Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
Türkmenistan’daki dünyanın ikinci büyük doğalgaz sahası Galkınış yatağından üretilecek doğalgazın Çin’e ihraç edileceği kaydedildi. Aşkabat’ta devam eden 4. Uluslararası Doğalgaz Kongresi’nde konuşan Türkmengaz kurumu başkanı Kakageldi Abdullayev, doğalgaz rezervi bakımından dünyada ikinci sırada bulunan yataktan üretilecek doğalgazın Çin’e vereceklerini söyledi.

Türkmen yetkili, Çin’e ihraç ettikleri doğalgaz miktarını arttırmak istediklerini belirtti. Galkınış sahasından Çin için her yıl yaklaşık 25 milyar metreküp doğalgaz üretileceğini söyleyen Abdullayev, bu ülkeye yıllık doğalgaz sevkiyatını 65 milyar metreküpe kadar çıkartılacağını hatırlattı.

Abdullayev, doğalgaz sahasındaki rezervin birkaç projeye doğalgaz tedarik etme imkanı sağlayacağını söyleyerek, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı için sözkonusu yataktan yılda 33 milyar metreküp doğalgaz üretmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Türkmen yetkili, Galkınış sahasında 2 adet doğalgaz arıtma tesisin hazır olduğunu, bu tesislerin Hyundai Engineering (Güney Kore) ve CNPC Drilling Enginerring (Çin) şirketleri tarafından inşa edildiğini belirtti. BAE’nin Petrofac şirketinin bu alanda inşa ettiği tesisin Eylül ayında hazır olacağını söyleyen Abdullayev, 3 tesisin doğalgaz arıtma kapasitesinin 30 milyar metreküp olduğunu belirtti. Sözkonusu projeleri maliyetinin ise 10 milyar doları bulduğunu ifade etti.

Galkınış sahasındaki tesislerin ilk aşamasının açılışının Haziran ayında yapılması bekleniyor.
Galkınış gaz sahası, İngiliz bağımsız denetle şirketinin çalışmaları sonrasında 26.2 trilyon metreküp doğalgaz rezervi ile dünyanın en büyük ikinci doğalgaz yatağı olarak tespit edildi. Bu alanda birinci sırada Güney Pars yatağı bulunuyor.
Dünyanın enerji kaynaklarının yüzde 12’sine sahip olan Türkmenistan, Çin yanı sıra İran ve Rusya’ya doğalgaz ihraç ediyor.


Editör: TE Bilisim