Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik

Türkiye ekonomisi 2014 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2.1 büyüdü. Ancak büyüme beklentisi yüzde 2.7'ydi.

TÜİK'in açıkladığı ikinci çeyrek büyüme rakamlarına göre üretim yöntemiyle GSYH, 2014 yılı ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre sabit fiyatlarla yüzde 2,1'lik artışla 30 milyar 803 milyon lira, cari fiyatlarla ise yüzde 9,7'lik artışla 423 milyar 921 milyon lira oldu. Piyasadaki beklentiler ise yüzde 2.7-2.8 seviyelerinde bulunuyordu.  

Türk ekonomisi 2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4.3 büyümüştü. Bu rakam da revize edilerek yüzde 4.7'ye yükseldi. Böylece altı aylık büyüme yüzde 3.3 olarak kaydedildi.

Uzmanların yaptığı yorumlara göre büyümenin ilk yarıya göre yarıdan fazla düşmesinde en önemli etken ise taksit sınırlaması oldu.



DEVLETİN HARCAMALARI DAHA ÇOK ARTTI

Açıklanan büyüme rakamlarına göre hanehalklarının nihai tüketim harcamaları sabit fiyatlarla yüzde 0.4 arttı. Devletin nihai tüketim harcaması ise sabit fiyatlarla yüzde 2.4 yükseldi.

"EKONOMİK KÜÇÜLME EĞİLİMİNE GİDİYOR"

Hürriyet Gazetesi yazarı ekonomist Uğur Gürses, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış büyümenin eksi yüzde 0.5 olduğuna dikkat çekerek, "Bu durum ekonomik küçülme eğilimine doğru girdiğini gösteriyor. Hem konut hem de oto satışları  bu durumu teyit ediyor" dedi.

BAKAN YILMAZ: BEKLENTİLERİMİZİN ALTINDA

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da büyüme rakamlarının beklentilerinin altında olduğunu belirterek, "Büyüme için yeni bir tahmin ortaya koyacağız. Yüzde 3-4 arası olabilir" dedi. 

Hürriyet

Editör: TE Bilisim