BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı BRICS grubu, petrol devi ülkeleri “transfer” ederek sttratejik genişleme başlattı
Çanakkale'de toplanan çevre illerin oda başkanları, Çanakkale Boğazı'nda düşünülen köprünün bir önce yapılmasını isteyerek, bölgenin ekonomisine katkı sağlayacağını söyledi. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO), komşu illerin odalarının meclis ve yönetim kurulu başkanlarını ağırladı. ÇTSO yönetimi, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Özden, Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Kerem Kırımlı, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Hakan Özdamar, Bandırma Ticaret Odası Meclis Başkanı Bahadır Çenberci, Erdek Ticaret Odası Meclis Başkanı Haluk Can Turan, Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı, Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhami Aydın ve Başkan Yardımcısı Ramazan Bozkurt, toplantıda biraraya geldi.

ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ve üyelerin yer aldığı toplantıda bölgenin meseleleri, ekonomik ve ticari işbirliği projeleri, Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün bölge ekonomisine getireceği katkı gibi konular görüşüldü. Açılış konuşmasını yapan Okyay, Çanakkale ve ekonomisi hakkında bilgi verdi. Ulaşımın şehrin en önemli meselesi olduğunu, Çanakkale’nin biraz da kenarda kalmışlığın eksikliklerini yaşadığını belirten Okyay, “Çanakkale olarak her türlü ulaşım projesini destekliyoruz. Çanakkale Boğaz Köprüsü ve otoyollar, kentin geleceğini belirleyecek projeler.” diye konuştu. Çanakkale’deki sanayi kuruluşları ve faaliyet alanları hakkında da bilgi veren Okyay, şehrin dinamiğinin önemli güçlerinden olan üniversitenin de hızla geliştiğini ve Çanakkale’nin önemli bir üniversite şehri olmaya aday olduğunu ifade etti.

ÇTSO Başkanı Engin de Çanakkale’nin Türkiye’nin Avrupa’ya çıkış yolu olduğunu, bunun sadece denizyolu ile değil, Çanakkale Boğaz Köprüsü ile birlikte karayolundan da olacağını söyledi. Engin, “Çanakkale’nin müthiş bir potansiyeli var ama en önemli eksikliği, emekli kenti olmasıdır. Çanakkale’den müthiş bir göç var. Gençlerimiz çok başarılılar ama iş bulmak için büyük kentlere gidiyorlar.” şeklinde konuştu. Çanakkale’nin turizm şehri olarak bilindiğini ancak yeteri kadar turist gelmediğini ifade eden Bülend Engin, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu kentin bir yat limanı yok, kruvaziyer limanı da yok. Işıklı, dev kruvaziyer gemileri geçiyor, biz cep telefonlarımızla fotoğrafını çekiyoruz. Oysa bir kruvaziyer limanı inşa edilse turizm çağ atlayacak."

Daha sonra misafir odaların temsilcilerikendilerini tanıttı ve şehirlerinin, bölgelerinin potansiyeli ve sıkıntılarıyla ilgili bilgi verdi. Oda temsilcilerinin üzerinde birleştiği en önemli nokta, Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün bölgedeki ekonomik yaşama büyük katkı sağlayacağı, ulaşım ve lojistik imkanlarının gelişmesiyle yatırımların artacağı yönünde oldu. Bu sebeple köprü yapımına bir an önce başlanması yönünde ortak çağrı yapıldı. Oda başkanlarını temsilen konuşan Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhami Aydın, Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün Kütahya, Balıkesir, Çanakkale ve Trakya’daki diğer iller arasında ticari ve ekonomik entegrasyonun başlamasını sağlayacağını belirterek, “Ulaşımın getireceği kolaylık ve lojistik imkanların yaratacağı pozitif yansımalarla hem zaman hem üretim maliyetlerinde olumlu yansımalar ve bölgelerarası kaynakların değerlendirilmesi de katma değeri arttıran sebepler olacaktır.” dedi. Erdek Ticaret Odası Meclis Başkanı Haluk Can Turan da köprünün bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. Oda temsilcileri ayrıca bölgenin gelişiminın sağlaması ve hızlandırılması noktasında ortak görüş bildiridi. Böyle ortak toplantıların genişleyerek devam etmesi ve birlikteliği kurumsal yapıya dönüştürmek için çalışmalar yapılması konusunda fikir birliğine vardılar.

Editör: TE Bilisim