AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
Benzin ve dizel fiyatlarının ucuzlaması, Almanya'da, yıllar sonra vatandaşların arabaları daha sık kullanmasına neden oldu.

Ülkede vatandaşların daha sık araba kullanmasıyla beraber akaryakıt satışları da arttı. Akaryakıt piyasasının önde gelen şirketi olan Aral, 2014’ün son çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde üç daha fazla benzin sattı. Aral Başkanı Stefan Brok, "Benzin satışımız kışın ve 2015 başında, ilk defa bu kadar yükseldi." dedi. Satışa Alman Demiryolları ve Lufthansa’daki grevler de etki etti. Brok, "Hafta sonlarında dizel satışlarını bariz bir şekilde hissettik. Sebebi ise çok sayıda uzak mesafeye yolculuk yapan otobüsün yollarda olmasıydı." şeklinde konuştu.

Almanya'da 2014 yılında benzin bir önceki yıla göre ortalama olarak 6 Cent, dizel ise 7 Cent daha ucuzdu. Bunda yarı yarıya düşük olan ham petrol fiyatlarının etkili olduğu belirtiliyor. 2014’ün ikinci yarısında bir varil ham petrol bir yıl önceki aynı döneme kıyasla dolar bazında yüzde 46, Euro bazında ise yüzde 38 oranında ucuza satıldı. Bu düşüş, akaryakıt istasyonlarında bir litre dizelin 99 Cent’e kadar rekor derecede düşük fiyattan satılmasını ve fiyatların sürekli değişmesini beraberinde getirdi.

Fiyatlardaki düşüş ve akaryakıtın çokça satılması sonucu bütün Alman akaryakıt istasyonları bir yıl içinde 35 milyon ton akaryakıt sattı. Bunun 18 milyon tonunun benzin, 17 milyon tonunun ise dizel olduğu tespit edildi. Aral ise bu satışta başı çekiyor. 2,8 milyon ton benzin ve 4,4 ton dizel satan Aral, piyasa payının yüzde 21’ini almayı başarmış durumda. Aral’ı yüzde 19,5 ile Shell takip ediyor.

Akaryakıt piyasasında yönetici olarak görev alan isimlere göre bu trend içinde bulunduğumuz yılda da devam edecek.

Öte yandan Almanya'daki akaryakıt istasyonları, gelirlerinin yüzde 63'ünü benzin dışında sattıkları ürünler ve araba yıkama hizmetlerinden sağlıyor.

Editör: TE Bilisim