Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları! Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütün dünyanın borçlarla uğraştığı bir dönemde, Türkiye’nin dışarıdan 32 milyar dolar alacağı bulunduğunu söyledi. Şimşek, New York ve Londra’da 400’e yakın küresel fon yöneticisi ile bir araya geldiğini belirterek, "Onların gözünden baktığımız zaman, Türkiye, bugün 10 yıllık yüzde 3’ten borçlanabilir. AB ülkelerinden notu bizden çok çok yüksek olanlar düşük faizlerle borçlanamıyor. Demek ki piyasalar kararını vermiş." dedi.

Bakan Şimşek, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaretinde, gazetecilerin, ABD merkezli kredi derecelendirme şirketi Moody's’in Türkiye'ye verdiği kredi notu ile ilgili soruları cevaplandırdı.

Piyasaların, şu anda Türkiye’yi yatırım yapabilir gördüğünü ifade eden Bakan Şimşek, “Moody’s gibi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları küresel krizde, öncesinde ve sonrasında iyi bir sınav vermediler. A notu verdikleri ülkeler battı, 3A notu verdikleri şirketlerin tahvilleri veya kendileri battı. Çok kötü bir sınav verdiler. Türkiye’ye ilişkin yaklaşımları bu çerçevede değerlendirilebilir diye düşünüyorum. Önemli olan, biz evimizi düzene koyalım. Biz ülkemizi, ülkemizin temellerini sağlamlaştıralım. Bunlar, eninde sonunda mecbur kalacaklar. Bugün, Türkiye’nin, ben devleti kastediyorum, çünkü bunlar sonuçta ülkeye not veriyorlar ama devletin performansına da bakıyorlar.” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin, dış dünyadan 32 milyar lira alacaklı olduğunu ifade eden Mehmet Şimşek, şunları söyledi: “Net olarak, yani devlet olarak, bizim dış dünyaya borcumuz yok. Biz dış dünyadan alacaklıyız, net olarak. Bizim borçlarımızla rezervlerimizi karşılaştırdığımız zaman, Türkiye’nin net iç ve borç stokunun milli gelire oranı yüzde 18’dir. Brütü yüz 36’dır. OECD ülkelerine baktığımızda, bu oran yüzde 100’ün üzerinde. AB’de bu oran yüzde 90’ların üzerinde. Sonuçta Türkiye’ye niçin kredi notu verilir? Bir ülke borç ödeme kapasitesine sahip mi? Borcunu ödeyebilir mi? Bir de ödeme iradesine sahip mi? Yani ödemek ister mi? Türkiye, hem bu iradeyi ortaya koymuş geçmişte, biz Osmanlı’nın dahi borçlarını ödemişiz. Böyle bir ülkeyiz yani. İkinci olarak, Türkiye, bugün AB’nin en güçlü ülkelerinden bir tanesidir. Ama bizim kredi notumuz bunu yansıtmıyor. Bu da tabiî ki piyasalar tarafından farklı bir şekilde değerlendiriliyor. Ben daha yeni New York ve Londra’dan geldim, orada 400’e yakın küresel fon yöneticisi ile bir araya geldim. Onların gözünden baktığımız zaman, Türkiye, bugün 10 yıllık yüzde 3’ten borçlanabilir. Onlar açısından baktığınızda devlet olarak.”

"PİYASALAR KARARINI VERMİŞ"

Kredi notu Türkiye’den yüksek olan Avrupa ülkelerinin, daha düşük faizle borçlanmadığına vurgu yapan Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: “AB ülkelerinden notu bizden çok çok yüksek olanlar düşük faizlerle borçlanamıyor. Demek ki piyasalar kararını vermiş. Kredi notu itibariyle biz yatırım yapılabilir kategorisindeyiz. Fitch’e göre yatırım yapılabilir kategorisindeyiz. Ama Moody's’e göre değiliz. Fakat son 10 yıl içerisinde Türkiye'ye 122 milyar dolar küresel doğrudan yatırım gelmiştir. O bile tek başına bu değerlendirmenin eksik olduğunu, Türkiye’nin geldiği noktayı yansıtmadığını hepimize gösteriyor. 2002 yılında Türkiye’de küresel sermayeli 5 bin 600 firma vardı. Bugün 32 bin firma var. 1980’den 2002’ye kadar Türkiye'ye, küresel doğrudan yatırım olarak 14,8 milyar dolar gelmiş. Son 10 yılda 122 milyar dolar gelmiş. Tüm bunlar şunu ortaya koyuyor; Türkiye, çok büyük değişim ve dönüşümden geçiyor. Türkiye’nin makro ekonomik temelleri çok sağlam. Moody’s gibi kurumlar tüm bu gerçekleri çok geriden takip ediyorlar. Eninde sonunda gerçekleri görecekler.”


Editör: TE Bilisim