Öğrenci velilerine çok önemli uyarılar! Öğrenci velilerine çok önemli uyarılar!
 LİSELERİN MEZUNLARINI ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİRME ORANLARI VEYA EĞİTİMİMİZİN HAL-İ PÜRMELÂLİ

ÖSYM'nin sayısal verilerine göre Anadolu lisesi mezunu 396 bin adaydan 138 bini, Fen lisesi mezunu 22 bin adaydan 12 bini bir lisans programına yerleşirken, 222 bin 925 imam hatip lisesi mezunundan sadece 40 bini lisans tercihlerine yerleşebildi. İktidarın milyarlarca liralık teşvik ile adres gösterdiği özel liselerden mezun 147 bin adaydan 65 bini lisans programına yerleşti. Özel fen liselerinden ise 6 bin 619 adaydan 3 bin 905'inin lisans tercihlerine yerleşmesi de dikkat çekti. Lise son sınıfta sınavlara giren 960 bin adaydan sadece 208 bini lisans programlarına yerleşti.

Okul türlerine göre mezunlarını üniversiteye yerleştirme oranları:
İHL   % 18
AL     % 35
FEN L % 55
ÖZEL L. % 44
ÖZEL FEN L. % 59
ÖZETİ: Eğitimimiz iyiye değil, kötüye gidiyor. Müfredat değişikliği de eğitimde başarıyı getirmez, belki daha da kötüye götürdü.

HÜKÜMETTEKİ İMAM HATİP LİSESİ MEZUNU BAKANLAR
(19.07.2017 tarihindeki son değişikliğe göre)
1. Başbakan Yardımcısı – BEKİR BOZDAĞ 
2. Başbakan Yardımcısı – FİKRİ IŞIK 
3. Başbakan Yardımcısı – HAKAN ÇAVUŞOĞLU
4. Adalet Bakanı – ABDÜLHAMİT GÜL
5. Çevre ve Şehircilik Bakanı MEHMET ÖZHASEKİ
6. Ekonomi Bakanı - NİHAT ZEYBEKÇİ 
7. Gençlik ve Spor Bakanı – OSMAN AŞKIN BAK 
8. Gümrük ve Ticaret Bakanı - BÜLENT TÜFENKÇİ
9. Kültür ve Turizm Bakanı – NUMAN KURTULMUŞ 
10. Maliye Bakanı - NACİ AĞBAL 
11. Milli Savunma Bakanı – NURETTİN CANİKLİ
12. Sağlık Bakanı – AHMET DEMİRCAN 

Not Kabine 26 kişiden oluşmaktadır.

Eski Kabinedeki İmam Hatip Lisesi Mezunu Bakanlar:

1. Başbakan Yardımcısı Veysi KAYNAK 
2. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK
3. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet MÜEZZİNOĞLU 
4. Efkan ALA İçişleri Bakanı iken 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra istifa etti.

26 KİŞİLİK HÜKÜMETTE 12 İMAM HATİP MEZUNU OLDUĞUNU NİÇİN YAZDIM? 
İmam Hatip Liselerine kesinlikle karşı değilim. Başta Yozgat Lisesi son sınıfta birlikte okuduğumuz Sayın Cemil Çiçek olmak üzere  İmam Hatip Lisesi ve İlahiyat Fakültesi mezunu çok arkadaşım var. 1974 yılına kadar İmam Hatip Okulu mezunları üniversite sınavlarına girebilmek için lise son sınıfta bir yıl daha okurlardı. Bu okulların akademik başarıları o zamanlar daha yüksekti. Velilerin çoğu bu okullara çocuklarını imam olsunlar diye değil, dinini daha iyi öğrensın diye gönderirlerdi.  Politikacılar bu okulların üzerine bu kadar düşmezdi. Bu okulların diğer okullardan bir farkı yoktu. Fakat bugün Imam Hatip Orta Okulu ve Liselerine diğer okullardan farklı muamele ediliyor,  öğrencilerin teşviklerle bu okullara gitmesi özendiriliyor. Başka okulları kazanamayanlar da bu okullara gitmeye zorlanıyorlar. Maalesef bu okulların eğitimine o kadar özen gösterilmiyor. 2017 Üniversiteye giriş oranları yüzde 18. Her 6 mezundan ancak 1'i üniversiteye girebiliyor. Hem de 28 Şubat'ın saçma sapan katsayı baranı kaldırıldığı halde. Tabii ki İmam Hatip Lisesi mezunları da bakan, başbakan olacak. Ama bu kadar abartılarak," "ileride en üst makamlara sahip olmak istiyorsan İmam Hatip Lisesi'nde okumalısın" mesajının verilmesine karşıyım. Bilmiyorum meramımı anlatabildim mi?

Sakin Öner

Editör: TE Bilisim