Siyasi hayatına Meral Akşener liderliğinde kurulacak 'Yeni Parti'de devam etme kararı alan Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Yeni ''Üniversite Girişi Sınavı'' hakkında gerçekleştirilen düzenlemeye dair yaptığı basın açıklamasında, "Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan talimatıyla TEOG ve LYS sınavlarında yapılan değişiklikler bilimsellikten, ortak akıl ve katılımcılıktan uzak; tam bir ilkel kabile anlayışıyla yapılmış çağ dışı bir uygulama" dedi.

Kapsamhaber'in haberine göre, YSK’nın 16 Nisan Referandumunda yaptığı uygulamalar ile Milli İrade’nin gasp edildiği gibi maç başladıktan sonra bir kişi istedi diye oyunun kuralları değiştirilemeyeceğini belirten Ok; "Yapılacaksa bu ancak bu sene birinci sınıfa başlayacak olanlara uygulanmalıydı. Bu uygulamalar ile milyonlarca öğrencinin ve ailenin emekleri çalınmıştır. Böylesine önemli kararların hiçbir anında görüşleri alınmayan eğitim ordusunun fedakar öğretmenlerine büyük bir saygısızlık yapılmıştır." ifadelerini kullandı.

AKP Hükümetlerinin reform adı altında eğitimde yaptığı Sistem Değişiklikleri tam anlamıyla bir yaz-boz tahtasına döndüğünü  belirterek, AKP hükümetlerinin yaptığı değişiklikleri şöyle sıraladı:

-2003 yılında katsayı farkı arttırıldı.

-2004 yılında eğitim müfredatında değişiklikler yapıldı.

-2005 yılında 3 yıllık olan lise 4 yıla çıkarıldı.

-2007 yılında Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) yerine 6.7. ve 8.sınıfın sonunda girilen Seviye Belirleme Sınavı (SBS) geldi.

-2012 yılında katsayı kaldırıldı.

-2010 yılında 10 yıldır uygulanan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sistemini değiştirilerek. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sistemlerine geçildi.

-2010 yılında SBS, 3. yılın sonunda tek sınav modeline döndü.

-2010 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanlığının yayımladığı bir genelgeyle tüm düz liselerin Anadolu liselerine dönüştürüleceğini açıkladı, uygulama hemen başlatıldı. 

-2012 yılında İlköğretimde kesintisiz 8 yıllık sistemden vazgeçildi, 4+4+4 sistemine geçildi.

-2012 yılında katsayı kaldırıldı. -2012 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan "Dershaneler kapatılacak" açıklaması yaptı. -2013 yılında ilk TEOG sınavı uygulandı
-2017 yılında Erdoğan TEOG'un kaldırılması lazım açıklaması yaptı.

İsmail Ok; Eğitimde yapılan bu değişiklikler sonrasında ülkenin eğitim karnesi acı bir şekilde PİSA raporunda gün yüzüne çıktığını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ DEĞERLENDİRME PROGRAMI (PISA) TÜRKİYE RAPORU BAŞLIKLARI Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler halinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren araştırma projesi, yani açılımı ‘’Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’’ olan PISA, dünya çapındaki eğitim sistemlerini değerlendirmektedir. Her üç yılda bir yapılan programa Türkiye ilk olarak 2003 yılında katılmıştır.

-2003’te 434 olan fen bilimleri puanı, 2015’te 425’e düşmüştür.

-2003’te 423 olan matematik puanı, 2015’te 420’ye düşmüştür.

