AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk? AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk?
Geçen yıl nisan ayında özel gözetmenler eşliğinde yapılan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (EKPSS) 'soru kitapçığına baktı' diye sınavları iptal edilen zihinsel engellileri mahkeme sevindirdi. Ankara 8. İdare Mahkemesi engellilerin kusurlu olmadığına hükmederek sınav iptalini geçersiz saydı.

27 Nisan 2014 tarihinde EKPSS’de Sakarya’da 11 zihinsel engellinin sınavı, sınav sonunda kamera görüntülerinin izlenmesiyle iptal edilmişti. İptal gerekçesinin ‘okuma yazma bilmediğini beyan edip sınavda okutman isteyen zihinsel engellilerin sınav kitapçığına bakmaları olduğunu belirtilmişti. Sınavı bu gerekçelerle iptal edilen zihinsel engelli Deha Yarkın’ın annesi Gülsüm Yılmaz olayı yargıya taşıdı.

Ankara 8. İdare Mahkemesi, sınav sırasında soru kitapçığının okuyucu görevli ile davacı arasına koyulmak suretiyle, soruların sınav görevlisiyle birlikte okunduğunun kamera kayıtlarından tespit edilmesi üzerine davacının sınav kurallarına uymadığı bu bahisle sınavın geçersiz sayılmasına karşı çıktı. Mahkeme, davacının özür durumunun niteliği ve bu kuralı idrak edebilecek durumda olmaması nedeniyle anılan kuralın kendisince uygulanmasının mümkün olmadığını belirtti. Sınav görevlisinde bu kararın uygulanarak davacının sınav sorularını okuma imkanı oluşturulmaması gerektiği ve davacıya bu hususta atfedilebilecek bir kusur bulunmadığına kanaatine vardı, sınavın iptalini geçersiz saydı.

Yenihayat Engelliler Kulübü Derneği Başkanı Selim Özen ise aynı konuda 3 davanın daha devam ettiğini, mahkemenin kararının emsal niteliğinde olduğunu söyledi. Özen, sınav görevlilerin hatası sebebiyle engellilerin mağdur edildiğini, bu görevlilerin zihinsel engellilerle iletişim kurabilecek eğitimi almadıklarının ortaya çıktığını belirterek şunları kaydetti: "Ancak bu olayda yine mağdur engelliler oldu. Sınavda sonra atamalar yapıldı. Sınavı iptal edilenler ise ataması yapılmadı. Şimdi bu haksızlık mahkemeden döndü. Bu çocuklar ne olacak, atamaları yapılacak mı? Yen bir sınav mı yapılacak belli değil. Öylece ortada kaldılar. Ailelerimiz çok üzgün. Yaklaşık 3 ay önce verilen bu karar bizim daha yeni elimize geçti. Dernek olarak engelli ailelerimizin yanında olacağız. Bu çocukların atanmaları için hem idari hem de hukuki olarak girişimlerde bulunacağız."

Editör: TE Bilisim