Bakan Selçuk, "4-5 yıl önce alınmış bir karar, sürpriz yok. Değişiklik yaparken derin analiz de gerekir."dedi. Daha önce de Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan açıklamada özel öğretim kurslarının 2019-2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren kapatılacağı bildirilmişti. Duyuruda, "Dershanelerin dönüştürülmesi sürecinde açılan temel liseler de 2018-2019 eğitim ve öğretim yılının sonunda kanunda belirtilen süreyi tamamlayarak kapanacak. Bu nedenle temel liselere yeni öğrenci kaydı ve bursluluk sınavı yapılmayacak." ifadesi kullanılmıştı. 

Bu duruma sessiz kalmayan Temel Lise kurucuları Milletvekillerine gönderilmek üzere açık bir mektup yayınladı.

Mektupta Hükümetin FETÖ/ PDY ile mücadelesine dikkat çekilerek " Hükümetimizin FETÖ/PDY terör örgütü ile mücadele ettiği dönemde var olan dershanemi hükümetimizin politikası doğrultusunda kapatıp Temel Liseye dönüştürdüm. Başta Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamalarında, Hükümetimizin verdiği taahhütlerde ve daha sonra çıkartılan kanun metninde yer aldığı üzere bizlere öğrenci teşviki, bina kiralama ve arsa tahsisi yapılacaktı." denildi.

İşte FETÖ dershanelerinin karşısına kale gibi çıkarılan Temel Lise Kurucularının Milletvekillerine yollanacak açık mektup;

Sayın Vekilim,

Öğrenci teşviki uygulaması ilk iki yıldan sonra sayı olarak çok düşürüldü, ayrıca Sayın Milli Eğitim Bakanımızın yakın süreçte yapmış olduğu açıklama ile de teşvik uygulamasının artık kaldırılacağı açıklandı. Öte yandan kanunda ve yönetmelikte yer alan bina kiralama ve arsa tahsisi olanağı da bizlere neredeyse hiç sunulmadı, Türkiye genelinde bile çok az sayıda temel lise bu uygulamadan yararlanabildi ve maalesef bu uygulamanın kâğıt üstünde kaldığını söylersek haksızlık etmiş olmayız.

Temel Liselere verilen bu taahhütler tam olarak yerine getirilseydi bizler de 4 yıl içinde taahhüt ettiğimiz kurumlara dönüşebilecektik. Bunun yanında; 2014 yılında dershaneler kapatılırken ülkemizde 3600 civarında dershane vardı, Başbakanlığımıza bağlı MİT tarafından yapılan inceleme ve soruşturma sonucunda sadece 1221 dershanenin sicili temiz görülerek bu dershanelere Temel Liselere dönüşüm hakkı verilmişti.

Yani temel liselerimiz dershanelerini kapatarak okula dönüşmüş kurumlardır. Fakat 2014’te Anayasa Mahkemesinin ilgili kanunda bazı metinleri iptal etmesi üzerine dershanelerin devamı olarak nitelenebilen Özel Öğretim Kursları ve Kişisel Gelişim Kurslarının açılması ve ayrıca tam bir dershane mantığında çalışarak öğrenci kaydı yapan Yabancı Dil Kursları ve KPSS’ye Hazırlık Kurslarının dershane olarak faaliyet sürmesi piyasada biz Temel Liselere olan öğrenci talebini epey bir düşük tuttu.

TÖDER Başkanı İbrahim TAŞEL’in açıklamaları dikkate alındığında; mevzuata uygun çalışmayan bu resmi kurumlar olduğu kadar bir de ülke genelinde 10.000 adet kaçak merdiven altı kurs merkezinin de bulunduğu, bunların kayıt dışı çalıştığı ve buralarda daha çok FETÖ’den dolayı meslekten atılmış olan öğretmenlerin çalıştırıldığı da anlaşılacaktır.

Tüm bunlar bilindiği halde; ilgili Savcılıklar, Milli Eğitim, Maliye, SGK gibi kurumlar sektörde yeterince denetim sağlayamamış ve vatandaşlarımızın çocuklarını bu kurslara göndermesine seyirci kalınmıştır. Bahsettiğimiz tüm bu haksızlıklar ve özellikle de yaşanan bu haksız rekabet maalesef temel liseleri maddi ve manevi yönden oldukça yıpratmıştır.

Sayın Vekilim,

FETÖ’den arındırılarak 2014’ten bu yana varlıklarını sürdüren Temel Liselerden süreç içerisinde 309 tanesi kapanmak durumunda kalmıştır ve şu anda faal olarak ülkemiz genelinde 912 tane temel lisede yaklaşık 212 bin öğrenci öğrenim görmekte ve 22 bin öğretmen ile 9 bin yardımcı personel de görev yapmaktadır. 

