Türkiye’de enflasyon nasıl yenilir Türkiye’de enflasyon nasıl yenilir
 Temerrüt riski sigortası diye bilen CDS işlemlerinde, ekonomik büyüklük veya toplam dış borçlara oranına göre dünya birincisi olduk. 

Dünya finans piyasalarından trilyonlarca $ kredi kullanan ÇİN 50 milyar $'lık CDS primi işlemiyle birinci sırada bulunurken, 44 milyar $'la Türkiye 2. ve 40 milyar $'la Brezilya 3. sırada bulunuyor...

Konuyu fazla karıştirmayalım, ÖZETLE; içinde bulunduğumuz riskler sebebiyle DÜNYANIN EN YÜKSEK RİSK PRİMİNİ ödeyen ülkesi durumundayız. Yani bu risk primleri sebebiyle en yüksek faizle borçlanabilen ülkeyiz. 

Bu durumu rakamlarla anlatmak gerekirse; Dünyada toplam kredilerin büyüklüğü 250 trilyon $ civarında iken, CDS prim işlemlerinin toplamı 509 milyar $'dır.

Türkiye'nin toplam dış borç stoku yaklaşık 450 milyar $ civarında bulunmasına karşın, tek başına CDS prim işlemlerinde 44 milyar $'la bu işlemlerdeki payı %8,6'dır. Yani Dünya kredi hacminin ancak %1,8'lik oranına denk gelen borçlarımıza karşın risk primlerindeki payımız %8,6'dır. 

Sakın kimse Arjantin veya Venezüela gibi ülkeleri örnek vermesin. Bu gibi ülkeler zaten temerrüde düşmüş olduklarından, bu kategoriler dışında bulunmaktalar. 

Çok basit bir örnekle anlatalım; Yani ÇİN sahip olduğu on tane otomobil için 50 TL Trafik sigortası primi öderken, Türkiye sahip olduğu TEK otomobil için 44 TL sigorta primi ödüyor. Çünkü çok kaza yapmışsın kardeşim !

Bilmem ki, durumu tam anlatabildik mi? 

Anlamadık diyenlere, "Bilal'e anlatır gibi" tekrar anlatırım yoksa !

R.GÖKDEMİR

Editör: TE Bilisim