Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı? Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı?
Franchise sistemi, yanlış uygulamalardan ötürü firma ve marka algısına zarar verebiliyor. Marka değerleme konusunda danışmanlık hizmeti veren Destek Group’un Genel Müdürü Emre Vural’a göre sistemin götürüleri ile de ele alınmalı.

Vural, franchise ile şube açma hakkının yanında marka değerinin ve müşteri deneyiminin de sunulduğunu anlatıyor.


Vural, ardından şu uyarılarda bulunuyor:

“Burada dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar söz konusu. Franchising modeline geçmeden evvel kapsamlı araştırmalar yapılıp ona göre çalışmalara başlamak büyük önem taşıyor. Yine, ilgili markaların tescillenmiş, varsa ayırıcı teknoloji ve buluşların patentlenmiş olması kritik önlemlerden birisi. Öyle ki markasını distribütörüne veya franchise’ına kaptıran çok fazla yatırımcı bulunmakta.”

Vural, ülke dışında şubeleşmeye niyetlenen firmalara ise şöyle sesleniyor:

“Franchising verilecek ülkelerin tespiti ve bu bölgelerdeki rekabetin anlaşılması çok önemli. Kar maksimizasyonuna uygun modelin belirlenmesi, hedef ülkelerde iş yapmak için franchising sözleşme koşullarının o ülke koşullarına uyumu, hukuki uygulanabilirliği gibi konuların incelenmesi son derece kritik aşamalardır. Franchising esasen ana bir sözleşme ve münhasırlık üzerine kurulduğundan, sözleşmenin içeriği ve ülke hukukuna uygun yönetimi, dış kaynak ve danışmanlığı gerekli kılmakta. Bu noktada firmaların danışman kullanarak ilerlemelerinde fayda var.”

“ROYALTY BEDELİ MARKA DEĞERLEME RAPORU İLE BELİRLENMELİ”

Destek Group Genel Müdürü, ilaveten “Franchising modelinde, ana firmanın gelirlerini nasıl oluşturacağı önemli ve dikkat isteyen bir konudur. Giriş bedellerinden ciro primine, kampanya katılım iskontolarından royalty değerlerine kadar konunun incelenmesi, pazara ve ürüne göre modellenmesi gerekir. Royalty bedelinin bir marka değerleme raporuna dayandırılması, vergisel açıdan da önemli avantajlar sağlamaktadır.” ifadelerini kullanıyor.
Cihan

Editör: TE Bilisim