YÖK’ün Korona Virüs Tedbirleri - Eksik Yönler ve Şikayet Edilen Durumlar

Maalesef YETKİLİLER sıcağı sıcağına Uzaktan Eğitim Merkezlerinin kullanılmayacağını aktardılar. Daha sonra verilen ara NEDENİ ile öğrenciler memleketlerine giderken UZEM KANALIYLA EĞİTİM VERİLMESİNİN MÜMKÜN olmayacağı AÇIKLANDIĞI için dökümanlarını almadılar. SON OLARAK UZAKTAN EĞITIM DERSLERINE 23 Mart’ta başlanacağınıN duyurmaSIYLA hem öğrenciler hem de Akademik ve İdari Personel şaşkınlık yaşadı.

Ayrıca ‘’Evden Çalışma’’ tarzına en uygun kamu görevlisi Akademisyenler iken, maalesef Nöbetleşe MESAİ Sistemi dahi kurumların inisiyatifine bırakıldı. MEB İN almış olduğu ‘’öğrencisiz okulda öğretmen kalmasın’’ KARARINA KARŞIN öğrenciNİN OLMADIĞI hatta seminer-kongre-konferans-sempozyum GIBİ FAALIYETLERIN DAHI ERTELENDİĞİ BIR ORTAMDA YÖK tarafından BENZER BİR KARARIN UYGULANMAMASINDAN ÖTÜRÜ Akademisyenler mutsuz. Öyle ki AilelerindeKI DEZAVANTAJLI GRUPTA BULUNAN FERTLERE BU virüsü taşımaktan çekiniyorlar. Çekinceleri yersiz değil çünkü toplu taşıma araçları ile ulaşım HÂLEN ONEMLI BIR sorun. BIR BASKA SORUN ISE BIRCOK Akademisyen ve İdari personelIN PAYLASIMLI ODALARDA KALABALIK BIR ORTAMDA CALISMALARIDIR. SAATLERCE AYNI HAVAYI TENEFUS EDEN ÇALIŞANLARIN MUHTEMEL BIR TAŞIYICILIK HALİNDE BIRBIRLERINE BU VIRUSU BULASTIRMAMALARI PEK MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR. 

Lisansüstü Eğitim, Doktora ve Yüksek Lisans

Lisans eğitimi artık uzaktan eğitim ile olacak. Aynı durum Lisansüstü eğitim için de geçerli olacak. Lisansüstü eğitimde en önemli sorunların başında, Tez savunmaları, Doktora yeterlik SINAVLARI VE Tez izleme komitelerinin toplanması olarak görülüyor. Diğer taraftan Akademinin Tümörü 50/D Sorunu yaşayan Genç meslektaşlarımızın yasal süre aşma DURUMLARI da YÖK TARAFINDAN GİDERİLMELİDİR.

Bilimsel Faaliyetler

Seminer-kongre-konferans-sempozyumlar bilindiği üzere ileri tarihlere ertelendi. Şimdilik sokağa çıkma yasağı yok, OHAL ilanı da olmadı. Ancak ilerleyen zamanlarda neler olur bilemeyiz. Çünkü bu Pandemi hızlı yayılım göstermekte ve BULUNDUĞUMUZ NOKTADA sosyal izolasyon oldukça önemli.

Küresel Boyutta Türkiye’nin Yeri

Eldeki verilere göre COVID-19 60 yaş üzeri ve özellikle 80 yaş ve üzeri hastalar ile kronik rahatsızlığı olan hastalarda yıkıcı bir etki oluşturmaktadır. Bu demek oluyor ki risk grubumuzun yalnızca %10’u toplam nüfusa KARŞILIK GELMEKTEDİR. Genç nüfusa sahip olmak bu Pandemide bizi şanslı kılmaktadır.

UZEM üzerinden alınacak tedbirler sonrası Genç nüfusumuzUN eğitimlerinden geri kalmayacaĞI DÜŞÜNÜLEBİLİR. Ancak OECD ülkeleri arasında UZEM konusunda yerimizin çok başarılı olduğunu söyleyemeyiz. 207 Üniversitemizin SADECE 123’ünde UZEM desteği ve alt yapısı mevcutken bazı Üniversitelerimizin de UZEM kapasitesi TÜM öğrencilere yeterli olamayacaktır. Elbette YÖK gerekli tedbirleri almıştır ve almaya devam edecektir. Biz de sürecin takipçisi olacağız.

Dijitalleşme ve UZEM, MEB Kadar Güçlü Değil

MEB, TRT ile ortaklaşa çalışma başlattı ve alt yapısını daha önceden hazırlamıştı. Özel stüdyolarda internetten eğitimler, eskiden hazırlanmış modüller ve teknolojik alt yapı yatırımları oldukça fazla idi. YÖK’ün özellikle 15 Temmuz hain kalkışma sonrası attığı adımlar yerinde olsa da yeterli olmadığı aşikar. Bu sebeple HAMİ üniversiteler belirlenmeli, gerekirse ORTAK dersler platformu kurularak eğitimler daha sağlıklı ve teknoloji paylaşımı ile yapılabilmeli. Bu süreçten sonra en fazla 10 yıla bu platformlar artık yüz yüze eğitimin yerini almaya başlayacağından, deneyimler önemlidir ve yapılacaklar etraflıca düşünülmelidir.

