Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Kuruluşundan bu yana hızlı bir gelişme gösteren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), yüzde 25 oranında devlet katkısı ile 2015 Ocak ayı itibariyle yüzde 72 fon büyüklüğüne ulaştı. 2013 yılından bu yana uygulanan devlet katkısı ile 3 milyon 200 bin katılımcı ve 20,5 milyar TL büyüklüğündeki fon miktarının, bu yılın sonunda 5 milyon katılımcıya ve 35,4 milyar lira fon büyüklüğüne ulaşması bekleniyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülin Vardar Karasulu, kişilerin emeklilik dönemlerinde daha rahat yaşayabilmesi için kamu sosyal güvenlik sistemine ek olarak oluşturulan sistemin, Türkiye’de çok hızlı bir gelişme gösterdiğini söyledi. Katılımcı sayısında yüzde 63’lük oranın yüzde 72’ye çıktığını kaydeden Karasulu, “Türkiye’de bireysel emeklilik sistemine katılabilecek 18 yaşın üstünde yaklaşık 52 milyon bireyin bulunması, sistemin büyüme potansiyelinin en önemli göstergelerinden biridir. Bireylerin emeklilikte refah seviyesinin artmasını ve uzun vadede yaşam koşullarının iyileşmesini hedefleyen sistem, toplanan uzun vadeli fonlar dolayısıyla makroekonomiyi ve finansal istikrarı da olumlu yönde etkilemektedir.” dedi.

‘İŞE BAŞLAYANA BES HEDİYESİ’

Bireysel emekliliğin 2023 yılında 300 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaşmasının beklendiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Karasulu, işe yeni başlayanlar için uygulanması tasarlanan otomatik katılımla sektörün gelişim hızının artacağını kaydetti. Karasulu, şunları söyledi: “Bu durum, tasarruf oranını arttırarak ekonomiye katkı sağlayacaktır. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü ile Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) işbirliği içerisinde altı pilot şirket tarafından uygulamaya başlanan bu çalışmanın sonuçlarının 2015 itibariyle netleşerek, bu yıl sonuna doğru birçok şirket tarafından uygulanması hedeflenmektedir. 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren yeni BES yasasının vakıf ve sandıklardan aktarımı cezbedici hale getirici düzenlemeleriyle de sistemin 2023 yılındaki fon büyüklüğünün yaklaşık 300 milyar liraya ulaşacağı beklenmektedir.”

Editör: TE Bilisim