Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.
Adana’da 12 bin dekar alanda üretimi yapılan közlemelik kırmızı biber (kapya), tarladan toplanarak yurt içindeki fabrikalara sevk edilmeye başlandı.

Çukurova’da alternatif ürün olarak yetiştirilen közlemelik, kebaplık (kapya) biber ekim alanı her yıl artış gösteriyor. Ancak yaklaşık 70 bin ton üretimin yapıldığı Çukurova’da toplanmaya başlanan kapya biberin tarladaki fiyatı 60 kuruşa kadar düştü. Bu düşüş karşısında pazarda ise fiyatı 3 liradan satılıyor.

Bu yıl dekar başına 4 -5 kez yapılan hasat sonrası 6 ile 10 ton arası biber mahsulü aldıklarını dile getiren çiftçiler, aylarca emek harcadıkları ürünlerinden, kendilerinden çok tüccarın kazandığını belirtti. Çiftçiler, ürünlerini tarlada 60 kuruştan verirken bunu alan tüccarın pazarda 2 -3 liradan başlayan fiyatlarla sattığını ve kazananın üretici değil her zamanki gibi tüccar olduğunu söyledi.

Yüreğir ilçesinde 50 dönüme ektiği kapya cinsi közleme ve kabaplık biberin ilk mahsulünü toplayan çiftçi Okan Bütünay, dört yıldır (Kapya) kırmızı biber ekimi yaptığını ve Çukurova topraklarının biber ekimi açısından çok verimli olduğunu söyledi. Bütünay, “Geçen yıl çok verim aldık. Bu yıl da aynı fakat hava şartlarından güneş yanığı ve hastalık verimi düşürdü. Fiyatlar 1 lira 50 kuruştan başladı, 60 kuruşa kadar düştü." dedi.

Çiftçinin yüksek maliyet sebebiyle tam olarak kâr edemediğini ifade Okan Bütünay, "İşçi sıkıntımız var. Maliyetler yüksek. Bir işçi günde 200 kilo topluyor. Biber 60 kuruşa giderse maliyetini kurtarmaz. Ayrıca aracı bu işte kârlı çıkıyor. Bizden 60 kuruşa alıyor, dışarı daha farklı satıyor. Kazanan aracı." şeklinde konuştu.

Türkiye’de biber üretiminin yaklaşık 2 milyon 200 bin ton olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Adana ilinin bunun 70 bin tonunu karşıladığını söyledi. Karademir, "Normalde ilk hasatta 1 lira 50 kuruşa satılan kapya biber, sezon içerisinde 85-90 kuraşa kadar düşer. Yalnız bu yıl Haziran ayındaki 42-43 derecelik sıcaklıktan dolayı bitkilerde hızlı gelişme oldu. Arz talep dengesinden dolayı fiyatlarda bir gerileme oluştu. Bunun sonucunda biber fiyatlarının 50-60 kuruş seviyelerinde olduğunu görmekteyiz. Düşüş nedeni hem ekim alanlarının artışı hem de sıcakların etkisidir. En önemli etken ise aşırı sıcaklardır.’’ değerlendirmesinde bulundu.

Üretici ile tüketici arasındaki makas daralmaz ise fiyatların daha da artacağını kaydeden ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, 50-60 kuruş ile üreticiden çıkan kırmızı biberin, 2 buçuk liraya, 3 liraya tüketiciye sunulmasının aradaki aracıların çokluğundan kaynaklandığını belirtti. Çözümün, Türkiye’de kooperatifçiliğin yaygınlaşması olduğunu sözlerine ekledi.Cihan

Editör: TE Bilisim