Bu temel liselerin sahipleri ve yatırımcıları olarak bizler hükümetimizin dün de olduğu gibi bugün de Elif gibi dimdik durarak elbette yanındayız. Temel Lise projesi hükümetimizin en başarılı projelerinden biri olup bizler, üniversite sınavlarına hazırlık yapmak isteyen öğrencilerimize özel okul çatısı altında, devletimizin her yönüyle kontrolünde, e-okul üzerinden anlık olarak denetlenebilen, takip edilebilen, şeffaf hizmet sunan kurumlar olarak; üstelik vergi, SGK primi ödeyerek ve istihdam sağlayarak hizmet sunmaktayız. Bizler dershaneciliği bırakarak okul işini öğrendik ve Devletimizin okullarından ayrılıp bize gelen öğrencilerimize akademik eğitimin yanı sıra; onları millî ve manevi değerlerimiz çerçevesinde yetiştirerek, onlara sosyal, kültürel, sanatsal, sportif, bilimsel etkinlikler ve faaliyetler sunarak hem öğrencilerimizin hem öğretmenlerimizin Milli Eğitimimizin sevgi ve şefkati esasa alan “okul hayatı” sosyal sistemine entegresini sağladık.

Bunun sonucunda da Temel Liselerimiz; üniversiteye yerleştirme oranlarında Fen Liselerimizden sonra yer almış, il-ülke birincilerinin çıktığı kurumlar olmuş ve ayrıca öğrencilerimiz de hem ulusal hem uluslar arası düzeyde sosyal, kültürel, bilimsel, sanatsal ve sportif alanlarda düzenlenen birçok müsabakada önemli başarılara imza atmışlardır.

Sayın Vekilim,

5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunda 14.03.2014 tarihinde yapılmış olan değişiklikle biz dershanelerini kapatıp okula dönüşen Temel Liselere 4 yıllık bir süre verilerek bu 4 yılın sonunda bizden mevzuata tam uygun olan okullara dönüşmemiz istendi.

Yalnız yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden ve haksızlıklardan ötürü biz Temel Liseler mağdur edildik ve dönüşebilecek maddi duruma erişemedik. 2019 yılının Haziran ayında dönüşemeyen bu kurumlarımızın kapatılacağı Milli Eğitim Bakanımız tarafından deklare edilmiş ve bizlerin her yıl bu aylarda ihtiyaç sahibi ama başarılı öğrencilere yönelik olarak düzenlediğimiz Bursluluk Sınavlarımızı yapmamız resmi yazıyla engellenerek bu şekilde yeni kayıt almamızın da önü kesilmiştir.

Ayrıca velilerimiz, öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, çalışan personelimiz ve biz kurucular bu açıklamalarla oldukça huzursuzluğa düşmüş bulunmaktayız.  Özel öğretim sektörümüzle ilgili derneklerin maalesef kursların ve diğer özel okulların hakkını biz Temel Liselerden daha çok savunduğundan ve bize haksızlık yapıldığından, bize önyargıyla yaklaşıldığından hareketle gördüğümüz lüzum üzerine Türkiye çapındaki bütün Temel Liselerin Kurucuları bir araya gelerek TÜRKİYE TEMEL LİSELER PLATFORMUNU oluşturduk.

Milli Eğitim Bakanlığımız ise duruşunu maalesef diğer özel okullardan yana belirleyerek orda oluşan kartel ve zincir grupların önünü daha çok açmış bulunmaktadır. Temel Liselerin öğrencilerinin bu kartel-zincir özel okullara yönelmesi hedeflenmektedir. Zincir özel okulların ücretleri 20 ile 40 bin lira arasında değişirken Temel Liselerin ücretleri ise 5 ile 10 bin lira arasında değişmektedir.

212 bin öğrencimizin Velileri diğer özel okullara mahkûm edilerek maddi yönden mağdur edilmektedirler ve tüm velilerimiz de bunun farkındadırlar. Öte yandan Temel Liselerimizde çalışan 22 bin öğretmenimiz ve 9 bin diğer personelimiz de kurumlarımız kapatılacağında kesinlikle diğer zincir özel okullarda iş bulamayacak ve onlar da mağdur duruma düşeceklerdir.

Biz Temel Lise Kurucularının da ekmeği elimizden alınacak, yüz binlerce liralık yatırımlarımız ve binalarımız atıl duruma düşeceklerdir, ayrıca sektörde hem dershanecilik hem okulculuk yapmış olarak hayli deneyim ve birikim edinmiş kurucular olarak bizlerin de eğitim sektöründen tasfiye edilmiş olacağı aşikârdır. 

Sayın Vekilim,

Sizlerden istirhamımız Temel Liseler konusunu başta Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Hükümet Yetkililerimize olmak üzere TBMM gündemine taşıyarak anlattığımız bu mağduriyetlere çözüm noktasında bize destek olmanızdır.

Talebimiz; öncelikle kapatılmamız yönündeki kanunun değiştirilerek bizlere kalıcı statü verilmesi ya da devletimizin kanunda belirlenen taahhütlerini tüm temel liseler için gerçekleştirerek bizlerin dönüşümünün sağlanması ya da bizlere süre uzatımı sağlanıp piyasanın da daha adil bir şekilde denetlenmesiyle dönüşüm için önümüzün açılmasıdır.

Öğretmenler çaresiz Öğretmenler çaresiz

Saygılarımızla.


Editör: TE Bilisim