İsrail dün de Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun’da evlerini terk eden sivillerin sığındığı Birleşmiş Milletler’e ait okulu vurdu. 15 Gazzeli hayatını kaybetti.

Gazze’yi 17 gündür bombalayan İsrail dün de BM’ye ait bir okulu vurdu. Saldırılardan kaçan sivillerin sığındığı okulda çoğu çocuk en az 15 kişi öldü, 200’den fazla kişi de yaralandı. BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’nun (UNRWA) Gazze’nin Beyt Hanun bölgesinde sığınak olarak kullanılan okulunda yüzlerce Filistinli bulunuyordu. Bu, İsrail’in son Gazze saldırılarında “Hamas’ın roket depoladığı iddiasıyla” vurduğu BM’ye ait 4. bina. Örgüt, evlerini terk etmek zorunda kalan 100 binden fazla Filistinliyi tesislerinde barındırmakta zorlandığını bildirmişti.

Öğretmenler Günü Öğretmenler Günü

Saldırıdan sonra Twitter’dan açıklama yapan UNRWA Sözcüsü Chris Gunness, Beyt Hanun’daki okullarının koordinatlarını İsraille çok önceden resmî olarak paylaştıklarını söyledi. UNRWA’ya bağlı okul, Gazze’deki az sayıda güvenli noktadan biriydi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, okula saldırı karşısında dehşete düştüğünü söyleyerek “Koşullar hâlâ belli değil. Olayı şiddetle kınıyorum. BM görevlisi, kadın ve çocuklar da dahil çok sayıda kişi öldü” dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay önceki gün İsrail’in Gazze’de “savaş suçları” işlemiş olabileceğini söylemiş, Hamas’ı da roket saldırıları nedeniyle eleştirmişti.

3000 TON BOMBA, 774 ÖLÜ

İsrail, Gazze’ye operasyon başlattığı 8 Temmuz’dan bu yana en az 3 bin ton bomba attı. İsrail’in, “Hamas’ın roket atışlarının sürmesi” gerekçesiyle başlattığı operasyonda yaklaşık 130’u çocuk olmak üzere çoğu sivil 774 Filistinli öldü, 5 bine yakın kişi de yaralandı. Reuters haber ajansına bilgi veren Filistinli yetkililer, son iki günde özellikle iki köyün tamamen İsrail tankları tarafından kuşatıldığını ve sağlık ekiplerinin yaralıları hastanelere götüremediğini söylüyor. İsrail ordusunun “Hamas üs olarak kullanıyor” iddiasıyla kuşattığı Huzaa ve Abasan köyleri tanklarla bombardımana tutuldu.

İsrail ordusu da çarşamba günü 3 askerinin daha ölmesiyle toplam ölen İsrail ordusuna bağlı asker sayısının 32’ye çıktığını açıkladı. Bu süreçte 2 de İsrailli sivil öldü.

GAZZE'DE SU VE GIDA SIKINTISI

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları aralıksız sürerken BM İnsani Yardım Koordinatörü Valerie Amos, Gazze’deki Filistinlilerin su ve gıda sıkıntısı yaşamaya başladığı uyarısında bulundu. Amos, Gazze’deki sivillerin durumundan endişe duyduğunu “İsrail ve Hamas arasında ateşkesin kesinlikle hayati öneme sahip olduğunu” söyledi. “Herkesin önceliği şiddetin ortasında kalan sivillerin nasıl korunacağı konusu” diye vurgulayan BM yetkilisi, “Gazze’de ölenlerin çoğu kadın, çocuk ve savaşla hiç ilgisi olmayan erkeklerden oluşuyor. Bizim en büyük endişemiz bu. Son birkaç günde yaşanan şiddet olayları sonucunda çok sayıda çocuk öldü. Bu çok korkunç bir durum”dedi.

“ÖNCE ABLUKA SONA ERSİN”

Bölgede ateşkes sağlanması için diplomatik çabalar ise şimdiye kadar sonuç vermedi. İsrail ve Batı Şeria’da temaslarını tamamlayan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Kahire’de Avrupa, Türkiye, İsrail, Mısır, Katar ve BAE’nden diplomatlarla Gazze’de ateşkes için telefon trafiği yürüttüğü açıklandı. Kerry, okul saldırısı ile ilgili olarak da, sivilleri korumak için ateşkes çabalarının iki katına çıkması gerektiğini söyledi. Salı Kahire’ye giden Kerry, İsrail’e ve Batı Şeria’ya geçerek BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail Başbakanı Netanyahu, Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas’la görüşmüştü. Kerry, “Biraz gelişme kaydettik ama hâlâ yapılması gerekenler var” demişti. Gazze’deki şiddeti durdurmak için ABD ve BM’nin yanı sıra birçok bölge ülkesi de girişimde bulunuyor. Ancak taraflar henüz uzlaş-maya yakın bile değil. Kahire’deki bazı diplomatlar, haftasonu kısa süreli bir insani ateşkesin devreye girebileceğini söyledi. Ancak kalıcı ateşkes için Gazze’deki Hamas yönetiminin lideri Halid Meşal, İsrail’in Gazze’ye ablukasının kalkması şartını yineledi.

Öte yandan İsrail’in Ben Gurion Havalimanı’na uçuşları yasaklayan ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), çarşamba gecesi yasağı kaldırdı. ABD hükümeti ile İsrail’deki güvenlik durumunu değerlendirdikten sonra aldığını belirtti. Yasak kararına tepki gösteren Cumhuriyetçi senatörler ABD Başkanı Barack Obama’yı İsrail’e “ekonomik boykot” uygulamakla suçlamıştı.

Netanyahu: Ölümlerin sorumlusu Hamas

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze’de ölen her Filistinli sivilden Hamas’ın sorumlu olduğunu savundu. Britanya Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile görüşen Netanyahu, İsrail için “savaş suçu işliyor olabilir” diyen BM İnsan Hakları Komisyonu’nu da eleştirdi ve açıklamaları “komedi” olarak niteledi. Komisyon Başkanı Navi Pillay, “Uluslararası hukukun ihlâl edilmiş olması yüksek ihtimal.

Bu ihlâller savaş suçlarına kadar uzanabilir” demişti. Okul saldırısı sonrası açıklama yapan Britanya Dışişleri Bakanı Hammond ise Batı kamuoyunun Gazze ile ilgili görüşünün İsrail aleyhine değişmeye başladığını ve endişelerin arttığını söyledi.

Editör: TE Bilisim