Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "Bürokratik oligarşi elimizi bağlıyor." şeklindeki ifadesinin beceriksizliğin gösterisi olduğunu savundu. Öztrak, ekonomi yönetiminde koordinasyonun kaybolduğunu iddia etti.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak ve Umut Oran, Türkiye’nin ekonomi tablosunu değerlendirdi. CHP tarafından ‘Eğrisiyle Doğrusuyla Ekonomi’ başlığı altında Taksim Martı Otel’de düzenlenen toplantıda Öztrak ve Oran, Türkiye’nin ekonomik tablosunun iç açıcı olmadığını savundu.

2023 yılında ekonomik büyüklük olarak ilk 10’u hedefleyen Türkiye’nin bu hedefinin tutmasının mümkün görünmediğini belirten Öztrak, “OECD’ye göre mevcut politikalarla 2012’de 16. sıradayız. 2030’da 12. sıraya çıkıyoruz. 2060’da da 12. sırada kalmaya devam ediyoruz. Yani 2023’te ilk 10’a girmek mevcut politikalarla mümkün görünmüyor. Bunu kim söylüyor, Türkiye hakkında en iyimser olan kuruluşlardan ve üyesi de olduğumuz Uluslararası Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı söylüyor.” diye konuştu.

Türkiye’nin ekonomi yönetiminde koordinasyonun giderek kaybolmaya başladığını öne süren Öztrak, “Gaz fren tartışmasıyla başladık. Bakanlar ‘bu politikalarla 2023’te ilk 10’a giremeyiz’ derken Başbakan ‘2023’te Allah’ın izniyle ilk 10’dayız’ dedi. İran’a giden altınlar konusunda bakanlarda biri ‘bu bal gibi ihracattır’ dedi. Öbürü ‘bu bal gibi ödemedir’ dedi. Bir başka bakan çıktı vatandaşın halinden hiç haberi yok ‘Türkiye’de emekli maaşlarının çalışırken ödenen maaşlara oranı çok yüksek’ dedi. Ama bir gün önce aynı bakan ‘insanların yüzde 45’i asgari ücretle çalışıyor’ dedi. Asgari ücretlinin halini de biliyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bürokratik oligarşi bulunduğunu söylediğini ve bundan şikayet ettiğini kaydeden Öztrak, “10 yıl iktidarda olan bir Başbakan ‘bürokratik oligarşi elimizi tutuyor’ dedi. Bir gecede kararnamelerle bütün bakanlıkları değiştirdiniz. Kanunlarla insanları görevden alıp yerleştiriyorsunuz, istediğiniz gibi bürokrasiyi değiştirdiniz. Her yıl Hazine Müsteşarlığı gibi, Kalkınma Bakanlığı gibi kurumlara, bizim zamanımızda 15’den fazla adam almamaya özen gösterirdik ki en iyileri alalım diye, 60-70 kişi alıyorsunuz. Bütün bürokrasiyi değiştirdiniz. Hala daha bürokratik oligarşiden şikayet ediyorsanız bu sadece ve sadece beceriksizliğin ikrarıdır.” dedi.

Ekonomiye yönelik riskleri sıralayan Öztrak, “Dışarıda, Suriye ve diğer jeopolitik riskler. Terör ve yabancıların dindar, laik, etnik eksende çatışmalara dikkat çekmesi. Küresel daralmanın hızlanması. İçeri de ise, yeni bir sıcak para dalgası. Ailelerin ve şirketlerin artan borçluluğu. Artan işsizlik. Kara para aklayan ülkeler listesine girme riski.” diye konuştu.

Hükümet de başta olmak üzere yapılan en büyük yanlışlardan birinin mevcut işletmelerin dikkate alınmaması olduğunu ifade eden Umut Oran, “Hep yeni sermaye gelsin, yeni işletmeler kurulsun diyoruz. Daldaki kuşa bakıyoruz yani. Eldeki kuşa yeteri kadar değer verilmiyor.” dedi. Oran, son 10 yılda Türkiye’nin dışa bağımlılığının yüzde 67’den yüzde 72’ye çıktığını söyledi.

Editör: TE Bilisim