Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.
ABD Başkanı Barack Obama, 1915 yılı olaylarına ilişkin açıklamasında geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullandı. Obama "soykırım" demedi.

Her yıl 24 Nisan’da yaptığı açıklamayı bu yıl 23 Nisan akşamı yapan Başkan Obama, “1915'ten başlayarak Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermeni halkı sürgün edildi, katledildi ve ölüme yürütüldü. Tarihi anayurtlarındaki kültür ve mirasları silindi. Tüm tarafları acılara maruz bırakan korkunç şiddet sırasında 1,5 milyon Ermeni hayatını kaybetti. 1915'in dehşetleri gözler önüne serildiğinde, ABD Büyükelçisi Henry Morgenthau hükümetimiz için de alarm zilini çaldı ve Osmanlı liderlerine karşı durdu. Onunki gibi çabalar sayesinde meds yeghern (büyük felaket) gerçeği ortaya çıktı ve ilk Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmesi'nin oluşturulmasına katkı sağlayan Raphael Lemkin gibi insan hakları savunucularının sonraki çalışmalarına etki etti" dedi.

Amerikan ve Ermeni halklarının "korkunç katliam" karşısında ortak insanlık bağı ile bir araya geldiğini kaydeden Obama, “Sıradan Amerikan vatandaşları acı çeken Ermeni çocuklarına milyonlarca dolar yardım topladı” dedi. ABD Kongresi’nin Yakın Doğu İlkyardım organizasyonuna destek sağladığını dile getirdi.

Binlerce Ermeni mültecinin ABD'de yeni hayata başladığını dile getiren Obama, “Güçlü ve canlı bir toplum oluşturdular, Amerikan toplumunun sütunları haline geldiler. İşadamı, doktorlar, akademisyenler, sanatçılar ve sporcular gibi büyük mertebelere ulaşıp yeni evlerine ölçülemez katkılar yaptıklar” diye konuştu.

"PAPA’NIN AÇIKLAMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ"

100. yıl dönümünün önemli bir an olduğunu kaydeden Obama, “Bizi tarihi yadetmeye ve geçmişle hesaplaşmak adına zor ama gerekli çalışmaların önemi üzerinde derinlemesine düşünmeye davet ediyor. 1915 yılında meydana gelenlere dair görüşlerimi düzenli olarak ifade ettim. Görüşüm değişmedi. Gerçeklerin tam, samimi ve adil kabulü hepimizin çıkarına. İnsanlar ve uluslar, geçmişin acı unsurlarıyla hesaplaşarak ve kabul ederek, daha güçlenerek büyür ve daha adil ve hoşgörülü gelecek inşa eder. Tarihin bu karanlık sayfasına ışık tutmaya çalışan Papa Franciscus, Türk ve Ermeni tarihçiler ile diğer birçokları tarafından ifade edilen görüşleri memnuniyetle karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

1915 olaylarının 100. yıl dönümde hayatını kaybedenleri anmak adına Ermeni halkıyla birlikte olduklarını sözlerine ekleyen Başkan Obama, "Acı çekenlerin unutulmayacağı sözünü veriyoruz. Kendimizi bu acılı mirastan ders almaya adıyoruz ki böylelikle gelecek nesiller onu tekrarlamasın” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim