Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.
İran'a altın ihracatı konusundaki tartışmalara katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin 20 bini aşkın ürünü bulunduğunu belirterek, “Altın bu ürünlerden biri. Ben yağ da satarım bal da. Altın da satarım, demir de satarım, bakır da satarım, film de satarım. Bunları yapmak bizim görevimiz.” dedi. Çağlayan, altın ihracatı ile doğalgaz ve petrol bedellerinin ödendiği iddialarına ise “Biz altını Türkiye olarak İran'a satmıyoruz. Altın devletten devlete yapılan bir satış değil.” cevabını verdi.

Zafer Çağlayan, basın toplantısı ile ihracata yapılan devlet yardımlarını ve 2013 hedeflerini açıkladı. Toplantıda gazetecilerin cari açık ile ilgili soruları ile karşılaşan Çağlayan, Orta Vadeli Program’da 2013 ithalat tahmininin 253 milyar dolar olduğunu aktardı. Hedefin 239,5 milyar dolar olduğunu vurgulayan Çağlayan, kendisinin de 237, 238 milyar dolarlık tahminde bulunduğnu aktardı. Cari açıkta 2012 tahmininin 58,7 milyar dolar olduğuna temas eden Çağlayan, bu rakamın 50 milyar dolara denk geleceğini dile getirdi. 2012 ihracatının altının gölgelediği gibi bir algılamanın bulunduğuna işaret edilmesine karşılık Çağlayan, şunları söyledi:

“Elbette buna katılamam. Daha evvel de uygun olmayan bir beyanat vardı. Deniliyordu ki; 'İran'da altını ödeme kanalı olarak kullanıyoruz'. Bu hakikat değil arkadaşlar. Çünkü biz altını Türkiye olarak İran'a satmıyoruz. Altın devletten devlete yapılan bir satış değil. Altın 20 bini aşkın ürün ihracatı yapılan üründen biri. Ben yağda satarım bal da. Altın da satarım, demir de satarım, bakır da satarım, dizi film de satarım. Bunları yapmak zaten bizim görevimiz. Altın da 20 bin üründen bir tanesi. Bunu petrol, doğalgaz karşılığında sattığımız hakikat değildir.. Bu özel firmalar tarafından, alan ile satan arasındaki bir dengedir. Legal bir şekilde yapılıyor. Biz bu ürünü bizden kim dilerse bal gibi satarız. neden satmayayım? Benim görevim bu. Bu ürünün satışından da Türkiye bu sene 5 milyar dolar dış ticaret fazlası vermiş. Geçen sene altın ithalatı yaptık, 5 milyar dolar dış ticaret açığı verdik. O zaman gölge yoktu da, şimdi satınca mı oldu?''

Bakan Çağlayan, Türkiye’nin geçen sene İran’a 6,5 milyar dolar, Birleşik Arap Emirlikleri’ne 4,2 milyar dolar, İsviçre’ye 1 milyar dolar tutarında altın sattığını bildirdi. Türkiye'nin 2012'nin 11 ayında 12,7 milyar dolarlık altın sattığını duyuran Çağlayan, buna mukabil 7,3 milyar dolar ithalat yaptığını ve 5,4 milyar dolar fazla verdiğini kaydetti. Türkiye'nin 2012 yılı mücevherat ihracatının altın dışında 2 milyar dolar olduğunu açıklayan Çağlayan, bu rakamın 2011'e göre yüzde 33 arttığını da ekledi.

Editör: TE Bilisim