Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Türkiye'nin bölgesinde en iyi işleyen piyasa ekonomisine sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, 29.7 yaş ortalamasıyla Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip olduğunu vurgulayan Sever, Avrupa'nın en hızlı büyüyen Türkiye ekonomisinin 2009 yılının son çeyreğinden itibaren krizin etkilerini üzerinden atığını kaydetti.

Sever, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) gerçekleştirilen "AB-Türkiye Küresel İş Köprüleri Girişimi" toplantısına katıldı.

Türkiye'nin 2002-2011 döneminde yıllık ortalama yüzde 6 büyüdüğünü vurgulayan Sever, "Orta vadeli programa göre 2012'de yüzde 3.2, 2013'te ise yüzde 4 oranında bir büyüme öngörülüyor. Yine bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranının 2012 yılında yüzde 2 düzeyinde, kamu borcunun ise yüzde 36,5 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Avrupa'nın 6'ncı, dünyanın ise satın alma gücü paritesine göre 16. büyük ekonomisi konumunda olan ülkemizin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alması temel hedefimiz." şeklinde konuştu.

Mısır ile yapılan ticarete değinen Sever, 2007 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması’nın iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri ileri boyutlara taşıdığını ifade etti.
2007 yılında 1.5 milyar dolar olan Mısır ile yapılan ticaretin geçtiğimiz yıl 5.2 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Mustafa Sever, lojistik ve ulaştırma alanında kurulacak işbirliği ile bu rakamın daha da artacağını kaydetti. İskenderun’dan Port Said’e ve Mersin’den Dimyat’a gerçekleştirilen Ro-Ro seferlerinin Suriye’de yaşanan gelişmeler nedeniyle ihracatta yaşanan olumsuzluğu nispeten hafiflettiğini anlatan Sever, "Projenin başlamasından bu yana geçen 9 aylık süre içinde 7 binin üzerinde Türk plakalı TIR Mısır üzerinden körfez ülkelerine ulaşmıştır. Bu hatlara paralel olarak kurduğumuz Taşucu-Trablus hattıyla da Lübnan ile karayolu bağlantımız tekrar tesis edilmiştir." dedi.

Şimdiye kadar, 200’ün üzerinde Türk firmasının Mısır’da yatırım yaptığı bilgisini veren Sever, "Maliyeti yaklaşık 1.5 milyar doları bulan bu yatırımlar, AB’li firmalarla gerçekleştirilecek işbirliği sonucunda artacak katma değer sayesinde bir adım ileriye taşınacaktır." ifadesini kullandı.

Mısır Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyon Başkanı Ahmet El Wakil ise ülkelerinin küresel pazarın ihtiyaçlarını karşılayacak potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Editör: TE Bilisim