Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları! Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları!
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, il merkezli firmaların 2013 yılı ihracat hedeflerinin 3 milyar dolar, üye firmalarınsa 2 milyar dolar olduğunu söyledi. Kocasert, düzenlediği basın toplantısında 2012 yılı ihracatını değerlendirdi. Türkiye genelinde ihracatın 151,9 milyar dolara ulaşarak cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını belirten Kocasert, “Küresel kriz ortaya çıktığı zamandan bu yana ihracatçılar, alternatif pazar arayışına devam ediyorlar. 2012 yılında Avrupa Birliği (AB), yine en fazla ihracat yapılan yer oldu fakat yine de yüzde 7 düştü. Türkiye ihracatı içindeki payı da yüzde 46’dan 38’e geriledi. AB pazarındaki kayıp, diğer ülkelere ihracatla telafi edilmiş oldu. 2012 dış ticaret performansı, hem ihracat hem de ithalat anlamında Orta Vadeli Program'da öngörülenden daha üst düzeyde gerçekleşti. 2012 yılı ithalat rakamları açıklandığında, öngörülen 239,5 milyar doların altında olduğunu göreceğiz. 2012 yılı sonu itibariyle cari açığın, 50 milyar dolar düzeyinde kalması bekleniyor. 2011’de bu değer 77 milyar dolardı.” dedi.

Türkiye ekonomisinin son yıllarda bütün dünyanın dikkatini çeken başarılı bir performans sergilediğini belirten Kocasert, “Türkiye ekonomisi, yılın ilk dokuz ayında yüzde 2,6 oranında büyüdü. 2012 yılında cari açıkta da bazı olumlu gelişmeleri hep birlikte gözlemledik. Ülke ekonomisinin başarısında en önemli payın ihracattaki başarı olduğunun altını çizmek gerekiyor. 2013 yılına ilişkin beklentilerde de ihracatın büyümeye sağlayacağı katkının en az 2 puan olacağı öngörülüyor. İhracatçının başarısı, reel sektörün bir başarısıdır. Bu başarının finansal olarak da desteklenmesi, şüphesiz daha büyük başarıları beraberinde getirecektir. Başta beklentimiz, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürme trendinin sürmesidir. Diğer bir beklentimiz de düşen faiz oranlarının piyasa oranlarına da daha kısa sürede yansımasıdır.” diye konuştu.

'TÜRKİYE CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELDİ'

Türkiye’nin, son yıllarda gösterdiği performansla ve cazibe merkezi haline geldiğini vurgulayan DENİB Başkanı Kocasert, “Eksi değer faiz uygulamasını yapabilecek bir ülke haline geldi. Bu bağlamda 2013 yılında, eksi değer faiz görebileceğimizi ifade etmek isterim. 2013, küresel ekonomide de olumlu sinyaller görmeye başlayabileceğimiz bir yıl olabilir. AB’nin yüzde 0,2 büyümesi bekleniyor. Gerçekleşmesi durumunda bu gelişme, şüphesiz bizim ihracatımızı da olumlu etkileyecektir. Diğer taraftan AB’de özellikle İspanya, Yunanistan, Portekiz, İrlanda ve İtalya’nın Avrupa bankalarına borçları, tehdit unsuru olmaya devam ediyor. ABD’de ılımlı büyümenin devam etmesi de beklentiler arasında. Gelişen ülkeler, dünya ekonomisinin lokomotifi olmaya devam edecek. Bu ekonomilerin yüzde 5,6 oranında büyümesi bekleniyor. Çin’i ayrıca değerlendirmek gerekirse yüksek oranlı büyümesini devam ettiren bu ülkenin büyüme oranlarında yavaşlama var. Aslına bakarsanız Çin’in kontrolsüz büyümesi ve sürekli fazla vererek yatırımlara yönelmesinin, orta vadede Japonya’dakine benzer bir durgunluğa sebep olabileceğine dair uzman yorumları da mevcut.” şeklinde konuştu.

DENİB tarafından kayda alınan ihracatın 2012 Eylül ve Kasım aylarında rekor kırdığını ifade eden Süleyman Kocasert, şunları söyledi: “Kasım ayında DENİB tarafından 187 milyon dolarlık ihracat kayda alındı. Bu ihracat, yüzde 6 artışla 1 milyar 819 milyon dolar oldu. Bu performans, birlik tarihimizdeki en yüksek yıllık ihracata karşılık gelmektedir. Ülke ihracatındaki gelişmelere paralel olarak bizim ihracatımızda da AB’nin payı bu sene geriledi. DENİB tarafından AB’ye yapılan ihracat, yüzde 3 düşerek 1 milyar 202 milyon dolar oldu ve payı yüzde 66’ya geriledi. Diğer pazarlara ihracatımız ise gelişiyor. Örneğin Libya’ya olan, yaklaşık beş katına çıkarak 6,7 milyon dolar olarak gerçekleşti. Irak’a ise yüzde 84 artışla 73 milyon dolar oldu. Yine Rusya’ya ihracatımız, yüzde 37 artışla 41 milyon dolara ulaştı. 2013 yılında hem Denizli toplam ihracatında hem de DENİB tarafından kayda alınan ihracatta olumlu gelişmelerin sürmesini öngörüyoruz.”

Editör: TE Bilisim