Başbakan Erdoğan’ın özel dershanelerin kapatılması yönündeki açıklamasından sonra, bir diğer eğitim sektörü olan Sürücü Kursları’nın da kapatılarak yerine başka alternatiflerin oluşturulacağı söylentileri sektörü harekete geçirdi. Gazeteniz Kulvar da, konuyu araştırarak sektörün önde gelen kurumlarına sordu. Tümbay Eğitim Kursları Yönetim Kurulu Başkanı, Tümbay Sürücü Kursları sahibi ve aynı zamanda yeni kurulan Ümraniye Sürücü Kursları Derneği Başkanı Nusret Türker ile sürücü kurslarının geleceğini konuştuk. Nusret Türker bir yanda sektörün geldiği noktayı anlatırken diğer yandan da Sürücü Kursları’nın kapatılarak yerine Türkiye’de araç muayene istasyonlarını işleten yabancı kuruluş olan Tüvtürk’ün bu işe talip olmasının işaret etti.


“Bizim bildiğimiz sürücü kurslarının kapatılacağı ve yabancı kuruluş olan araç muayene istasyonlarını işleten Tüvtürk’ün Milli Eğitim Bakanlığı’na bir teklif sunarak Türkiye’de sürücü kurslarına talip olduğudur” diyen Türker, “Biz de bunun üzerine 18 Ocak’ta İstanbul Ticaret Odası bünyesinde İstanbul’da bulunan sürücü kurslarını harekete geçirerek bir toplantı düzenledik. MEB’den sürücü kursları genel müdürü Mehmet Küçük de bu toplantıya davet ettik. Bu arada AB Bakanı Egemen Bağış da toplantımıza iştirak ederek bizleri dinledi. Milli Eğitim Bakanlığı Sürücü Kursları Genel Müdürü Mehmet Küçük’e sürücü kurslarının kapatılacağı yönündeki endişemizi aktardık ancak, Mehmet Küçük şuan sürücü kurslarının kapatılarak yerine başka bir kurum ile çalışılması yönünde bir çalışma olmadığına işaret ederek böyle bir şey olsa bile bunun ancak bir kanun çıkarılarak mümkün olabileceğini belirtti, bunun için de bakanlık bünyesinde böyle bir çalışma olmadığı söyledi. Her ne kadar bu bizi rahatlatmış olsa da bu konudaki ciddi endişelerimizin var olduğunu yine kendisine aktardık” dedi.

Eğitimde soru çözmek mi sorun çözmek mi? Eğitimde soru çözmek mi sorun çözmek mi?


İstanbul’daki sürücü kurslarını örgütledik...


“İstanbul Ticaret Odası bünyesindeki sürücü kursları ve Milli Eğitim Bakanlığı Sürücü Kursları Genel Müdürü Mehmet Küçük’ün katıldığı toplantıdan sonra İstanbul’da bulunan sürücü kurslarını bir araya getirerek dernekleşme kararı aldık” diyen Türker, “Bu arada ilçelerde sürücü kursları derneklerini kurduk. Ümraniye şube başkanı ben oldum. Bu dernekleri bir araya getirerek ‘İstanbul Bağımsız Sürücü Kursları Federasyonu’nu kuruyoruz. Neden bu tür bir örgütlenmeye gitme gereği duyduk


sorusuna gelince; Anadolu’da sektörle ilgili kurulmuş olan federasyon ve konfederasyonlar olmasına rağmen bu yapılar İstanbul gibi ciddi metropollerde sektörün yaşadığı sorunları göremiyorlar, iyi tahlil edemiyorlar, çözüm üretemiyorlar. Bu açıdan biz, İstanbul’da kendi örgütlenmemizi gerçekleştiriyoruz. Bu örgütlenme neticesinde hem sürücü kurslarının sorunları hem de sürücü kurslarının kapatılması yönündeki çalışmaları takip etmek ve buna tedbir almak açısından yeni çalışmalar yürütüyoruz. Bakanlık eğer derse ki ‘sektörde yeni yapılanmaya gideceğiz, yeniden özelleştirme yapacağız’ biz de İstanbul Bağımsız Sürücü Kursları Federasyonu olarak bu işe talip olacağız. Tecrübemiz, teknik ve yetişkin personelimiz, modern dersliklerimiz, pratik eğitim veren araç sürüş parkurlarımız bu iş için yeterli seviyede” şeklinde konuştu.


Türker açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Türkiye’deki kazaların önlenmesi ve azalması bakımından sürücü kurslarının çok önemli etkisi vardır. Zira; sektör son yirmi yılda sürücülerin yetiştirilmesinde, sürüş tekniklerinin geliştirilmesi bakımında önemli yenilikler yapmıştır. Bu alanda çok önemli teknik personel yetişmiştir. Sayıları 1000’i bulan sürücü kursu, 35 bine yakın öğretmen, teknik eleman ve personeli, araç ve gereci bünyesinde barındırmaktadır. Şimdi böyle bir ekibi, kadroyu, derslik araç sürüş pistlerini yok sayarak yeniden bir yapılanmaya gidilmesi çok mantıklı değil. Zira; ortada büyük bir birikim ve tecrübe var. Bu birikim ve tecrübe özellikle kazaların önlenmesinde çok büyük bir görev üstlenebilir.”


MEB’in kontrolünden çıkmamalı...


“Mevcut sürücü kurslarının tamamı zaten özel kurslar. Bu kursları ‘özelleştiriyoruz’ demek doğru bir tanım olmasa gerek” diye sözlerini sürdüren Türker şöyle konuştu: “şuan ki sürücü kursları özel işletmelerde ama, Milli Eğitim Müdürlükleri’nin kontrolünde hizmet vermekteyiz. Teorik derslerle ilgili sınavların yine MEB bünyesindeki merkezi sistemde yapılmasında yarar var. Direksiyon sınavlarının ise il v e ilçe milli eğitim müdürlüklerinde yapılan şekliyle sürdürülmesinde yarar olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, direksiyon sınavlarını ise il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılmış olması, sektöre olan güveni artırıyor ve bu böyle devam etmeli. Oysa ki; bildiğimiz kadarıyla; bu sektöre talip olan Tüvtürk, hem teorik ders sınavları hem de direksiyon sınavlarını kendisi yapmak istiyor. Bu durum suiistimallerin önünü ve dolayısıyla da sektöre olan güveni azaltacaktır. İşte bizler, eskiden olduğu gibi yine elimizi taşın altına koyarak duruma karşı olduğumuzu kamuoyu açıklıyoruz.

Editör: TE Bilisim