BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı
Almanya’da yabancı diplomalara denklik veren yasanın yürürlüğe girmesinin birinci yılı bugün doldu. Yurt dışından üniversite diplomasına sahip olan insanların Almanya’da kendi ülke diplomalarıyla iş başvurusunda bulunarak istihdam edilmelerini amaçlayan denklik yasasından en çok tıpçılar yararlandı. Ülkeler bazında ise en çok başvuru Türkler ve Polonyalılardan geldi.

Federal Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre, Almanya’daki denkliği için 8 bin 635 doktor ve 3 bin 123 hasta bakıcı kendi ülke diplomalarıyla başvuruda bulundu. Bunların 5 bini ise Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler dışından başvurdu. Eyaletler, ebelerin ve diğer sağlık personellerinin de başvurularının hesaplanması durumunda, bu rakamın yaklaşık 20 bini bulacağını bildirdi. Yurtdışı diploma denklik düzenlemesi, daha önce sınavlara girmek için yasal hakka sahip olmayan AB dışı ülke mezunları için cazip hale geldi. Çilingirlik, endüstriyel satış veya kuaförlük gibi meslekler tarafından gelen başvuruları değerlendiren Zanaat, Sanayi ve Ticaret odalarına ise sadece 3 bin 909 başvuru gerçekleşti.

TÜRKLER VE POLONYALILAR EN ÇOK BAŞVURANLAR

Zanaatkârlar Merkezi Birliği (ZDH) Genel Sekreteri Holger Schwannecke, Zanaatkârlar Odalarının, diplomaların denkliği ile ilgili yaklaşık 10 bin kişiye danışmanlık hizmeti verdiğini belirtti. Bunun sonucunda bin 700 üzerinde kişinin denklik başvurusunda bulunduğunu ifade eden Schwannecke, 458 başvurunun ise sonuçlandığı kaydetti. Başvurular sonucunda diplomaların denkliklerinin yüzde 57’sinin tamamen, yüzde 33’ünün de kısmen denkliğinin kabul edildiğini belirten ZDH Genel Sekreteri Schannecke, başvuru yapanların 77 ülkeden geldiği ve ilk sırada Türkiye ve Polonyalıların bulunduğuna dikkat çekti.

Federal Eğitim Bakanlığı’nın yönlendirilmesiyle Anerkennung in Deutschland (Almanya’da tanıma) adlı online portalı kuran Mesleki Eğitim ve Federal Araştırma Enstitüsü’nün (BİBB) Proje Sorumlusu Claudia Moravek, favori meslekler arasında öğretmenlik, doktorluk, mühendislik, hasta bakıcılık ve eğitmenliğin geldiğini söyledi. Bu alanlarda personel sıkıntısı yaşandığını kaydeden Moravek, “Diploma denklik yasası ile oluşturulan fırsatlar, Almanya’daki uzman personel sıkıntısının azalmasını sağlayabilir.” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan Federal İş Ajansı (BA) Mart ayı işsizlik verilerini açıkladı. Açıklamada, işsizlerin sayısının mart ayında şubat ayına göre 58 bin azalarak 3 milyon 98 bin olarak gerçekleştiği, işsizlik oranının da 0,1 puan gerileyerek yüzde 7,3’e düştüğü ifade edildi.

Editör: TE Bilisim