Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, sadeleşme adımlarında kararlı olduklarını vurguladı. Çetinkaya, bu adımların imkanlar el verdiği ölçüde devam edeceğini dile getirdi.

Enflasyon Raporu 2016-II Tanıtım Toplantısı Hilton Bomonti Bosphorus'ta yapıldı. Toplantıda 2016 enflasyon tahminlerini açıklayan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, ardından ekonomistlerin ve gazetecilerin faiz koridoru ile ilgili sorularını cevapladı. “Koridor ne olacak, sadeleşmeden ne anlamalıyız?” sorusuna Çetinkaya, şu karşılığı verdi:

“Hatırlarsanız 18 Ağustos 2015 tarihli yol haritasında net biçimde sadeleşme çerçevesinde tek politika faizine geçilmesini, daha da simetrik bir koridorun oluşturulmasını planladığımızı söylemiştik. O sırada temel vurgumuzdu, bu adımları özellikle küresel finansal koşullardaki gelişme risk algısı ve finansal piyasalardaki oynaklıkların da belirleyeceğini söylemiştik. Tek faktör bu olmadı. Bu yönü ile sadeleşmede birçok faktöre bakıyoruz. En başat faktörün küresel oynaklıklar ile ilgili gelişmeler olduğunu söylemeye devam ediyoruz. Ancak bununla birlikte sadeleşme adımlarında enflasyonu etkileyen faktörleri yurtiçi finansal koşulları ve diğeri faktörleri ele alıyoruz. Elimizdeki bu setler çerçevesinde biz sadeleşme adımlarına imkanlar el verdiği ölçüde devam ederek, bahsettiğimiz tek politika faizi çerçevesinde ve daha dar ve simetrik koridor aşamasına ulaşmayı düşünüyoruz.”

Sadeleşme ile ilgili bir başka soruya mukabil de Çetinkaya, şunları kaydetti:

“Sadeleşmeden şu an beklentimiz, o ilk açıklama sonrası hedefimiz de aynı doğrultuda olmak üzere para politikası çerçevesini sadeleştirmek. Ama bunun dışında diğer kullandığımız araçlar ile ilgili de önümüzdeki dönemde eğer ihtiyaç olursa bu araçlarda da sadeleşme düşünülebilir. Bugün itibari ile böyle bir şey gündemimizde yok. En makul hızda sadeleşme önemli. Tabii biz belli bir zaman telaffuz etmedik, biliyorsunuz. Şunu yapabilirdik ‘şu tarihe kadar para politika çerçevemiz sadeleşecek, şu noktaya varacağız’ diyebilirdik. Bunu yapmadık, koşullara bağlı iletişim yaptık. O iletişim devam ediyor. Bizim sadeleşme hedefimiz net. Sadeleşmenin kazanımları konusunda Para Politikası Kurulu üyelerinin ortak ve güçlü bir kanaati var. Sadeleşme ve iletişim bir biri ile bağlantılı. Sadeleşme gerçekleştiği ölçüde en kritik, önemli unsurlardan olan para politikasına dair iletişim kolaylaşacaktır. Daha sade ve öngörülebilir olacaktır. ‘Geçmiş dönem anlaşılmaz’ demiyorum, ‘mevcut durum anlaşılmaz’ demiyorum. Bunu piyasa aktörlerinin anladığını düşünüyoruz. Ama neticede aldığımız her karar bir ödünleşme içeriyor.”

Cari açık ile ilgili sorunun ardından Merkez Bankası Başkanı, “Burada iyileşme eğiliminin sürmesini bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Enerji fiyatlarının gerilemesinin ve makro ihtiyati tedbirlerin cari açığın iyileşmesinde rol oynadığını anlatan Murat Çetinkaya, bunda Avrupa’nın toparlanması ve ihracatçıların yeni bölgelere açılmasının payı bulunduğuna işaret etti.
Cihan

Editör: TE Bilisim