Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Türkiye’nin ithalatının arttığına, cari açığın halen bir sorun olduğuna işaret ederken, “Halen dünyada bilinen 5 markamız yok, halen bizi rekabetçi kılacak 5 alan yok. Kuşku yok bütün bunlar, Ar-Ge ve Ür-Ge ile olur, katma değerli üretim ile olur. Burada hem kamu hem sanayici itinalı ve duyarlı olmalı.” dedi.

ASKON 8. Olağan Genel Kurulu devam ediyor. Derneğe üye sanayicilerden büyük ilgi gören genel kurulun açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanı sıra Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ile Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de katıldı.

Divan başkanlığını Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın yürüttüğü kurulda söz alan ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, gelişmiş ülkelerin 5 senedir ekonomik çalkantıda olduğunu belirtti. Dünyanın toplam 70 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hâsılası (GSMH) olduğunu aktaran Koca, “ Burada tepede ABD bulunuyor, ardından Avrupa geliyor. Bu ülkelerde büyüme eksi olsa da zenginlik devam ediyor. Bizim gibi ülkelerde de büyüme oluyor ama GSMH çok büyük olmadığı için gelişmiş ülkelerin yerini almak çok kolay olmuyor.“ ifadelerini kullandı.



Türkiye’nin ekonomide kimi Avrupa Birliği ülkelerine göre iyi, kimilerine göre kötü olduğunu vurgulayan Koca, şöyle devam etti:

“Büyüme oranları itibari ile dünyada ilk 3 içindeyiz. GSMH 800 milyar dolar iken, ihracat 152 milyar dolar. İstihdam ve fiyat artışları bağlamında Avrupa Birliği ülkelerinden iyi bir yerdeyiz. Hakikaten ekonomimiz çağ atladı. Avrupa’nın bunalımından kaynaklanan ihracat açığını yeni bölgelerle telafi ettik. Ciro yaptık ama kalitede aynı mahareti ortaya koyamadık. Yine ithalatımız çok. Cari açığımız bir sorun. Enerji gibi konularda dışa bağımlılığı biliyoruz. Kamu açıkları önümüzde duruyor. Sorun olarak yer yer bütçe açığı, yer yer de cari açıktan kaynaklanan tasarrufların yeterli olmaması öne çıkıyor. “

Türkiye’nin dünyada adı bol anılan, bilinen 5 markası olmadığından; ülkeyi rekabetçi kılacak 5 alanın bulunmadığından dert yanan Koca, ekonomi aktörlerine “Kuşku yok bütün bunlar, Ar-Ge ve Ür-Ge ile olur, katma değerli üretim ile olur. Burada hem kamu hem sanayici itinalı ve duyarlı olmalı.“ önerilerinde bulundu.





Editör: TE Bilisim