2010 yılındaki Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda soruların dışarı sızdırılması skandalıyla ilgili önemli bilgilere ulaşıldı.

Beş kişilik uzman heyetin savcılığa teslim ettiği rapora göre, ÖSYM personelinin bilgisayarlarındaki geçmişe yönelik bütün işlemler bilinçli olarak silindi.

Ayrıca o dönemde ÖSYM’de görev yapan birçok yöneticinin hesabında ciddi artışlar olduğu tespit edildi.

Zaman gazetesinden Bayram Kaya'nın haberine göre 3 yıl önce yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) soruların çalındığı ve kopya çekildiği iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturmada yeni bilgiler ortaya çıktı. Aralarında Maliye Bakanlığı hesap uzmanlarının da bulunduğu 5 kişinin hazırladığı inceleme raporu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edildi. Raporda, 2005 ve 2010 yılları arasındaki dönemin ÖSYM yönetimini de kapsayan usulsüzlük iddiaları, ihale işlemleri ve soruların dışarı sızdırılması gibi detaylar yer aldı. Buna göre, ÖSYM personelinin büyük çoğunluğunun bilgisayarlarındaki log kayıtları (geçmişe yönelik bütün işlemler) bilinçli olarak silindi. Soruların hangi personel tarafından dışarıya sızdırıldığının da üzeri kapatıldı. Hesap bilançolarında yapılan incelemelerde ise dönemin ÖSYM yönetiminin devleti milyonlarca lira zarara uğrattığı ve bu rakamın 150 milyon lirayı bulduğu tespit edildi. Ayrıca ÖSYM'de görev yapan birçok yöneticinin hesabında olağanüstü hareketlilik ve ciddi artışlar dikkat çekti.

ÖSYM yöneticilerinin hesabı kabarık çıktı

Hesap ve bilişim uzmanlarının da aralarında bulunduğu beş kişilik bilirkişi heyeti, yaklaşık iki ay boyunca kurumun güvenlik sistemleri, bilgisayar ağları ve personelin 2005-2010 yılları arasındaki hesap hareketlerini mercek altına aldı. Zaman, kopya skandalının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan tarafından hazırlatılan raporun ayrıntılarına ulaştı. Yapılan incelemelerde kurumun nakliye, basım ve dağıtım başta olmak üzere birçok ihalesini sadece Meteksan’a verdiği, bunun da haksız rekabete sebebiyet verdiğinin altı çizildi. Ayrıca Meteksan’ın ÖSYM’den yüksek bedeller karşılığında aldığı bu ihaleleri daha düşük bedellerle başka firmalara verdiği, bu yolla da ciddi paralar kazandığı ileri sürüldü. Meteksan’ın 2 milyon 500 bin liraya aldığı bir ihaleyi 500 bin TL’ye taşeron bir firmaya yaptırdığı örnek olarak gösterildi. Söz konusu ihalelerin içeriğinin gizlilik taşıdığı, dolayısıyla taşeron bir şirkete verilemeyeceğine atıfta bulunuldu. Bunun yanı sıra incelemelerde, ÖSYM personeli tarafından KPSS’nin bazı oturumlarına kayıt yaptırmayan kişiler adına da fazladan kitapçık bastırıldığı, bu işlemle devletin milyonlarca lira zarara uğratıldığı vurgulandı.

Eğitimde soru çözmek mi sorun çözmek mi? Eğitimde soru çözmek mi sorun çözmek mi?

Öte yandan hesap uzmanları, aralarında dönemin ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünal Yarımağan’ın da bulunduğu yaklaşık 33 kişinin gelir ve giderlerini de inceledi. Bu kapsamda 2005-2010 yılları arasında ÖSYM yönetiminde görev yapan birçok yöneticinin hesabında ciddi artışların yaşandığı tespit edildi. Söz konusu idarecilerin üzerlerine kayıtlı tapularının belirlenmesi amacıyla da savcılığın yeni bir çalışma başlatacağı öğrenildi. Bunun yanı sıra soruşturmada şüpheli olarak ismi geçen 143 kişinin yakın çevresi de mercek altına alınacak. Soruşturmaya konu olan 2005-2010 yılları arasında yakınlarının herhangi bir sınavda derece yapıp yapmadığı belirlenecek.

Bilirkişi heyeti ayrıca kurumda yaşanan çarpıklıklar ve alınması gereken önlemlerle ilgili olarak da detaylı bir çalışma yaptı. Bu çerçevede ÖSYM’de soruların hazırlandığı ortamın hiçbir şekilde güvenliğinin sağlanmadığının belirtildiği raporda şu bilgilere yer verildi: “Yapılan işlemlerde herhangi bir kamera kaydına rastlanılmadı. Bununla birlikte bilgisayarların log kayıtları ve kullanıcı bilgilerine ulaşılamazken, bilgisayarlarda internet bağlantısının mevcut olduğu görülmüştür. Bunun sonucunda bazı kişilerin taşıyıcı bellekle hazırlanan soruları dışarıya sızdırdığı üzerinde duruluyor. Yüksek güvenlik içermesine rağmen ayrıca soruların hazırlandığı mekânlara ÖSYM personeli, cep telefonları ile giriş yapmış ve farklı kişilerle irtibat kurmuşlardır.” Raporda ÖSYM’nin soru havuzuna ilişkin değerlendirmeler de yer aldı. Soru bankasının yetersiz olduğu belirtildi.

Editör: TE Bilisim