ÖSYM ve YÖK’ün Takvim Planlaması

Hem ÖSYM Takvimini ileri bir tarihe aktardı hem de YÖK önemli tarihleri ileriye KAYDIRDI. Takvim planlaması önemli idi. Özellikle Akademisyen olmak isteyen adaylar tedirginDİ. Bugün yapılan açıklama ile yeni sınav takvimi de belirlendi. Atılması gereken bir adımdı.

İngiltere’nin Yaklaşımı ve C. Darwin’in ‘’Doğal Seçilim’’ Görüşü

İngiltere sağlık masraflarından kısmak ve günlük yaklaşık 20 bin kit kullanmamak adına, sosyal bağışıklık görüşü çöktü. C. Darwin’in güçlü olanın hayatta kalıp, genetik mirasını oğul döllere aktaracağı, zayıf ve güçsüz olanın toplumdan ve genetik havuzdan yok olup gideceği görüşü maalesef İngilizler tarafından ekonomik kaygı ile kullanılmaya çalışıldı. Ancak biz insanoğlu asla yaşlılarımızı, zayıf olanlarımızı doğanın çetin şartları ile baş başa bırakmayız. Onların yok olup gitmesine izin vermeyiz. Bu bizi İNSAN yapan yagane özelliklerden birisidir. Empati ve merhamet insanoğluna özgü iki temel özelliktir. Bu sebeple Doğal Seçilim modeli ne Korona Pandemisinde ne de başka bir hastalık durumunda geçerli olmaz, olamaz.

Tüm bu sebeplerle İngiltere Başbakanı, kamuoyunun tepkileri sonrası bilimsel modellere meyil etti. Günlük 25 bin kit uygulamasına gidilmesi de kamuoyu baskısının ne kadar güçlü olduğunu da göstermektedir. Belki de ileride bu ihmalin sonuçlarını çok farklı boyutlarda konuşacağız.


Antropolojik Açıdan Koronavirüs

Antropoloji (İnsan Bilimi) demektir. İnsanı sosyolojik, biyolojik ve morfolojik özellikleri bakımından ele alır. Antropologlara göre de dünyanın ilk bilimidir. Öyle ki insan önce kendisini tanıyıp, varolma sebebini düşünmüştür. Yani önce kendini tanıyıp, SONRA diğer bilimleri ortaya koymuştur.

Antropolojik açıdan insanın her durumu detaylı incelemeye değerdir. İnsanoğlu bir çok pandemiye maruz kalmış, büyük ve toplu can kayıpları vermiş ve pandemiler tarihe FAZLASIYLA ACI HADİSELER olarak GEÇMİŞTİR. Antropoloji insanoğlunun tarihin bu kırılma noktalarında yaşadığı stresi, tek ve çok kaynaklı pandemilerde yaşanan olayları ve insanın hem biyolojik hem de morfolojik yapısında olan değişiklikleri ele alır.

Yukarıda sayılan sebeplerle Koronavirüs pandemisi Antropolojinin temel çalışma alanlarından birisini oluşturur. Tıp, Farmokoloji, Psikoloji ve Sosyoloji bilimlerinin verdiği bilgiler, sunduğu değerler Antropologların yorumlarına sunulmaktadır.

Fiziki Antropoloji Açısından Pandemi ve Koronavirüs

Fiziki Antropoloji ABD benim de Öğretim Üyesi olarak Lisans, YL ve Doktora alanında çalışma yaptığım Antropolojinin bir alt bilim dalıdır. Fiziki Antropologlar yaşayan insanı Biyoloji, Genetik, Anatomi, Tıp, Biyoistatistik vb. bilim dalları ile birlikte ele alır.

Fiziki Antropolojinin asıl çalışma alanlarından birisi de göç yolları, geçmişten gelen toplumların biyolojik ve kalıtımsal mirasları, günümüz insanının yaşadığı sorunların genetik ALTYAPILARI, yansımaları ve diğer pandemik çalışmalardır. Özellikle Koronavirüs geçmişte yaşanan pandemiler ile bağlantısı olan ama yeniden kendini modifiye ederek, damlacık üzerine çabuk yayılan virüs kaynaklı BİR hastalıkTIR. Bu sebeple Fiziki Antropoloji Koronavirüs ve etkilerini ilerleyen aşamalarda detaylı ele alacaktır.

 

 

Merhamet Temelli Eğitim Merhamet Temelli Eğitim

 

Editör: TE Bilisim