BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, yanlış kemer sıkma politikalarında yeni bir sayfa açtıklarını söyledi. Varufakis, "Kemer sıkma politikalarına karşıyız. Ancak sade bir yaşam taraftarıyız. Devlette devamlılık esastır." dedi. Atina Borsası, günü yüzde 9'un üzerinde bir kayıpla kapadı.

Bugün ateşten gömlek olarak ifade edilen Maliye Bakanlığı görevini devralan Yanis Varufakis, açıklamalarda bulundu. Varufakis, şöyle konuştu: "Vergi mükellefi Avrupalılardan, başka para istemiyoruz. Yeterince verdiler. Ancak kara deliğe girebilirlerdi. Biz şartlarla mücadele yöntemini değiştiriyoruz."

Maliye Bakanı Varufakis, dış basında çıkan 'Yunanistan pişmanlık metni imzalayacak' şeklindeki açıklamaların hatırlatılması üzerine ise "Kim bunu söylüyorsa o siniktir." ifadelerini kullandı. Hükümetin çıkmazdan kurtuluş için istikrarlı bir hedefi olduğunu söyleyen Varufakis, yabancı medyayı AB-Yunanistan arasında savaş çıkarmaya çalışmakla suçladı.

Maliye Bakanı Varufakis, Cuma günü Atina'yı ziyaret edecek Eurogroup başkanı ile bu konuları ortaklaşa ortadan kaldıracaklarını belirtti. Bakan, Bundan sonra bir dizi temas ile AB, Avrupa Merkez Baknası, IMF ve Yunanistan arasında yeni köprüler kuracağını ve eski programdan ülkenin yeni bir işbirliği programına yol alacağını vurguladı.

ATİNA BORSASI YÜZDE 9 KAYBETTİ

Yeni hükümetin bugün işbaşı yapan bakanları tarafından yapılan açıklamalar bazılarını memnun ederken, piyasalar seçim vaatlerinin hayata geçirileceğine ilişkin art arda gelen demeçlere sert tepki verdi. Atina Borsası günü yüzde 9'un üzerinde kayıpla kapattı. Bankaların kaybı ise yüzde 21 ile tarihi bir düşüş yaşadı. Yunanistan'ın 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 10,7'ye fırladı.

Bakanlıklarda yapılan devir teslim törenleri sırasında yeni bakanlar, asgari ücretin en az 751 Euro, 10 bin memurun yeniden istihdamı, bedava elektrik ve özelleştirmelere son verileceğini açıklaması piyasalarda panik havasının oluşmasına sebep oldu. Bakanlar, 300 bin aileye bedava elektrik, pazar günleri mağazaların açık olmasına son vereceklerini de bir kez daha yineledi.

Yakın dönemde 700 Euro'ya kadar olan emekli maaşı alanlara 13. maaşın (yılbaşı ikramiyesi) verilmesi, üniversitelerdeki idari personel ile okul güvenlik elemanlarının yeniden işe alınması, havaalanları ve Yunanistan Elektirk Kurumu (DEİ) ve Pire Limanı'nın özelleştirilmesinden vazgeçileceği de endişeleri artıran diğer unsurlar arasında yer aldı. Bir diğer açıklama ise bankaların birincil konutlara haciz işlemi uygulamasının engelleneceğinin dile getirilmesi oldu.

Yüzde 9 kayıp yaşayan Atina Borsa'sında özellikle 4 büyük banka hisselerinde yüzde 19'luk gibi büyük düşüşler dikkat çekti. Kamu zararının 16 milyar Euro olduğu öne sürülüyor.

Bakanlar, ilk yasal düzenlemeler arasında toplu sözleşmelerin yeniden yapılması, toplu işten çıkarmalara son verilmesi ve asgari ücretin 450-570 Euro'dan 751 Euro'ya çıkarılmasının yer alacağını duyurdu.

SYRİZA'NIN SEÇİM VAATLERİ

Aleksis Çipras'ın açıkladığı seçim vaatlerini şunlardı:

1- 300 bin aileye bedava elektrik

2- 400 bin aileye yiyecek ve ilaç yardımı

3- 25 bin aileye konut yardımı

4- İşsizlere ve muhtaçlara bedava ulaşım kartı

5- Ulaşım ve ısınmada kullanılan yakıttan (fuel oil) alınan vergi kaldırılacak

6- 700 Euro'ya kadar emekli maaşı alanlara 13. maaş tekrar verilecek

7- Pontuslu göçmenlerin kesilen aylıkları tekrar bağlanacak

8- Asgari ücret 751 Euro olacak

9- 200 bin kişiye iş imkanı sağlanacak

10- Toplu sözleşmeler yeniden yapılacak; toplu işten çıkarılmalar sona erecek

11- İlk konutlara bankalar tarafından haciz konulamayacak

12- 12 bin Euro'ya kadar gelir vergisi alınmayacak

Editör: TE Bilisim