Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, il genelindeki depolarda iç pazar ihtiyacını karşılayacak miktarda patatesin bulunduğunu, fiyatların 80 kuruş ile 1 lira arasında devam edeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Ekiz, spekülatif hareketlerle fiyatların yükselmesi gibi bir durumun olmayacağını kaydetti.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, kendisini farklı illerden arayan çok sayıda basın mensubunun Nevşehir’de patates konusunda spekülatif bir hareketin olup olmadığını sorduğunu belirterek, bu durumun kendilerini üzdüğünü dile getirdi. Kesinlikle ne depolama yapan büyük firmalar ne de küçük ekim yapan esnaf spekülatif bir hareketin içerisinde olduğunu ve olacağını ifade eden Ekiz, "Hiç kimse piyasaya mal vermemek suretiyle fiyat artışı sağlama gibi bir uygulama yapmayı düşünmüyor. Serbest piyasa ekonomisi şartları içerisinde oluşan koşullara göre piyasaya mal vermeye devam ediyorlar. Çalışanların ekmeğinin devamlılığı, ekim yapılabilirlik koşullarının devamını sağlayabilmek için büyük bir uğraş veriliyor. Kış günlerinde depolarda yapılan çalışma ülke genelinde patates pazarlamasında bir sıkıntının olmadığını da gösteriyor." açıklamasında bulundu.

Patatesin 4-5 lira civarına yükselmesini beklemediğini, bunun afaki rakamlar olduğunu ifade eden Ekiz, "Böyle bir beklenti yapmak bile yanlıştır. Kesinlikle böyle bir fiyatın oluşması Türkiye’de büyük sıkıntı oluşturur. İhracat açık ama yurtdışına patates şu anda gitmiyor. Geçen yıla göre patates rekoltesinde en az yüzde 20’lik artış olduğunu kimse gözardı etmesin. Kimse yüksek fiyat beklentisine girmesin. Şu anda oluşan piyasa fiyatlarında çiftçinin de yüzü güler, tüketicimiz de ürününü rahatlıkla tüketir diye düşünüyorum. Bu fiyatların üzerine çıkacağını pek tahmin etmiyoruz. İç talebi karşılayacak ürün vardır. Bu konuda bir sıkıntı olmaz." şeklinde konuştu.

Nevşehir'in Kavak beldesinde bulunan soğuk hava deposu sahibi ve patates tüccarı Bilal Boğa da geçen yıla göre depolarda daha fazla miktarda patatesin bulunduğunu ifade ederek, sadece Kavak kasabasındaki depolarda 300 bin ton civarında patatesin satışa hazır olduğunu kaydetti. Fiyatların patateste 80 kuruş ile 1 lira arasında depodan çıktığını, tohumlukların ise 1 lira 60 kuruş ile 1 lira 80 kuruş arasında satıldığını kaydeden Boğa, fiyatların bu civarlarda gideceğini tahmin ettiğini söyledi.

'NEVŞEHİR’DE EKİM ALANLARI AZALDI'

Patates olayını sadece Nevşehir’e indirgemenin çok yanlış olduğunu vurgulayan Ekiz şöyle konuştu: "Nevşehir’de patates 5- 10 yıl öncesine baktığımızda birinci ürün konumunda iken şu anda dördüncü ürün konumuna düştü. Patates siğili hastalığının zararı Nevşehirli çiftçiye çok büyük oldu. Son dört yılın iki yılında don ve pazarlama sıkıntısından dolayı çiftçimiz elindeki malını, depodan boşaltma parasını da cebinden vermek suretiyle, sokağa dökmek zorunda kalmıştı. Son iki yıldır patates fiyatları fena değildir. Nevşehir’in patates üretiminin düşmesiyle beraber Sivas, Çorum, Kayseri’nin belli bir kesimi, Yozgat, Konya ve Aksaray bölgesi ekimde ön sırayı aldı. Bölgemizde irili ufaklı bine yakın doğal depomuz var. Patates ve limon depoculuğunda önde olan Nevşehir, depolama işleminde ülke genelinde ilk sırada yer almaktadır. Nevşehirli çiftçilerin ancak yüzde 15’i patates eker hale geldi. Diğerleri bu işten uzaklaştı. Patates ekiminin yasak olduğu yerlerde alternatif ürün üretimine başladı. Bunlar fasulye, silajlık mısır ve yonca ön sırayı almaya başladı."

Editör: TE Bilisim