BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AK Parti tüzüğü gereği 2015 seçimlerinde milletvekili adayı olamayacağını belirterek, “Görevi bırakmam gerekiyor. Ancak bizim sistemimiz, parlamento üyesi olmadan da bakanlık görevi üstlenilmesine izin veriyor. Fakat bu istisnai (sıkça kullanılmayan) bir durum. Düşünceme göre konumumu gelişmeler belirleyecek ama benim isteğim özel sektöre geri dönmek. Ancak, son 12 yılda siyasette şunu öğrendim ki, kişisel istekler her zaman geçerli olmuyor. Nihayetinde kişilerin akıbetini gelişmeler belirliyor. Bu yüzden, önümüzdeki yıl seçimler sonrasında neler olacağına dair kesin ifadelerle konuşmak istemiyorum.” dedi.

Japon NIKKEI Asian Rewiew’de yer alan haberde Babacan'ın Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığı ile ilgili görüşleri de yer aldı:

“Türkiye’nin başkanlık döneminde ana tema hayata geçirme, uygulama olacak. G-20 üyeleri bugüne kadar bine yakın taahhütte bulundu. Bunların arasında finansal regülâsyonlar ve mali reformlar da var. OECD ve IMF’in hesaplamalarına göre eğer tüm bu taahhütler yerine getirilseydi dünya ekonomisi fazladan yüzde 2 oranında büyürdü.”

ABD Merkez Bankası FED’in faizleri artırma sürecine de temas eden Babacan, cari açığı büyük gelişmekte olan ülkeleri ihtiyatlı davranmaya davet etti. Bu sürecin gelişmekte olan ülkeleri makro önlemler almaya zorlayacağını dile getiren Babacan, tedbirleri efektif uygulayabilmeleri için merkez bankalarına ‘özgürlük tanınması’nın da önemli olduğunun altını çizdi. Babacan, “Türkiye bu sürece farklı senaryolara karşı farklı önlemlerle hazırlanıyor.” dedi.

Ali Babacan, Japonya ile Avrupa Birliği arasındaki serbest ticaret anlaşmasına paralel olarak Türkiye ile Japonya arasında da serbest ticaret anlaşması yapılması gerektiğine de işaret etti.

Editör: TE Bilisim