Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı? Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı?
Afyonkarahisar’ın markalaşmış çok sayıda ürünlerinin yerel bazda bilinmesine rağmen, dışarıda ancak birkaç tanesinin tanındığı belirtildi. Afyonkarahisar Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı Ramazan Özçelik, Afyonkarahisarlı firmaların markalaşmaya önem vermediğini bu nedenle marka ürünlerin dışarı da yeterince tanınmadığını söyledi. Hüseyin Özçelik, firmaların günümüzde pazarlama stratejilerini oluştururken ‘marka’ diyerek yola çıktıklarını kaydetti. Özçelik, Afyonkarahisar’ın yerel bazda lokum, sucuk, et sektöründe birçok markasının olmasına rağmen tanıtıma yeterince önem verilmediğinden dışarıda bir kaçının ancak tanındığını belirtti.

Dededen, babadan kalma işletmelerin çoğunun kendilerini yeterli gördüğünü ve yenilenme ve ilerleme noktasında bir gayret göstermediğini ifade eden Özçelik, "Afyonkarahisar’da yerel bazda 15 civarında bir marka ürün bulunmaktadır. Ancak dışarıya çıkılıp bakıldığında bu ürünlerin sadece bir ya da 2 tanesinin tanındığını görüyoruz. Bunun içinde aynı sektör dalında diğer şehirlerdeki firmalarla rekabet etmekte zorlanıyoruz. İşleri iyi olan bir firmamız kendinin geliştirmek için yeni pazar arayışlarına girmiyor. Afyonkarahisar’da genel algı, 'Ben sucukçuysam benin sucuğum zaten tutuluyor, dededen, babadan bir bilinirlik var' deyip yeni pazarlar aramıyor.” dedi.

Günümüzde markalaşma ve kurumsallaşmanın artık ön planda olduğu bir durumun söz konusu olduğunu ifade eden Özçelik, bu bilinci geliştirmedikten sonra ‘marka kent’ olunamayacağını dile getirdi. Özçelik, “İşler iyi gidiyor da ancak nereye kadar gidecek. Baktığımız zaman Kayseri örneği burada tama yerinde olacak. Markalaşmaya çok önem verilmesi gerekiyor. Onlar bu işe çok ciddi önem veriyorlar ve ön plandalar. İnsanların bu konuyu çok iyi anlaması gerekiyor. Kalite ve tat olarak Afyonkarahisar’da 15 civarında ürün biliyoruz. Ancak Afyonkarahisar’da bunu sadece biz biliyoruz. Diğerlerinin tanıtıma önem verirse daha çok markamız olur. Kendimizi yenilememiz ve büyütmemiz gerekiyor. Büyümek için kurumsallaşmak gerekiyor.” diye konuştu.


"AFYONKARAHİSAR’DA YATIRIM ALANLARI FAZLA"

Afyonkarahisar’da yatırım alanlarına değinen Özçelik, termal, hayvancılık, mermer ve gıdanın başta geldiğini kaydetti. Ancak sanayi yatırımları açısından bakıldığında liman şehri olamadıklarını ifade eden Özçelik, kentin sanayi yatırımcısı açısından pek uygun durumda olmadığını anlattı. Termal açından bakıldığında yatırımların devam ettiğini kaydeden Özçelik, şunları söyledi: “Organize Sanayi Bölgesi(OSB) çok dar. 40 bin metrekarelik yer istediğinizde yer yok. Hatta kendi yerel firmamız yer istiyor yer bulamıyor. Bırakın yabancı firmayı, kendi firmamız belki de dışarı gidecek. İkinci, üçüncü organize sanayi bölgesi hakkında ilgili çok fazla görüşmeler var ancak sonuca bir türlü gidilemiyor. Bunun dışında seracılık bir nimet. Bunu değerlendirmemiz lazım.”

Editör: TE Bilisim