Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 4 bölgeye elektrik dağıtan şirketler için ihale düzenledi. Toplam rakam 3 milyar 457 milyon dolar olurken, Rekabet Kurulu ve Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun onayının ardından bu kamu kuruluşları özel şirketlere devredilecek. Bu özelleştirmenin faturası yine halka çıkacak. Elektrik piyasasının tamamen özel şirketlerinin insafına bırakılmasının ardında elektrik fiyatlarında ‘kâr mantığı’ belirleyici olacak. Doğalgaz ve petrol  piyasasında eli kolu bağlı olan Türkiye, fahiş faturaları tartışacak.

Günün ilk ihalesi sabah saatlerinde yapıldı. Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Batman ve Şırnak illerine hizmet sunan Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin TEDAŞ’a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde, en yüksek teklifi 387 milyon dolarla İşkaya Doğu OGG verdi.

İkinci ihale Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerine hizmet veren ve 458 bin abonesi olan Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ için yapıldı.

Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ’nin TEDAŞ’a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 118 milyon dolarla Türkerler İnşaat AŞ verdi.

Almanya’da Hans, Türkiye’de Niyazi’nin emeklilik mukayesesi! Almanya’da Hans, Türkiye’de Niyazi’nin emeklilik mukayesesi!

İKİ İHALEYİ ENERJİSA KAZANDI

Üçüncü ihale Adana, Gaziantep, Hatay, Mersin, Osmaniye ve Kilis illerine hizmet sunan ve 2 milyon 882 bin 865 abonesi olan Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ için yapıldı. Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ’nin TEDAŞ’a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde, en yüksek teklifi 1 milyar 725 milyon dolarla Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ verdi.

Günün son ihalesi İstanbul’un Anadolu yakasına elektrik dağıtım hizmeti veren ve 2 milyon 391 bin abonesi olan AYEDAŞ içindi.

İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ’nin (AYEDAŞ) TEDAŞ’a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde, en yüksek teklifi 1 milyar 227 milyon dolarla Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ verdi.

Eğer Rekabet Kurulu ve Özelleştirme Yüksek Kurulu bu ihaleleri onay verirse toplam 3 milyar 457 milyon dolarlık özelleştirme yapılacak.

DİĞERLERİNİN SATIŞINA ONAY ÇIKMIŞTI

Mart ayının başında BEDAŞ, Gediz, Akdeniz ve Aras elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirme ihaleleri Özelleştirme Yüksek Kurulu`nca onaylanmıştı.

BEDAŞ`a 1 milyon 960 bin dolarla en yüksek teklifi Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu vermişti.

Gediz Elektrik Dağıtım AŞ`ye 1 milyon 231 bin dolarla en yüksek teklifi Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu vermişti.

Akdeniz EDAŞ`a 546 milyon dolar bedelle en yüksek teklifi Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu vermişti.

Aras Elektrik Dağıtım AŞ’ye en yüksek teklifi 128 milyon 500 bin dolarla en yüksek teklifi Kiler Alışveriş Hizmetleri Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ vermişti.

Editör: TE Bilisim