Pakistan Genelkurmay Başkanından Afganistanla ilgili sert çıkış Pakistan Genelkurmay Başkanından Afganistanla ilgili sert çıkış
 ZAHİDE UÇAR – ÜMİT YALIM RÖPORTAJINI okuyabilirsiniz.    
 
SORU 1: Ümit Bey, Türk Ulusu sizin adınızı Ege’de Türkiye’ye ait ada ve kayalıkların işgal edildiğini açıkladığınız zaman öğrendi. Bilmeyen okurlar için kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz?

CEVAP 1 : 1976 Yılında Kuleli Askeri Lisesi’nden, 1980 yılında Kara Harp Okulu’ndan, 1990 Yılında Kara Harp Akademisi’nden ve 1996 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden mezun oldum. Yurt içi ve yurt dışında değişik görevlerde bulundum. 2006-2009 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı Karargahında, 2009-2010 yılları arasında Milli Savunma Bakanlığı Karargahında görev yaptım. Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri olarak görev yaparken 2010 yılında emekliye ayrıldım.

SORU 2 : Ege Denizinde bulunan Türk ada ve kayalıklarının işgali ne zaman başladı? Siz bu işgali nasıl öğrendiniz?

CEVAP 2 : Ege Denizi’nde bulunan 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı 2004 yılı Ekim ve Kasım aylarından itibaren Yunanistan tarafından işgal edilmeye başlandı. Ben bu işgali Genelkurmay Başkanlığı’nda görev yaparken tesadüfen öğrendim. Yunan Genelkurmay Başkanı ile Kara Kuvvetleri Komutanı, 31 Aralık 2008’de, Aydın Bulamaç Adası’na helikopter ile gelirken Türk Hava Sahasını ihlal edince işgal açığa çıktı.

SORU 3 : Ege Denizinde bulunan Türk adaları işgal edilirken, Başbakan ve Dışişleri Bakanı kimdi?

CEVAP 3 : Türk Adaları 2004 yılında işgal edilirken Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül dü.

SORU 4 : İzmir, Aydın ve Muğla illerimize bağlı adalar işgal edilirken, anılan illerin valileri işgali İçişleri Bakanlığı ve Ege Ordu Komutanlığına bildirmek zorunda değil mi?

CEVAP 4 : Evet, valilerin işgali hem  İçişleri Bakanlığı’na hem de Ege Ordu Komutanlığı’na bildirme zorunluluğu var. Ancak üç ilin valisinin görevlerini yapmadığı anlaşılıyor. Gerçek durum Cumhuriyet Savcılığı’nca soruşturma açılınca ortaya çıkacak.

SORU 5 : Ege Denizinde petrol ve doğal gaz arayan Yunanistan, İsrail ile birlikte Türk Karasularında petrol çıkarıyor mu?

CEVAP 5 : Yunanistan, 2015 yılında Taşoz Adası Türk Karasularında İsrail ile birlikte petrol çıkarmaya başladı. Yunanistan ve İsrail, her gün 3823 varil Türk petrolünü çalıyor. Bölgede 111 Milyon varil petrol rezervi var. Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümetleri bu hırsızlığın cevabını veremiyor. Yunanistan 1987 yılında aynı bölgede petrol aramak istediğinde, Özal Hükümeti donanmayı Taşoz Adası’na göndererek Yunanistan’ın petrol arama girişimini engellemişti.

SORU 6 : Türk Dışişleri Bakanlığı 18 Mart 2019’da Birleşmiş Milletler’e resmi bir mektup göndererek Doğu Akdeniz Türk Kıta Sahanlığı’nın sınırlarını ilan etti. Siz bu konuyu çok eleştirdiniz, neden?

CEVAP 6 : Türk Dışişleri Bakanlığı’nın Birleşmiş Milletler’e gönderdiği resmi mektupta Doğu Akdeniz’deki 9 boylamlık Kıta Sahanlığımız 5 boylam doğuya çekilerek  4 boylama indirildi. Bölgede bulunan 5 Türk Adası ile 92 bin kilometrekarelik Türk Kıta Sahanlığı Yunanistan’a terk edildi. Bu son derece vahim bir durum. Bakanlık Önümüzdeki aylarda Girit güneyi Türk Kıta Sahanlığı’nda petrol araması planlanan Amerikan Exxon Mobil ile ortağı Qatar Petroleum şirketlerinin önünü açtı.