-2003’te 441 olan okuma becerileri puanı, 2015’te 428’e düşmüştür. 15 yaşında 540 bin öğrencinin katıldığı 2015 PISA sonuçlarına göre; Türkiye tüm alanlarda 2003’ün bile gerisinde kalarak 72 ülke arasından 50.sırada yerini almıştır. Ülkemiz PISA raporu sıralamasında Arnavutluk, Moldova, Malta, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Romanya ve Güney Kıbrıs’ın gerisinde kalmıştır.  Fen bilimleri alanında durumumuz: Fen bilimleri alanında yapılan test sonuçlarına göre Türk çocukları ortalamanın altında bulunuyor. Bizimle birlikte ortalamanın altındakiler Güney Amerika ülkeleri ve Afrika ülkeleri. Matematik alanında durumumuz: Matematik alanındaki test sonuçlarına göre bizim çocuklar yine ortalamanın altında yer alıyor. Aşağı yukarı aynı ekip aynı durumda bu kez Kuzey Amerika’dan da buraya yaklaşanlar olmuş. Okuduğunu anlama alanında durumumuz: Okuduğunu anlama alanındaki testte de sonuçlar benzer biçimde çıkmış. Bizimkiler yine ortalamanın altında. Yani bizim çocuklar kendi dilinde okuduğunu anlamak konusunda ortalama düzeyi tutturamıyorlar. 2015 yılı sonuçlarının OECD ortalamasıyla ve en başarılı ve en başarısız üç ülkenin puanlarıyla karşılaştırmalı görünümü şöyledir:

TEOG’un kaldırılması ile birlikte ;

1-    Başarılı öğrencilerin hakkını ve hukukunu nasıl koruyacaksınız

2-    Özelliği olan okullara objektif ve adaletli bir şekilde öğrencilerin yerleştirilmesini nasıl sağlayacaksınız

3-    Getirmeye çalıştığınız bu sistem geçmişte liselerde denediniz şişirme notlarla çalışkan öğrencilerin hakkının çalındığını gördünüz ve geri döndünüz. Şimdi tekrar daha önce kaldırdığınız sisteme geri dönmüş olmuyor musunuz?

TEOG tan sonra üniversiteye giriş sınavlarında yaptığınız bu değişiklikler tam bir skandal  Bütün dünya bir araya gelse bilerek yada bilmeyerek   bu milletin evlatlarına sizin yaptığınız kötülüğü yapamaz. Elinizi evlatlarımızın üzerinden çekin. Aynı günde iki farklı sınav ve sabah oturumundaki sınavda   belli bir puanı alamayanlar ikinci oturumda ki  sınavda derece bile yapsa sınavı geçersiz oluyor.        

Tam bir skandal   Bu rezil uygulamadan  derhal yol yakınken geri dönün.

1-Yapılacak değişiklikler okula yeni başlayacak   Öğrencileri kapsamalı

İstanbul'da okullar depreme hazır İstanbul'da okullar depreme hazır

2-Ortak akıl ve bilim in ışığında eğitimin bütün bileşenlerinin görüşleri alınarak akademik  çalışma sonucunda bir değişiklik yapılmalı.Bu işler çocuk oyuncağı değil.

3-Partizanca, yandaş ve sarı sendikaların kadrolaşmasına derhal son verilmeli.Bunun yerine objektif kriterlerle liyakatlı yöneticilerin önü açılmalı.

4-Teknolojı ne kadar gelişirse gelişsin öğretmen eğitimin en baş aktörüdür.Bu gerçekten hareketle başta; İçi boşaltılmış olan Eğitim Fakülteleri yeniden yapılandırılmalıdır. Çağımıza uygun bilim ışığında araştırmayı ve sorgulamayı ön plana çıkaracak programlarla öğretmenlerimiz yetiştirilmeli

5-Eğitim ordusunun fedakar öğretmenleri insanca yaşayacak bir ücret almaları başta olmak üzere özlük hakları iyileştirilmelidir.

6-15 Temmuz hain fetö kalkışmasından ders çıkarmayan hükümet Milli Eğitim Bakanlığını yandaş sendikaların arka bahçesine dönüştürerek maalesef paralel bir örgütlenme yapmaktadır. Öğretmenler bu paralel çetenin baskısından kurtulmalıdır.

7-Eğitimde yönlendirme ilkokul sonu ortaokul başında yapılmalı ve mesleki eğitime önem verilmelidir 8-Nitelikli liselerin sayısı kaliteden ödün vermeden arttırılmalıdır. 9-Çağımzın koşullarına uygun teknoloji kolejleri açılmalıdır. 

(Kaynak: Kapsamhaber, Yeniçağ)


Editör: TE Bilisim