Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Türkiye, Almanya ve Slovenya’dan bilimadamları, firmaların çevreye olan duyarlılığını arttırmak amacıyla el ele verdi. Gediz Üniversitesi koordinatörlüğünde Almanya’dan Leuphana, Slovenya’dan Moribor üniversiteleri ortaklığıyla bir Avrupa Birliği (AB) projesi hazırlandı. Avrupa'nın bu alandaki önde gelen merkezlerinden Çevre Yönetimi Muhasebesi Ağı’nın (EMAN) da yer aldığı çalışma, AB Komisyonu tarafından kabul edildi.

Türkiye, Almanya ve Slovenya’da, başta sanayi olmak üzere iş dünyasında sosyal muhasebe ve çevre muhasebesi konularında farkındalığı arttırmak hedefleniyor. Bu kapsamda geleceğin şirket yöneticileri ve girişimcileri olacak işletme öğrencileri için ortak bir ders kitabı yazılacak. Hem gençlere hem onları yetiştiren akademisyenlere çeşitli eğitimler verilecek. Proje sonuçlarından bütün dünyanın faydalanması sağlanacak.

Projenin koordinatörü, Gediz Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevin Gürarda, konunun öneminin dünyayı sarsan Volkswagen skandalıyla daha iyi anlaşılacağına dikkat çekti. Bu son olayın, firmalar ne kadar güçlü olsa da yeterli çevre duyarlılığına sahip değillerse öngörülemeyecek ölçüde zarar görebileceğinin çarpıcı bir örneği olduğunu dile getirdi. Gürarda, şunları söyledi: “Şirketler, özellikle de üretim yapan sanayi kuruluşları, sosyal muhasebe ve çevre muhasebesi üzerine eğitim almış kişilerin yönetiminde olmalı. Üniversitemizden Yrd. Doç. Dr. Nazlı Aytuğ, Yrd. Doç. Dr. Aziz Bakay, öğretim görevlisi Daniel Butt, araştırma görevlisi Abidin Ateş ve öğretim görevlisi Gamze Türkmen’in araştırmacı olarak görev aldığı projeyle işte bunu hedefliyoruz. Volkswagen örneğinin ardından çevresel maliyetleri hesaplayabilecek, bu alanda yetişmiş işgücüne daha çok ihtiyaç duyulacağı kesin. Bu olaydan aylar önce üç ülkeden çevreye duyarlı bilim insanlarının ilk adımlarını attığı projemizin, hem çevre bilinci yüksek yöneticilerin, çalışanların ve girişimcilerin yetişmesine hem de uluslararası kamuoyunda bu alandaki farkındalık düzeyinin yükselmesini sağlayacağına inanıyoruz. Aynı zamanda tüm şirketleri çevre dostu üretim ve ticaret yapmaya, aksi halde global markalar olsalar dahi zor duruma düşebileceklerini Volkswagen örneğinden ders çıkararak gözönünde bulundurmaya davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim