Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek
Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır, siyasi belirsizlik ve artan terör olaylarının ekonomideki kırılganlığının arttırdığını belirterek, “Türkiye yatırımcılar için güvenli bir liman olma vasfını yitiriyor. Siyasi arenadaki çekişmeler bir yana bırakılıp ekonomiye odaklanmanın vaktidir.” dedi.

BAGEV'in yanı sıra Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) başında bulunan Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan 2015 yılının ilk 6 ayı ile Temmuz ayı dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. 2014 yılının ilk 6 ayında 80 milyar doları bulan ülke ihracatının, 2015 yılı içerisinde yüzde 8 daralarak 73,5 milyar dolara kadar gerilediğine dikkat çeken Ali Çandır, aynı dönemde ithalatın yüzde 11 küçülerek 119,7 milyar dolardan 106,7 milyar dolara düştüğünü kaydetti.

Türk lirasının son 2 yılda yüzde 40’a yakın değer kaybetmesine karşın ihracatın azalmasının ekonomide işlerin iyiye gitmediğinin bir işareti olduğunu bildiren Çandır, şunları kaydetti: "İhracat düşüyor çünkü dış talep zayıf. Ayrıca bizim de ithalat talebimiz önceki yıl ile karşılaştırıldığında daha düşük. İthalat düşük olunca ihracat da düşüyor. Bunun yanında siyasi belirsizlik ve artan terör olayları ekonomimizdeki kırılganlığı arttırıyor. Bu da risk primimiz ile birlikte kurların dalgalanma şiddetine yansıyor. Türkiye yatırımcılar için güvenli bir liman olma vasfını yitiriyor. Siyasi çekişmeler bir yana bırakılıp ekonomiye odaklanmanın vaktidir. Zira artan terör olayları, hükümetin kurulamamış olması ekonomide giderilmesi zor yaralar açıyor. Fatura ise yine vatandaşa çıkıyor.”

İhracatçıya destek olunmasını isteyen Ali Çandır, “İhracatçımızın vergi avantajı, kredi erteleme gibi uygulamalarla desteklenmesi ekonomimize bir nebze nefes aldıracak, bu da herkese refah artışı olarak yansıyacaktır." dedi.

BATI AKDENİZ’DE AÇIK ARTIYOR

Batı Akdeniz Bölgesi dış ticaretine ilişkin değerlendirmede de bulunan Ali Çandır, bölge ihracatının 2015'te geçen yılın gerisinde kaldığını söyledi. 717 milyon olan 2014 altı aylık bölge ihracatının bu yıl yüzde 7 küçülerek 669 milyon dolara gerilediğini belirten Çandır, Rusya'ya yapılan yaş meyve sebze ticaretinin yavaşlamasının ve Avrupa ülkelerindeki durgunluğun bölge ihracatını zayıflattığını söyledi. 2015’in ilk yarısında bölge ithalatının yüzde 4 düzeyinde arttığını kaydeden Ali Çandır, “Rakamlara göre bölge ihracatımız küçülürken, ithalatımız büyümekte. Bu da bölge dış ticaretinin her geçen gün büyüyen bir açıkla süregeldiğinin bir göstergesi." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim