Faiz lobisine bugüne kadar yapılan en büyük kıyak! Faiz lobisine bugüne kadar yapılan en büyük kıyak!
Zonguldak Ereğli İş Adamları Derneği (ERİD)'nin davetlisi olarak Ereğli’ye gelen Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Igor Bolboceanu, ülkelerinde Türk yatırımcı bulunmadığını belirterek, ERİD yöneticilerini ve üyelerini Moldova'ya yatırım yapmaya davet etti. Bolboceanu, “TUSKON Konfederasyonu tarafından düzenlenen programlar sayesinde inşallah bu ilişkiler daha iyiye gidecektir. ERİD'e çok teşekkür etmek istiyorum." dedi.

Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Igor Bolboceanu, ilçe merkezinde gerçekleştirdiği ziyaretler sonrasında, Büyük Anadolu Otel’de ERİD üyeleri ile bir araya geldi. Toplantıda, ilk olarak Anadolu İş Adamları Derneği (ANFED)'nin faaliyetlerini anlatan sinevizyon gösterisi sunuldu. Daha sonra üyelere hitaben konuşan Ereğli İş Adamları Derneği Başkanı Abdurrahman Şentürk, Mayıs ayında Moldova ile vizelerin kalkacağını ve Türkiye ile Moldova arasında ticari ilişkilerin artacağını söyledi. Şentürk, ayrıca, büyükelçinin kendilerini Moldova’ya davet ettiğini, kısa süre içerisinde kendilerinin oluşturacağı bir heyet ile Moldova’ya gideceklerini kaydetti.

ERİD Başkanı Abdurrahman Şentürk’ün konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Igor Bolboceanu, ülkesi hakkında toplantıya katılan yaklaşık yüz kişilik sanayici ve iş adamına bilgi verdi. Ülkelerinde hiç Türk yatırımcı olmadığına dikkat çeken Bolboceanu, Moldova’da, özellikle tarım alanında faaliyetler yaşandığını kaydederken, Ereğli’de iş adamları ile buluşmasının büyük bir şans olduğunu söyledi.

"SİZLERİ MOLDOVA’YA YATIRIMA DAVET EDİYORUM"

Ülkelerine, 70 ülke vatandaşının, vize olmadan giriş yapabildiğini kaydeden Büyükelçi Bolboceanu, şunları ifade etti: “Bir ekip olarak, bir kollektif çalışma grubu olarak sizi burada görüyorum ve bunun iki ülke arasındaki ilişkiler açısından da gayet önemli olacağını düşünüyoruz. TUSKON Konfederasyonu tarafından düzenlenen programlar sayesinde inşallah bu ilişkiler daha iyiye gidecektir. ERİD'e çok teşekkür etmek istiyorum. Bizim ülkemiz, çok büyük bir ülke değil, Belçika kadar Lüksemburg'un 3 katı büyüklüğünde. İş adamları için şu an gerçekten çok uygun bir zaman, Türk iş adamlarını Moldova'ya yatırıma davet ediyorum. Şu an 70 ülkenin vatandaşı ülkeye, vize gerektirmeden girebiliyor. Mayıs ayından itibaren de Türkiye ile olacak. Görevliler, bu süreyi daha erkene çekebilmek için çalışıyor. Farklı komisyonlar, toplantılar yapıldı bu konu ile ilgili. Bizim tarafımızdan bu belgelerin imzalanması ile ilgili bir sorun yok, aynı şekilde Türk tarafının da bunu hızlandıracağını düşünüyoruz.

"MOLDOVA’DA TÜRK BANKASI BİLE YOK"

Ülkemizde herhangi bir yatırımcı göremiyoruz. 2000 yılında yanılmıyorsam tamamen Türk değil ama ortaklığı olan bir banka açıldı, daha sonra da kapattılar. Başbakanımız da neden Moldova'da bir Türk Bankası yok diye fikrini belirtti. Neden sizin ekibinizden işbirliği içerisinde olduklarınızdan biri olmasın. Gelecekte turizm açısından ön planda olacağını düşünüyoruz, ülkemizde 5 yıldızlı otellerimiz var ama ufak türde. Türkiye'deki büyük otelleri de görmek istiyoruz. Ne kadar güçlü Türk otelleri varsa, onları da ülkemizde görmek istiyoruz. Bunu da nasıl yapacağınızı biliyorsunuz, zaten tecrübelisiniz. Moldova tarafı Batı bölgesine yoğunlaşmayı kararlaştırdı. Bu noktada, Türkiye'nin tecrübelerine ihtiyacımız var. Biliyorsunuz biz eski komünist rejiminden geliyoruz, bu işbirliği ruhunu, takım ruhunu tamamen yok etmiş durumda. Bu yüzden Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile ortaklaşa stratejik bir plan üzerine çalışmada bulunuyoruz. Yine Osmanlı döneminde 400 yıl birlikte yaşadık. Ortak olarak da bir sürü yönlerimiz var. Birlikte bazı şeyleri yapacak olmamız hepimiz için uygun olacaktır.”

"TÜRK HALKI DA AVRUPA BİRLİĞİ'NİN, AVRUPA'NIN BİR PARÇASI"

Şahsen Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde benim bir sürü arkadaşım var ve Türk nüfusu yoğun bir şekilde bulunmakta. Hem Türk hedefinin hem Moldova'nın bu hedeflere ulaşmada çözüm bulabileceğini düşünüyorum. Bu basamağı birlikte yapmamız gerekiyor. Çok önemli bir şeyi parantez içerisinde belirtmek istiyorum; Gökoğuzları biliyorsunuz, Moldova'da bulunuyor. Kökten geliyoruz, kardeşliğimiz var, birbirimizi çok daha iyi anlayabiliriz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Moldova'ya davet ettik. Başbakan geldiği zaman bu bölgeyi de ziyaret edeceğini düşünüyoruz. Ankara'daki toplantıda buna karar verdiler. Başbakan ile Moldova Başbakanı karşılıklı görüşmelerde bulunacaklarını Ankara'da kararlaştırdılar.”

"YATIRIM YAPILABİLECEK İŞLERİ ANLATTI"

Ülkesinde birçok iş dalının vergiden muaf olduğunu belirten Igor Bolboceanu, ”Ülkemizde Mısır, diğer meyve sebzeler içinde çok önemli toprağa sahip. Elektrik üretim kapasitesi genişlemektedir. Tekstil konusunda, özellikle ayakkabı, diğer üretim alanlarında önemli açıklar var. Moda konusunda da yatırım bekleyen iş dalı. Mobilya konusunda da Türkiye’deki fiyatlar çok uygun. Bu alanda Moldova’da iş dalı oluşturulabilir. Moldova’da mazot yaklaşık 1 Euro 10 cent civarında. Belediye olarak altyapı sorunlarımız var. Moldova’nın deniz bağlantısı yok. Ancak özel aracınızla 11 saatlik yolculuktan sonra ülkeye giriş yapabiliyorsunuz. Şu anda ülkede iş yapan yaklaşık 20'ye yakın dış kaynaklı firma var. Türk iş adamlarını da Moldova’ya yatırım yapmaya bekliyoruz.” diye ifade etti.

Konferans sonunda, ERİD Başkanı Abdurrahman Şentürk, Moldova Ankara Büyükelçisi Igor Bolboceanu’ya plaket takdim etti. Toplu hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından konferans sona erdi.


Editör: TE Bilisim