AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
Türkiye'nin 2. büyük sınır kapısı olan Gürbulak Sınırı Kapısı'na uygulanan kota, personel eksikliği ve peron sayısı ticareti önemli ölçüde olumsuz etkilemekte. İş adamları bu durumun biran önce giderilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Gürbulak Sınır Kapısı'nda konu hakkında açıklama yapan Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Saim Alpaslan, İran üzerinde bulunan uluslararası ambargonun kaldırılmasının iyi bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Sınır ticaretinden 100 milyon dolar gelir elde edilmesinin hedeflenmesi gerektiğini söyleyen Alpaslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"SINIR KAPISINDA BULUNAN KISITLAMA VE KOTALAR KALDIRILMALI"

"Ağrı'nın ekonomisi geriye doğru gitmektedir. Ekonominin düzelmesi için ciddi manada çalıştaylar yapılmalıdır. Artık ilimize yatırım istiyoruz. Yatırıma susamış durumdayız. Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan Gürbulak Sınır Kapısı, Türkiye'nin en büyük sınır kapılarından biridir. Ama ekonomi bazında ciddi bir yansıması bulunmamaktadır. Bu kapıyı kullanarak bir şeyler yapılmalı. Malumunuz, yakın zamanda İran üzerinde bulunan uluslararası ambargo kaldırıldı. Sınır kapısında bulunan kısıtlama ve kotalar kaldırılmalı. Sınır kapısının ticaret hacmi 13-14 milyon dolar civarında ama biz bunun ancak 5-6 milyon dolarlık kısmını gerçekleştirebiliyoruz. Bunun 100 milyon dolara ulaşması lazım. Tüccarlarımız ürünlerini İran'a ihraç etsinler, ithalat yapalım. Yani Gürbulak Sınır Kapısı'nı geliştirelim, ülke ekonomisine katkı sunalım. Bakıyoruz ki 10 kilometrelik bir TIR kuyruğu oluşmuş. Bu kuyruk çok ciddi bir durumdur. Hele Ramazan ayında olmamız hesabıyla şoför kardeşlerimizin sıkıntısı artmaktadır. Sayın Başbakanımız ve ilgili bakanımızın buraya el atması gerekiyor. Kadro eksiği varsa giderilmeli, acil eylem planı ile sorunlar halledilmeli. Sanayimiz, fabrikamız yok. Ciddi manada sıkıntı içindeyiz. Göçü önlemek, sınır bölgesindeki vatandaşlarımızı tutabilmek adına iş hacmi oluşturulması gerek."

"SINIR KAPIMIZIN MODERNİZE EDİLİP PERON VE PERSONEL SAYISININ ARTIRILMASI GEREKİYOR"

Serhat Sanayi İş Dünyası Federasyonu Başkanı Mehmet Akbaş ise nüfusu yoğun olan Ağrı'nın bu ticarete baktığını söyledi. Akbaş, "Şu anda 10 kilometreye yakın bir TIR kuyruğu gözükmektedir. Gürbulak Sınır Kapısı, Türkiye'nin 2. büyük sınır kapısıdır. Yapılan ticaretin de Türkiye'nin 2. büyük kapısına yakışan bir ticaret olmalıdır. Maalesef bu sağlanamıyor. Bunun da sebebi Gürbulak Sınır Kapısı'nda peron geçişleri, personel sayısı göz önünde bulundurulduğunda geçişlerin çok yavaş olduğunu görmekteyiz. Hâlbuki uluslararası ambargonun İran üzerinden kalktığı bu dönemde, ticaretin daha hızlanabilmesi için kesinlikle sınır kapımızın da modernize edilip peron ve personel sayısının artırılması gerekiyor. Aynı zamanda burada uygulanan kotaların ve ürün çeşitliliğinin artırılması lazım. Ayıca geçici bir analiz laboratuvarı kurulmalı. Çünkü sınır kapısından çıkan ürünler Kayseri, Mersin, Trabzon illerine analize götürülmekte. Bununla ilgili bakanımızın sözü vardır. Bunun biran önce yapılması lazım. Sarısu ticaret alanımız mevcut ama burada maalesef ne elektrik ne su mevcut, fiziki olarak da uygun değil. Bunun biran önce Bakanlar Kurulu'nda acil eylem planında ele alınıp bu işin çözülmesi gerekiyor. 552 bin nüfuslu bu il bu ticarete bakmaktadır. İnşallah hükümetimiz TRA2 Bölgesi olarak bu bölgeye pozitif ayrımcılık yaparak, iş dünyası fazla göç vermeden halletmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.


Cihan

Editör: TE Bilisim