AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
Türkiye’nin dönem başkanlığını üstlendiği G20’nin, iş dünyası ayağı olan B20 kapsamında kurulan İstihdam Görev Gücü, ilk toplantısını Antalya’da gerçekleştirdi.

Antalya'da bir otelde gerçekleştirilen B20 İstihdam Görev Gücü’nün açılış toplantısına B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç'un yanı sıra B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı ve Uluslararası İşverenler Teşkilatı (IOE) Başkanı Daniel Funes de Rioja, TÜRK-İŞ ve L20 Türkiye Organizasyon Komitesi Başkanı Ergün Atalay, B20 İstihdam Görev Gücü Eş Başkanı ve TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, B20 İstihdam Görev Gücü Eş Başkanı Steven Young, B20 İstihdam Görev Gücü Eş Başkanı Yogendra Modi, B20 Türkiye Sherpası Sarp Kalkan ile iş dünyasının yerli ve yabancı çok sayıda temsilcisi katıldı.

İstihdamla ilgili sorunların çözümüne yönelik gündem maddelerinin ele alındığı toplantının açılışında konuşan Ali Koç, dünyanın her yerinde, genç, yaşlı, kadın, erkek, eğitimli, eğitimsiz milyonlarca insanın hayatını yaşanmaz hale getiren işsizlik sorununun çözümüne yönelik bir çabanın içinde olmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti. Küresel krizin yıkıcı etkilerinin en ağır şekilde hissedildiği ve kriz sonrasında çok az iyileşmenin sağlanabildiği istihdam konusundaki çalışmalarında kapsayıcı, uzlaşmacı ve sonuca odaklı bir yaklaşım içinde olacaklarını kaydeden Ali Koç, bu yaklaşımı ise şöyle anlattı: "Kapsayıcı olmak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki istihdam piyasasındaki sorunlar sadece işsizlikle sınırlı kalmıyor. Bir yandan yeni işler yaratıp işsizliği azaltmayı hedeflerken, aynı zamanda mevcut işlerin kalitesi, sürdürülebilirliği, güvenliği ve benzeri birçok başka konuda da iyileşme sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Uzlaşmacı olmak istiyoruz çünkü istihdamla ilgili sorunların sadece iş dünyasının girişimleriyle çözülemeyeceğinin farkındayız. Bu nedenle, çalışmalarımızda mümkün olduğunca çalışan kesim, hükümetler, sivil toplum kuruluşları ve bilim dünyasının üzerinde uzlaşabileceği konuları saptamayı ve öncelikle bunlara odaklanmayı arzu ediyoruz. Sonuca odaklı olmak istiyoruz çünkü artık iş arayan milyonlarca insanın, kabul edilemez şartlarda çalışan işçilerin ve bunlara bağlı olarak giderek artan toplumsal ve sosyal gerginliklerin daha fazla oyalanmaya tahammülü olmadığını düşünüyoruz."

Ali Koç, bugüne kadar B20 istihdam görev güçlerinin yaptığı çalışmalar ile G20 devlet ve hükümet başkanlarına sundukları politika önerilerini de içeren bilgi ve deneyim birikiminin kendileri için iyi bir başlangıç noktası sunduğunu belirterek, belirledikleri öncelikli üç amacı şöyle anlattı: "2014 dönem başkanı Avustralya’dan devraldığımız mirasın heba edilmemesi, tam tersine geliştirilerek ileriye taşınması ve bizden sonraki Çin dönem başkanlığına devredilmesi öncelikli amaçlarımızdan birincisi. İkinci önceliğimiz artık daha fazla söz değil, hızlı ve etkili aksiyon gerektiği saptamasından hareket ediyor. Daha önceki senelerde G20 devlet ve hükümet başkanlarının gerek büyüme stratejisi belgesinde, gerekse geçen sene yayımlanan ülke istihdam politikası belgelerinde taahhüt ettikleri politikaların izlenmesi ve uygulanması konusunda etkin bir mekanizma geliştirmeyi hedefliyoruz. Üçüncü hedefimiz ise, daha önceki senelerde değinilmemiş ancak önemli olduğunu düşündüğümüz birkaç konuyu seçerek, bunlarla ilgili yeni politika önerileri geliştirmek."

Özellikle yeni politika geliştirilmesi konusunda mümkün olduğunca kapsayıcı ve uzlaşmacı bir yaklaşım sergileyeceklerini dile getiren Ali Koç, bu çerçevede hem G20 bünyesinde çalışan istihdam çalışma grubu ile hem de çalışan kesimi temsil eden Labour 20 grubuyla çalışmalarını koordineli bir şekilde götürmeyi belirtti. Bunu sağlamak için de G20, B20 ve L20 üst düzey temsilcilerinin katılacağı bir yürütme komitesi kurma hedefi doğrultusunda görüşmeler yapacaklarını vurgulayan Ali Koç, "Sürecin sonuç odaklı olabilmesi için bu görüşmelerimizden olumlu bir sonuç elde etmeyi umuyoruz." dedi.


Editör: TE Bilisim