AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
Dünyanın en büyük gıda fuarları arasında yer alan New York Fancy Food Fuarı’na katılan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşları, Türk zeytin ve zeytinyağına yoğun ilgi gösterdi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, sona eren fuarla ilgili değerlendirmesinde, "Özellikle bazı Amerikan firmaları Türk zeytin ve zeytinyağını bu pazarda görmek istiyor. Fiyat sorunu çözülürse bu pazardaki yüksek talebi karşılayabiliriz." dedi.

ABD'de 26-28 Haziran 2016 tarihleri arasında 62'ncisi düzenlenen fuarda Türk zeytin üreticisini Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) temsil etti. Fuara katılan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, yaptığı değerlendirmede dünyanın en büyük zeytinyağı ithalatçısı olan ABD'nin gelecek için de çok önemli bir pazar olduğunu vurguladı. Er, fuarla ilgili şunları söyledi: "ABD bizim ana hedef pazarlarımızdan ve en önemlilerindendir. Amacımız ABD’ye olan Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatını artırmak ve bu pazarda yerimizi sağlamlaştırmaktır. Amerika Birleşik Devletleri’nde Türk zeytinyağları uzun süredir tanındığını biliyoruz, bunu bir fırsat olarak görerek Türk zeytin ve zeytinyağındaki fiyatları dünyaya göre eşit bir hale getirebilirsek bu pazarda önemli bir yere sahip olabileceğimize inanıyorum. Ayrıca süreklilik de Amerika pazarı için oldukça önemli. Bu sürekliği sağlayabilirsek alıcıların güvenini kazanmanın mümkün olacağını ve bu durumun ihracatımızı olumlu etkileyeceğini düşünüyorum."

Amerikalıların spesifik ürünlere de ilgi duyduğunu belirten Er, sözlerine şöyle devam etti:
"Özellikle dolgulu yeşil ve marin yapılmış zeytinlere, ayrıca naturel sızma zeytinyağına büyük ilgi var. Bunun yanı sıra prina yağının ABD’de kullanımı fast-food tüketimi yoğun olduğundan yüksek oranda. İlgi duyulan bu ürünlerin pazar potansiyelinin ülkemiz açısından değerlendirilebilmesi için, yeni bir strateji üzerine çalışılması büyük önem arz etmektedir. Bu strateji kapsamında, sektörün geçtiği bu zor dönemde Ekonomi Bakanlığı’nın sektöre yönelik aktif bir destek mekanizması geliştirmesi durumunda ABD pazarına daha fazla ihracat imkanı doğacaktır."

Er, ZZTK standını, Türkiye’nin New York Başkonsolosu Ertan Yalçın ve Ticaret Ataşesi Özgür Çelikel'in de ziyaret ederek sektöre yönelik bilgi aldığını belirtti.Cihan

Editör: TE Bilisim