Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek
Ekonomik kriz ve rüşvet skandalları ile sarsılan Brezilya’da petrol devi Petrobras'da yolsuzluk yapıldığına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in başında bulunduğu İşçi Partisi'nin mali işler sorumlusu Joao Vaccari Neto gözaltına alınmıştı. Brezilya'nın Ankara Büyükelçisi Antonio Luis Espinola Salgado, ülkelerindeki hukuk sisteminin bağımsız olduğunu belirterek, yolsuzluğa karışanların cezasını çekeceğini söyledi.

BÜYÜKELÇİ SALGADO 'A KONUŞTU

Büyüelçi Salgado, Brezilya'nın Fahri Konsolosu Murat Kökoğlu'nun iş toplantısı için Gaziantep'e geldi. Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Brezilya Büyükelçisi Antonio Luis Espinola Salgado, ekonomik krizin ardından rüşvet skandalı ile sarsılan Brezilya’da, kamuya ait petrol şirketi Petrobras’da yaşanan yaklaşık 30 milyar dolarlık yolsuzluk iddiaları hakkında açıklamalarda bulundu. Büyükelçi Salgado, ülkesinde hukuk sisteminin tamamen bağımsız olduğunu ve soruşturmanın her hangi bir etkileşim olmadan sonuçlandırılacağına inandıklarını söyledi. Büyükelçisi Salgado, “Soruşturma süreci devam ediyor. Hem federal polis tarafından hem de bağımsız yargıçlar tarafından iki koldan sürdürülen bir süreç var. Tabi ki de kabul edilemez bir durum. Ama en nihayetinde kararı biz vermiyoruz. Umarım ki bu işe karışanlar cezasını çekmiş olur. Brezilya’da hukuk sistemi tamamen bağımsız, hiçbir kurumdan etkilenmeden kendi kararını verebilecek bir yapıya sahip. Herhangi bir etkileşim olmadan olayı neticelendireceğini düşünüyorum.” diye konuştu.

"KRİZ KARŞISINDA KEMER SIKMA POLİTİKASI UYGULUYORUZ"

Ülkedeki ekonomik kriz hakkında da bilgi veren Büyükelçi Salgado, Brezilya para biriminin de Türk lirası gibi dolar karşısında değer kaybettiğini söyledi. Gelişmekteki ülkelerin ortak sorunun devalüasyon olduğuna dikkat çeken Salgado, “Piyasadaki gerçek para ABD’de toplanıyor. Bu olağan bir şey, ne yaparsanız yapın bunun önüne geçemezsiniz. Türkiye de aynı sorunu yaşıyor. Dolar karşısında Türk parası da değer kaybediyor. Bunda bölgesel faktörler de etkili oluyor. Komşu ülkelerde yaşanan savaşlar bunu etkiliyor. Türkiye’ye gelecek olan sıcak paranın gelmemesine neden olmuş olabilir. Bu da Türkiye için bir dezavantaj.” dedi.

Dolardan daha fazla etkilenmemek bir takım önlemler aldıklarını belirten Salgado, kemer sıkma politikasına gittiklerini açıkladı. Kamu borçlanmalarını ve iç giderleri mümkün olduğu kadar düşürdüklerini vurgulayan Büyükelçi, “Bu durumdan Brezilya olarak ister istemez etkilendik. Gelişen ülkeler Brezilya ve Türkiye en fazla ülkeler oldu. Her ülkenin kendine ait ek önlemleriyle bunlar azaltılabilir. Kemer sıkma politikaları ile ilgili çok iyiyiz. Yunanistan’da insanlar kemer sıkma politikaları yüzünden aç kaldı, sokağa indi. Yunanistan gibi bir kemer sıkmayı konuşmuyoruz. Bizim de kemer sıkma politikamız var. 350 milyar dolarlık hazine bonomuz var. Ama biz tedbirli olmaya çalışıyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşları hala Brezilya’nın kredi notunu durağan tutuyor.” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim