İstanbul'da okullar depreme hazır İstanbul'da okullar depreme hazır
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Muammer Yıldız,  yaptığı açıklamada, Bakanlıkça özel öğretim kursları ve temel liselerin  kapatılması, eğitim ve öğretim desteği uygulamasının kademeli olarak sona  erdirilmesine ilişkin çalışmaların detaylarını anlattı."Teşvik" olarak da adlandırılan eğitim ve öğretim desteğinden şu an  özel okullardaki öğrencilerin, bulundukları öğretim kademesini tamamlayıncaya  kadar faydalanacağını belirten Yıldız, teşvikin 2019-2020 eğitim öğretim yılından  itibaren ilk defa öğrenim görecek öğrenciler açısından geçerli olmayacağını  kaydetti.
Organize sanayi bölgeleri ile bu bölgeler dışında açılan özel mesleki  ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören öğrenciler için verilen teşviklerin  ise devam edeceğine dikkati çeken Yıldız, 2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda  Bakanlık olarak mesleki eğitimin güçlendirilmesine çok önem verdiklerini  vurguladı.

Dönüşüm sürecindeki temel liselere kolaylık
Kanunda belirtilen 4 yıllık süreyi tamamlayarak kapanacak temel  liselerin hangi kurumlara dönüşecekleri konusunda da taahhütte bulunduğunu  anımsatan Yıldız, çeşitli sebeplerle taahhütlerini yerine getiremeyen ve kapanma  sürecine giren temel liselere de istediği bir kuruma dönüşebilmesi için yeniden  müracaat hakkı verildiğini ifade etti. Yıldız, bu sürecin de devam ettiğine vurgu yaparak, "Temel liseler  dönüşebilsin diye olabildiğince önünü açıyoruz, destekleyen bir yaklaşımla  hareket ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Dönüşemeyen temel liselerin ise haziran sonu itibarıyla kapanmış  olacağını vurgulayan Yıldız, şu bilgileri paylaştı: "Fakat süre tamamlandığında dönüşümünü taahhüt etmiş, yeni binasını  tutmuş ama inşaat anlamında birtakım eksiklikleri olan kurumlar olabilir. Onlara  dönüşüm süreçlerini tamamlamaları noktasında yardımcı olacağız. Yani sürece  girmiş, dönüşüm taahhüdünü yerine getirmekte olan, büyük oranda çalışmalarını  tamamlamış ama takvim itibarıyla sıkıntısı bulunan kurumlara kolaylık  sağlayacağız. Çünkü bizim için önemli olan dönüşüm sürecini tamamlamaları."
'Merdiven altı' kurslara ağır cezalar geliyor
Teşviklerin geri tahsilinde kolaylık olabilir
Yıldız, "Kanuna göre öğrencilere verilen teşviklerin de kapanan temel  liselerden tahsil edilmesi gerekiyor. Öğrenciye verilen teşvik aslında okula  verilmiş sayılmadığı için bu konuda kolaylık sağlayabiliriz." diye konuştu.

Destekleme kurslarında dışarıdan öğretmen görevlendirilebilecek
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Muammer Yıldız, kapanacak temel  liselerdeki öğretmenlerin de mağdur edilmeyeceğini belirterek, şunları kaydetti:  "Temel liseler büyük oranda dönüşmüş olacak ve bünyesinde çalışan  öğretmenleri de istihdam etmeye devam edecek. Sadece sayı düşük olmakla birlikte  kapanacak kurumlardan açığa çıkan öğretmenler olabilir. Onlar için destekleme ve  yetiştirme kurslarına dışarıdan öğretmen görevlendirmesi yapılabilecek. Kapanan  temel liseler veya özel öğretim kurslarındaki öğretmenlerimiz müracaat ettikleri  takdirde, bulundukları yer itibarıyla hem okullardaki hem de halk eğitim  merkezlerince mezunlar için sürdürülen destekleme ve yetiştirme kurslarında  görevlendirilebilecek.
"Öğrenciler açısından da temel liselerin son sınıfında 77 bin öğrenci  var. Yani öğrencilerin büyük bir kısmı mezun olmuş olacak." diyen Yıldız, alt  sınıflarda bulunan öğrencilerin de dönüşen okullara devam etme, başka özel  okullara veya devlet okullarına geçme gibi seçeneklerinin bulunduğuna dikkati  çekti. Yıldız, şu an 890 temel lisede 160 bin 650 öğrencinin eğitim aldığını  kaydetti.

"Akademik eğitim okulda başlar okulda biter"
Özel öğretim kurslarının kapatılması sürecine de değinen Yıldız,  "Türkiye genelindeki 2 bin 888 özel öğretim kursunda 357 bin 784 kursiyer  bulunuyor. Burada da görev yapan 10 bin civarında öğretmen var." bilgisini  paylaştı. Bunların resmi rakamlar olduğunun altını çizen Yıldız, tek bilim  grubunda çalışmaları gereken bu kursların mevzuata göre daha fazla öğretmen de  istihdam etmemiş olması gerektiğine dikkati çekti. Yıldız, "Akademik eğitim okulda başlar okulda biter. Okul dışında  herhangi bir kursa, kuruma ihtiyaç duymayacak şekilde akademik eğitim okullarda  verilir. Yasal düzenleme yapılıp özel öğretim kurslarının kapatılmasından sonra  bütün eğitimler okullarda verilecek." dedi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un destekleme ve yetiştirme kurslarına  ilişkin yeni projenin detaylarını şubat ayı sonunda yapılacak lansmanla  açıklayacağını anımsatan Yıldız, "Bu çocuklar nereye gidecek", "Nasıl bir  alternatif sunulacak" gibi soruların cevaplarının burada görüleceğini ifade etti. Muammer Yıldız, destekleme ve yetiştirme kurslarının daha önce olduğu  gibi bundan sonra da ücretsiz olarak yoluna devam edeceğinin altını çizdi.

"Müeyyideler daha da ağırlaştırılacak"
Velilere, gelecek eğitim öğretim döneminde kapanacak, yasal olarak  olmayacak özel öğretim kurslarına gidip sözleşme yapmama uyarısında bulunan  Yıldız, şunları kaydetti: "Ne çocuklarımız ne de velilerimizin maddi açıdan sömürülmesine,  mağdur olmasına izin vermeyiz. Önümüzdeki süreçte denetimler açısından da daha  sıkı bir dönem başlayacak. Yeni dönemde kapanan özel öğretim kurslarıyla ilgili  denetimin hukuki altyapısı oluşturularak müeyyideler daha da ağırlaştırılacak.  Çok kararlı ve hiçbir şekilde müsamaha gösterilmeyecek bir altyapı kurulacak.  Etkin bir denetim getirilecek. Asla 'şimdiye kadar yaptık, bundan sonra da  yaparız' mantığında düşünülmemeli. Sadece para cezası değil daha ciddi  müeyyideler gelecek." Tek bir bilim grubunda hizmet vermesi gerekirken birden fazla bilim  grubunda dersler yapan veya tamamen "merdiven altı" olarak faaliyet gösteren  kaçak kurumlarla ilgili de denetimlerin sürdürüldüğünü vurgulayan Yıldız,  "Bakanlığımızca bugüne kadar ruhsatsız eğitim öğretim faaliyeti yürüttüğü  saptanan 730 yer kapatılırken, toplam 27 milyon 614 bin 700 lira idari para  cezası uygulandı." açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilisim