sahip olur ve müthiş büyük bir alandan ve kaynaklarından istifade eder.

c. Türkiye'nin sözde GKRY parselleri üzerindeki faaliyetleri uluslararası hukuk bağlamında meşruiyet kazanır.

ÖNERİ 2) TC'NİN SAHİBİ BULUNDUĞU SİSMİK ARAŞTIRMA VE SONDAJ GEMİLERİ FİLOSUNDAN BAZI UNSURLAR KKTC'NE KİRALANMALI VE BAŞKA BİR YÖNTEM İLE SÖZ KONUSU DENİZ YETKİ ALANLARINDA KKTC KENDİ BAYRAĞI İLE SONDAJ İMKÂN VE KABİLİYETİNE SAHİP KILINMALIDIR. BÖYLECE KKTC'NİN DEVLET VARLIĞI VE ETKİSİ GÜÇLENDİRİLDİĞİ GİBİ, KKTC BAYRAKLI SİSMİK VE SONDAJ GEMİLERİNİN FAALİYETİ ULUSLARARASI ALANDA STRATEJİK BİR HAMLE OLUŞTURACAKTIR;

a. Türkiye yerine doğrudan muhatap bir anda KKTC olacak,

b. KKTC'nin hak ve menfaatlerini koruma somut gayret ve kararlılığı bambaşka bir diplomatik alan oluşturacak,

c. KKTC'nin fiilen tanınmasının yolu açılacak,

ç. Sondaj ve sismik araştırma faaliyetleri Yunan-Rum ikilisinin yanısıra onların etkisindeki AB nezdinde ve onların iddiaları çerçevesinde de facto meşruiyet kazanacak, onları büyük şakınlığa uğratacaktır.

ÖNERİ 3) AKABİNDE ABD VE KATAR'IN SÖZLÜ BEYANLARI İLE YETİNİLMEYEREK 5NCİ PARSELDE (TC KITA SAHANLIĞI İLE ÖRTÜŞEN VE ÖRTÜŞMEYEN BÖLÜMÜNDE) DERHAL ARAMA (SİSMİK VE TERCİHEN SONDAJ) FAALİYETİNE BAŞLANARAK FİİLEN SAHADA BAYRAK GÖSTERİLMELİ VE ADA'NIN TÜMÜNDE KKTC'NİN HAKKI OLDUĞU SÖYLEMİMİZ FİİLİYATA DÖKÜLMELİDİR.


Editör: TE Bilisim