BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı
Kimya sektörü, senenin 7 ayında 9 milyar 313 milyon dolar ihracat yaptı. Bu dönemde ihracatta ilk 3 Mısır, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri olarak sıralandı. Onları Almanya, İtalya, Suudi Arabistan, İspanya, İran, Malta ve Azerbaycan-Nahcivan takip etti. Suudi Arabistan’a ihracat yüzde 107 arttı. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de kimya ihracatından yüzde 33 pay aldı.

Temmuz ayında 1 milyar 326 milyon dolar ile otomotiv ve giyim sektörlerinin ardından üçüncü sırada yer aldı. Bu ayda sektörün en çok ihracat yaptığı ülke yüzde 91 artış ve 115 milyon dolarla Mısır oldu. Almanya, Irak, Ürdün, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Yunanistan, İran, Suudi Arabistan ve Romanya ise ihracat yapılan diğer önemli ülkeler olarak sıralandı.


İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, tüm sektörlerde ihracatın daraldığını vurgulayarak, şunları ifade etti:

“Euro-Dolar paritesinde gerilemelerin yanı sıra bölge ülkelerle olan ticari yapımızda siyasi sorunlar rol oynuyor. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen kilogram ve Euro olarak değerler ihracatın iyiye gittiğini ortaya koyuyor. Eylül ayı itibari ile değer olarak da ihracatta bir toparlanma bekliyoruz.”

İran’a ambargonun kalkması konusuna da değinen Akyüz, “İran, Türkiye’ye çok iyi bir partner olabilir. Kimya sektöründe katma değerli ihracat yaptığımız ülke İran. Kilogram başına 3,42 dolar ihracatımız var. Bir numaralı müşterimiz Mısır’a ise 0,68 dolardan ihracat yapıyor. Bu yönüyle önemli. İran ile diyalogumuzun arttırılması için çabalar artmalı.” dedi.

Editör: TE Bilisim