Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
Çeyiz Hesabı ile Devlet Katkısına İlişkin Yönetmelik’in geçtiğimiz hafta yürürlüğe girmesi bankalar tarafından ilgiyle karşılandı. Pek çok banka, yönetmeliğin yayınlanmasının ardından kampanya düzenlemeye başladı.

Devlet katkılı ‘Çeyiz Hesabı’nı hizmete sunan Türkiye Finans, öncelikle ebeveynlere çağrıda bulundu. Katılım bankası, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, anne-babaların şubelerinde açtıracakları Çeyiz Hesabı ile çocuklarının gelecekteki evlilik masraflarına şimdiden birikim yapabileceklerini vurguladı. Ebeveynlerin yanı sıra 18-24 yaş arasındaki gençlerin de kendi adlarına Çeyiz Hesabı açabileceklerini aktaran Türkiye Finans, bu sayede sundukları avantajlı getiri imkanı ve devlet katkısından faydalanabileceklerini kaydetti. TL vadeli 'katılım hesabı' niteliğindeki Türkiye Finans Çeyiz Hesabı ile aylık ve 3 aylık ödeme seçeneği çerçevesinde en az 3 yıl birikim yapan müşterilere yüzde 20’ye varan devlet katkısı fırsatı sunacağını belirtti.

Denizbank'ın kampanyasının adı; ‘Deniz Bank Çeyiz Hesabı’. Bankanın Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark, kredi kartı kolaylığı sağladıkları söz konusu hesap ile ilgili açıklamasında, "Deniz Bank’ta kendileri veya çocukları için Çeyiz Hesap açtıran müşterilerimize ister Deniz Bank kredi kartlarından, ister vadesiz mevduat hesaplarından verecekleri aylık veya üç aylık düzenli ödeme talimatıyla gelecekleri ve evlilikleri için düzenli birikim yapabilme ve aynı zamanda birikimlerini yüzde 12,50 faiz oranıyla değerlendirme fırsatı sunuyoruz.” bilgisini verdi.

Yapı Kredi de evlilik tarihinden önce asgari 3 yıl boyunca hesabına düzenli ödemelerini yapan ve 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini gerçekleştiren kişilerin birikim yaptıkları süreye göre devlet katkısından yararlanabileceğine dikkat çekerek, "Devlet katkısı ödemesi, evlilik tarihindeki birikim tutarının yüzde 20'sini ve azami 5.279 Türk Lirasını geçmeyecek şekilde hesap sahiplerine aktarılıyor." dedi. Ardından şu bilgileri aktardı:

"Çeyiz Hesabı”nda bir ödeme dönemi içerisinde iki defa para çekme hakkı tanınıyor. Ayrıca hesabın açılış anında sadece bir defaya mahsus olmak üzere 15.837 TL’yi geçmeyecek şekilde hesap üst sınır limitini aşan bir tutar yatırılabiliyor. Geleceğe yatırım yapmak isteyenlere özel Yapı Kredi’nin sunduğu 'Çeyiz Hesabı'nda aylık ödemeler alt ve üst limitler olan 105,58 TL-1.055,8 TL arasında yapılabiliyor. 3 aylık ödemeler için limitler ise 3 katına çıkıyor. Ödemeler ayrıca aylık ya da üç aylık olarak istenilen iş günü gerçekleştirilebiliyor."

İş Bankası da Çeyiz Hesabı’na özel faiz vaadinde bulundu. Düzenli ödemeler için alt ve üst sınırları aylık ödeme planlarında 105,58-1.055,80 TL olarak açıklayan bankanın 3 aylık ödeme planındaki sunduğu seçenek de 316,74-3.167,40 TL arasında. Çeyiz Hesabı’nın faiz oranının yıllık olarak değiştiğine işaret eden İş Bankası, her bir yıl dönem başındaki faiz oranının bir yıl boyunca yapılan düzenli ödemelere uygulandığını belirtti.

ÇEYİZ HESABI NEDİR?

Bakanlar Kurulu tarafından imzalanan Çeyiz Hesabı ile Devlet Katkısına İlişkin Yönetmelik, 16 Aralık 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Çeyiz hesabı uygulamasıyla evlenmek isteyen gençlere, hazırlıkları için oluşturdukları birikimlerine yüzde 20'ye varan oranda ve 5 bin liraya kadar devlet katkısı sağlanacak. Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi, 27 yaşından önce ilk evliliğini yapacak olanlar yararlanabileceği uygulama için bir bankada TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırmak gerekiyor. 18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi hesap açtırabilecek. Sadece bir adet çeyiz hesabı olacak. Ortak hesaplar bu kapsamda değerlendirilmeyecek ve çeyiz hesabı bankalar arasında taşınamayacak.

Uygulama kapsamında evlilik tarihinden önce en az 3 yıl boyunca, aylık en az 100, en fazla bin TL yatırmak gerekiyor. Ödemeler üçer aylık dilimler halinde de yapılabilecek. 3-4 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 10’u kadar (devlet katkısı 4 bin TL’yi aşmamak koşuluyla), 4-5 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 15’i kadar (devlet katkısı 4 bin 500 TL’yi aşmamak koşuluyla), 5 yıl veya daha uzun süre yapılan ödeme tutarının yüzde 20’si kadar (devlet katkısı 5 bin TL’yi aşmamak koşuluyla) katkı alınabilecek. Evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde, evlilik cüzdanı ve ilk evlilik olduğuna dair nüfus müdürlüğünden alınacak belge ile bankaya başvurulması durumunda, en geç 2 ay içinde hesabın bulunduğu bankadan para çekilebilecek.

Bu arada şu hususlara da dikkat edilmesi gerekiyor. Aylık ödeme tercih edildi ise bir dönemde (çeyiz hesabı açtırılan tarihten itibaren 12 aylık süre) üçten fazla ödemenin aksatılması gerekiyor. 3 ayda bir ödeme tercih edildi ise de bir dönemde birden fazla ödemenin aksatılması. Bir de bir dönem içinde çeyiz hesabından ikiden fazla kez para çekilmesi, çekilen para sonrasında hesapta kalan tutarın yatırılması gereken en az tutarın altında kalması durumlarında hesaba devlet katkısı ödenmeyecek.
Cihan

Editör: TE Bilisim