Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
 Asgari ücret kesin 2 bin TL üstü Türk-İş herkesin beklediği rakamı açıkladı

Asgari ücret 2019'da ne kadar olacak sorusu 7 milyon çalışanı yakından ilgilendiriyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugüne kadar yaptığı 2 toplantıda net bir rakam çıkmamıştı. Bugün Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'dan 2019 asgari ücretine ilişkin ilk kez net bir rakam geldi. 2 gün sonra yapılacak olan komisyona da bu rakamla oturulacak. İşte asgari ücret rakamına ilişkin yeni gelişmeler.
Asgari ücret kesin 2 bin TL üstü Türk-İş herkesin beklediği rakamı açıkladı2019 yılı asgari ücret görüşmelerinde üçüncü toplantı, perşembe günü Türk-İş Genel Merkezi'nde yapılacak. Kritik görüşmeye az bir süre kala Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.
Asgari ücret kesin 2 bin TL üstü Türk-İş herkesin beklediği rakamı açıkladıTÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay 7 milyon çalışanı ilgilendiren kritik rakamı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ziyaretinde açıkladı. Atalay asgari ücret talebinde 2018 yılı için Diyanet'in bir kişinin bir günlük ihtiyacı için belirlediği 19 lirayı baz aldı. Verdiği rakam da net 2280 lira oldu.
Asgari ücret kesin 2 bin TL üstü Türk-İş herkesin beklediği rakamı açıkladıASGARİ ÜCRETİ AYLIK 2280 LİRA EDİYOR: Atalay, asgari ücretin 2 bin liraya çekilmesi konusunu, 4 aydır dile getirdiklerini ifade ederek, "Fitre 19 lira ve 4 kişilik bir ailede bu ücret aylık 2280 lira ediyor. Asgari ücretin bunun altında olmaması gerekiyor ki, fitrede asgari ücret buğday hesabından yapılıyor." dedi.
Asgari ücret kesin 2 bin TL üstü Türk-İş herkesin beklediği rakamı açıkladıİŞÇİYİ TEMSİL EDİYORLAR : Türk-İş asgari ücret komisyonunda 7 milyon işçiyi temsil ediyor. Haliyle bugün açıklanan rakam büyük önem taşıyor. Bu rakamı işveren kesimi ile hükümet kanadının da onaylaması gerekiyor. İşveren kesiminin asgari ücret için niyeti ise çok başka.
Asgari ücret kesin 2 bin TL üstü Türk-İş herkesin beklediği rakamı açıkladıİŞVERENİN ÖNERDİĞİ RAKAM ÇOK KÖTÜ : İşçi kesimi 2 bin liradan pazarlığa başlanmalı derken, işveren komik bir zam önerdi. Asgari ücret toplantısının ikincisinde masaya koydukları rakamla net ücretin 1.857,88 TL, brüt ise 2.352,20 TL olmasını önerdiler.
Asgari ücret kesin 2 bin TL üstü Türk-İş herkesin beklediği rakamı açıkladıCHP ASGARİ ÜCRETİ 2200 İLAN ETTİ : Asgari ücret pazarlığı sürerken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisine bağlı belediyelerde net 2200 lira asgari ücret uygulanacağını ilan etmişti. Kılıçdaroğlu bugün Türk-İş'e yaptığı ziyarette de bu tahaahhütünü yineledi.
Asgari ücret kesin 2 bin TL üstü Türk-İş herkesin beklediği rakamı açıkladıAGİ NE KADAR OLACAK? : Tüm çalışanlara her ay verilen Asgari Geçim İndirimi'nin (AGİ) tutarı çalışanın medeni durumuna, çocuk sayısına göre değişiyor. AGİ tutarı halen 152,21 ile 258,76 lira arasında bulunuyor. Asgari ücret brüt 2 bin 532 lira olursa, AGİ 189,90 ile 322,83 lira aralığına yükselecek. 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle işsizlik maaşı da zamlanacak. Şu an en düşük işsizlik maaşı 805 TL. 2019 yılında en düşük işsizlik maaşının 1005 lira olması bekleniyor. 1611lira olan en yüksek işsizlik maaşının ise 2010 liraya çıkması bekleniyor.
Asgari ücret kesin 2 bin TL üstü Türk-İş herkesin beklediği rakamı açıkladıASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR? : Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, TİSK işveren tarafı adına masa bulunuyor.
Asgari ücret kesin 2 bin TL üstü Türk-İş herkesin beklediği rakamı açıkladıSON SÖZ KİMDE? : Asgari ücretin 4. toplantıda netleşmesi bekleniyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar verecek. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilecek ve o rakam kabul görecek.
Asgari ücret kesin 2 bin TL üstü Türk-İş herkesin beklediği rakamı açıkladıASGARİ ÜCRET NET NE KADAR? : Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 2 bin 29 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net bin 725 lira 8 kuruş olarak hesaplanıyor.
Asgari ücret kesin 2 bin TL üstü Türk-İş herkesin beklediği rakamı açıkladıAsgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 2 bin 384 lira 66 kuruş. Bunun 2 bin 29 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 314 lira 57 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 40 lira 59 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
Asgari ücret kesin 2 bin TL üstü Türk-İş herkesin beklediği rakamı açıkladıTürkiye'de dolar bazında bakıldığında son 15 yılda en yüksek asgari ücret 2016 yılında verildi. Asgari ücret en çok zammı 300 liralık artışla 2016'da gördü. Asgari ücret bin liradan 1300 liraya çıktı.

Editör: TE Bilisim