YÖK, tez öğrencilerinin savunma ve yeterlik sınavlarının dijital imkanlar ile yapılabileceğini belirtti.


Yükseköğretim Kurulu (YÖK), koronavirüs tedbirleri kapsamında bir dizi tedbir aldı.

Üniversite öğrencileri, kayıtlarını dondurabilecek


Rektörlüklere gönderilen yazıda; koronavirüs nedeniyle önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim gören öğrencilerin talep etmeleri halinde 2019-2020 akademik yılı bahar döneminde kayıtlarını dondurabilmesine; tez savunma ve yeterlik sınavlarının ise denetlenebilir olma ve kayıt altına alınmak şartıyla video konferans gibi dijital imkanlar ile yapılabilmesine imkan sağlandı.

DİJİTAL ÖĞRETİM YÖNTEMİ

Karara göre; üniversitelerde eğitim, sadece uzaktan öğretim, açık öğretim ve dijital öğretim yöntemi ile yapılacak ve derslerin teorik kısımlarının gerekli teknik altyapı ve yeterliğe sahip olmaları halinde uzaktan ve dijital öğretim yöntemiyle yapılması konusunda üniversiteler yetkili olacak.

Pınar öğretmen tek öğrenci için 45 km yol gidiyor Pınar öğretmen tek öğrenci için 45 km yol gidiyor

KAYIT DONDURMA İŞLEMİ

Lisansüstü eğitimde tez aşamasında olan öğrencilerin, tez döneminde öğretimlerine uzaktan devam edebilmelerine ya da kayıt dondurma işleminden yararlanıp yararlanamayacaklarına, tez danışmanının görüşü alınarak üniversite yönetim kurulunca karar verilecek.

Bu süreçte, tez döneminde olup azami süresi biten öğrenciler için eğitime ara verilen süre kadar ilave süre verilecek.

SINAV TARİHLERİ

Tez teslim, savunma ve yeterlik sınav tarihlerinin belirlenmesinde, koronavirüsün  etki süreci ve öğrencinin şartları dikkate alınacak.

Tez savunma ve yeterlik sınavları, "denetlenebilir ortam ve şartlarda gerçekleştirilmesi ve kayıt altına alınması şartıyla" dijital imkanlar ile yapılabileceği gibi öğrenciler, bu konuda erteleme ve kayıt dondurma imkanından da yararlanılabilecek.

DİJİTAL ORTAMDA TEZ SAVUNMA

YÖK yetkilileri, tez öğrencilerinin savunma ve yeterlik sınavlarının dijital imkanlar ile yapılmasında video konferans ve diğer canlı bağlantı teknolojilerinin kullanılabileceğini belirtti. Bununla birlikte öğrencilerin bu konuda erteleme ve kayıt dondurma imkanından da yararlanılabileceğine karar verildi.

YÖK'ün kararları, 2019-2020 akademik yılı bahar dönemi ile sınırlı olacak. 

Editör: TE Bilisim