 Uluslararası antlaşmalar ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne göre Doğu Akdeniz Türk Kıta Sahanlığı, 23. Boylam ile 32. Boylam arasındaki sahadır.

SORU 7 : Siz emekli olduktan sonra hayatınızı adeta bu işgalleri Türk Ulusuna duyurmak için adadınız. Bu konuda sorumlu kurumların yöneticileri ile iletişime geçtiniz mi? Geçtiyseniz aldığınız cevapları paylaşabilir misiniz?

CEVAP 7 : Ege Denizi’nde işgal edilen adalarımız ile ilgili olarak görsel ve yazılı basın üzerinden Milletimiz ile paylaştığım bütün bilgi ve belgeleri devlet kurumları ile paylaştım. Ancak hiçbir kurum benimle temasa geçmedi. Başta Tayyip Erdoğan olmak üzere işgalden sorumlu olan yetkililer yazı ve haberlerimi tekzip etmedi, edemedi.

SORU 8 : Türkiye’de Yunanistan’ın tezlerini savunan bir Yunan Lobisinin olduğu söylenebilir mi?

CEVAP 8 : Evet, Türkiye’de Yunanistan’ın tezlerini savunan oldukça kuvvetli bir Yunan Lobisi var. Bunlar devlet kurumlarının içine sızmış durumda. Akademisyenler ve emekli subaylardan oluşan Yunan Lobi mensupları yanlış bilgiler vererek Türk Kamuoyunun kafasını karıştırıyorlar. Ben de zaman zaman kendilerini görsel ve yazılı basın üzerinden uyarıyorum.

SORU 9 : Basından ve sizin paylaşımlarınızdan öğrendiğimiz kadarı ile, Amiral Cem Gürdeniz ile bir sorun yaşadınız. Konuyu okur için özetleyebilir misiniz?

CEVAP 9 : Amiral Cem Gürdeniz, değişik yerlerde verdiği konferanslarda Ege Denizi’nde Türkiye’ye  ait olan adaları Yunan adaları olarak göstermiş. Ben kendisini defalarca uyararak haritalarını düzeltmesi gerektiğini söyledim. Ancak 08 Mayıs 2019’da ABD’de Türk Miras Vakfı’nda verdiği konferansta kullandığı haritalarda da 14 Türk Adasını, Yunan adası olarak göstermiş. Böyle bir haritayı emekli bir Yunan amirali gösterse Yunan hezeyanı deyip geçiştirebilirsiniz. Ancak , Türk amiralinin, Türk adalarını Yunan adaları olarak göstermesi asla kabul edilemez.

Gürdeniz’i yazılı basın üzerinden uyararak haritalarını düzeltmesini talep ettim. Ancak kendisi yanlışlığı düzeltmek yerine konuyu başka taraflara çekti. Ege Denizi’nde işgal edilen Türk adalarını sürekli olarak gündemden düşürmeye çalışan Gürdeniz, işgalin başladığı 2004 yılında Deniz Kuvvetleri’nde Strateji Daire Başkanı olarak çalışıyordu. Yani işgalin ucu Gürdeniz’e de uzanıyor.

SORU 10 : FETÖ’cü STV ve Zaman Gazetesi’nin muhabirlerini  Brüksel’e gönderen Tuğamiral Hakan Eraydın’ın Koç Üniversitesi’nde Cem Gürdeniz’in kadrosunda çalıştığını yazmışsınız. Hakan Eraydın konusunda Cem Gürdeniz’i önceden uyardınız mı?

CEVAP 10 : Evet, Amiral Cem Gürdeniz’I bu konuda uyardım ve kendisine ayrıntılı olarak bilgi verdim. Ancak Hakan Eraydın halâ Koç Üniversitesi’nde Cem Gürdeniz’in kadrosunda danışman olarak çalışıyor.

Umit YALIM’a verdiği değerli bilgi ve mücadele için çok teşekkür ederiz.

Zahide UÇAR 

(Turkish Forum  e-Türkiyeyiz Biz ) 22 Haziran 2019
Kayaalp Büyükataman

Editör: TE Bilisim