Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 4 Eylül tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan tebliği ile ihracatçının döviz olarak gelen ihraç bedelinin yüzde 80’ini bankaya satma zorunluluğu ülkede döviz krizi yaşanırken bankalara yeni kazanç kapısı açtı.

BANKAYA SATILMASI ZORUNLULUĞU

Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğde 10 yıl önceki uygulama tekrar masaya getirildi. Türk parasının kıymetini koruma hakkında 32 sayılı karara ilişkin değişikliği içeren ve altı ay süresince geçerli olacak tebliğ ile Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedellerin doğrudan ve gecikmeksizin ihracata aracılık eden bankaya getirilmesi ve bu bedellerin yüzde 80’inin bir bankaya satılması zorunluluğu getirildi.

İHRACATÇI İKİ KEZ KAYBEDECEK

Tebliğ bankalara yeni kazançlar getirirken, ihracatçıları ise iki kez kayba uğratacak. Düzenleme nedeniyle önce parasını Türkiye’ye getirip TL’ye çevirecek olan ihracatçı, günlük kurdan aşağıda bir bedelle işlem gerçekleştirirken kayıp yaşayacak. Diğer kaybı ise üretim için ithalat yapması gerektiğinde bankadan tekrar döviz almada yaşayacak. Alış ve satış arasındaki fark ise bankanın hanesine kâr yazılacak.

Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu

İŞTE O HÜKÜM

Tebliğde yer alan söz konusu hüküm ise şöyle: “Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedeller, ithalatçının ödemesini müteakip doğrudan ve gecikmeksizin ihracata aracılık eden bankaya transfer edilir veya getirilir. Bedellerin yurda getirilme süresi fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçemez. Söz konusu bedellerin en az % 80’inin bir bankaya satılması zorunludur.”

Editör: TE Bilisim