AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
Dünyanın en hızlı büyüyen ve son yıllarda büyümesi yavaşlayan Çin’in ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdüğü açıklandı. Çin Başbakanı Li Keqiang, daha büyük zorluklara hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Çin Devlet İstatistik Müdürlüğü tarafından bugün yapılan ekonomik verilere ilişkin açıklamada, Çin ekonomisinin ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,0 büyüdüğü, büyüme hızının önceki çeyreğe göre 0,3 puan gerilediği kaydedildi.

Çin’in büyüme hedefi geçen yıl yüzde 7,5 iken bu yılki hedef yüzde 7 oldu.

Açıklanan ilk çeyrekteki verilere göre ayrıca sabit kıymetler yatırımları, geçen yıla oranla yüzde 13,5 artışla 7,75 trilyon yuana (1,2 trilyon dolar) çıktığı, ancak bu rakamın geçen yılın aynı dönemdeki yüzde 17,6’lık büyümeden düşük olduğuna dikkat çekildi.

Sanayi çıktısının da yüzde 6,4 büyüdüğü, yine bu rakamın da geçen yılki 8,7’lik büyümenin altında olduğu kaydedildi.

ÇİN BAŞBAKANI Lİ: DAHA BÜYÜK ZORLUKLARA HAZIRLIKLI OLMAK GEREK

Öte yandan Çin Başbakanı Li Keqiang ise, Çin'in yükselen ekonomik baskıyla karşı karşıya olduğunu ve daha büyük zorluklara hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Li, Pekin’de düzenlenen mevcut ekonomik durumla ilgili sempozyumdaki konuşmasında, gelirlerin artması, enerji kullanımının azalması ve stabil bir istihdam gibi göstergelerin makul seviyede olduğunu ifade etti. Li, konuşmasında ilk çeyrekteki Çin ekonomisinin büyümesinin genellikle istikrarlı olduğunu kaydederken, ülkenin kalkınması için hâlâ muazzam bir potansiyel, güçlü bir direnç ve yeterli alan bulunduğunu belirtti. Li, karşı karşıya kaldıkları ekonomik büyümedeki aşağı yönlü baskıya da dikkat çekti. Bazı sanayi alanlarındaki gelişmenin durağan ve bazı bölgesel gelişmelerin de hala büyük dengesizlik gösterdiğine işaret eden Li, bu şartlarda mevcut ekonomik durumu derin analiz etmeleri gerektiği ve böylelikle eğilimleri tam olarak anlayabileceklerini dile getirdi. Li, daha büyük zorluklarla mücadeleye de hazırlık yapılması gerektiğini vurguladı.

Konuşmasında Li, hükümetin hedeflenen makro ekonomik düzenlemelere yoğunlaşarak, aşağı yönlü ekonomik baskıyla mücadele etmesi ve elverişli pazar ortamını kurması gerektiğini de dile getirdi.

Öte yandan Başbakan Li, Pekin’de aynı gün Japonya Uluslararası Ticareti Geliştirme Derneği Başkanı Kouno Yohei'yi kabul etti.

Editör: TE Bilisim